11/25/15 13:15
(http://ikonomika.org/)

Въвеждането на пропорционалното данъчно облагане на доходите в България през 2008 г. подпомага икономическия растеж

Въвеждането на пропорционалното данъчно облагане на доходите в България през 2008 г. подпомага икономическия растеж.

 

Научният доклад на гл. ас. д-р Александър Василев във връзка с приемането на пропорционалното данъчно облагане на доходите за физическите лица и малки предприятия в България, “Ефектът върху благосъстоянието в следствие реформата за пропорционално подоходно облагане: опитът на България”, наскоро бе публикувано в престижното научно списание по икономика Eastern  European  Economics (http://www.tandfonline.com/toc/meee20/current).

 

Тази статия прави количествена оценка на потенциала за растеж в следствие на  въведеното „плоско“ данъчно облагане на доходите в България през 2008 г. Използвайки калибриран микро-базиран модел с ендогенен растеж (поради натрупване на физически и човешки капитал), и калибриран за България, Василев извършва така наречения в модерната макроикономика “изчислителен експеримент”: целта е да се определи количествено динамичнят ефект върху благосъстоянието в България на режима на облагането на доходите с „плосък“ данък спрямо сценарии, при които  прогресивното данъчно облагане на доходите (в сила до края на 2007 година), е запазено. Моделът, използван в статията, показва, че могат да бъдат реализирани значителни подобрения на общото благосъстояние: по-конкретно, икономическия растеж на годишна база при системата за пропорционално данъчно облагане е потенциално по-висок в сравнение с растежа, който би бил реализиран при запазване на прогресивното данъчно облагане. В допълнение, измерените ползи като по-високо потребление и съответно по-висок стандарт на живот, които произтичат от приемането на „плоския“ данък, се увеличават пропорционално с удължаване на разглеждания времеви хоризонт. В заключение се извършва така наречения “сензитивен анализ,” за да се докаже, че получените резултати са стабилни, а не са просто артефакт на избраните (осреднени) стойности на калибрираните параметри в модела.

 

По-просто казано, основният извод от проучването е, че въвеждането на пропорционалното данъчно облагане на доходите ще насърчи хората да работят повече, да инвестират и да натрупват капитал, което от своя страна ще доведе до по-висока производителност и растеж. Поддържането на висок икономически растеж в продължение на дълъг период от време е основният начин за повишаване на българския стандарт на живот и достигане на средния стандарт за ЕС.

 

Александър Василев е гл. асистент по икономика в Американски университет в България. Той наскоро бе класиран в топ 20% сред българските икономисти, според IDEAS. (https://ideas.repec.org/top/top.bulgaria.html)

 

The post Въвеждането на пропорционалното данъчно облагане на доходите в България през 2008 г. подпомага икономическия растеж appeared first on Блогът за икономика.

Публикувана на 11/25/15 13:15 http://ikonomika.org/?p=7256

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване