11/27/15 11:28
(http://ivo.bg/)

Разследват го Лихтенщайн, ругаят го в Москва, джобят го в Пекин- властелин от пластелин

Странни неща му се случват на нашия премиер, чиито „багаж” на Запад се правят , че не забелязват, но беше безцеремонно претърсен в Китай. Разследват го в Лихтенщайн, но го джобят в Пекин на летището като клиент на хотел, заподозрян на тръгване, че е свил пешкира от стаята.

 

Човек трябва да е доста инфантилен в познанията си за света и неговата все по-важна част Китай, за да повярва в преразказа на служители от делегацията на българския премиер, според които китайски митничари са се държали грубо с тях заради багажа на Борисов от „незнание”, или поради някаква „грешка”.

 

Грешка от подобен род в Китай, където за грешки разстрелват висши партийни функционери?

 

Но да се съгласим за момент с тази версия. Да приемем, че по някакви напълно невероятни причини служителите на пекинското летище не са знаели, с кого си имат работа. В такъв случай обаче случаят е още по-унизителен. Това е начин да се изтъкне нищожността на този пасажер. Така че, няма мърдане: и при двете версии на Борисов му показаха вратата на тръгване от Китай по особено пренебрежителен начин.

 

Не, не ме радва този факт, да кажа изпреварващо, но съм длъжен да го отбележа не заради китайците, ухажвани от половината българско правителство дни наред на международен форум ( да не се бърка с официално посещение на българска делегация), а заради пустите български избиратели и данъкоплатци. На тях би трябвало да им светне от този инцидент що за ефективност постига нашата власт, абдикирала на другия край на света.

 

Борисов върви по стъпките на своя съзаклятник Първанов. И той използваше вратички ( понеже не го каниха официално), за да се умилква на забогателия Китай. Отиде на световно първенство по волейбол и му измислиха някакви срещи с функционери, колкото да му оправдаят командировката- същата схема, която прилагаше и при обиколките си на хижи, хотели и пр. увеселителни места в България.

 

Но това не е всичко. Най-жалкото в тази достатъчно жалка сама по себе си история е раболепното мълчание на българските медии, които чакат указание как да замажат случката.

 

Когато при посещението му в САЩ президентът Плевнелиев беше „уличен”, че носи пропуск и това се вижда на негова снимка с президента Обама, жълтата медийна подводница, която хвали Борисов безсрамно, избълва по този повод всички изсмукани от тинята нечистотии спрямо държавния ни глава- колко бил жалък и унизен да му закачат пропуск, за да го допуснат до Обама.

 

Жълтата медийна подводница обаче сега е скрила перископа си и се е потопила след опозоряването на Борисов край Жълтата река.

 

А може би с основание мълчи. Да не би Борисов нещо да се е обидил? Не. Няма такова нещо. Той не е обидчив, когато големите го подритват, приема го като част от мачлето, в което е приел, че може да бъде важен само в рамките на селското първенство. На персоналната обида на руския външен министър Лавров нашият премиер отговори с обяснение в Любов от името на всички българи, които обичали Русия и лично от свое име с твърдението, че за него Лавров е най- дипломат в света.

 

 

По аналогия днес Борисов може спокойно да отбележи, че летището в Пекин е най-дружелюбното летище, което някога е посещавал. Важното е китайските другари да не му се обидят, да откажат да купят онази царевица, към която били проявили интерес у нас и да не пожелаят виното, което той им предложи да пият в замяна на китайско участие в строителството на магистрали в България.

 

Всъщност една студена вода пият българите, които знаят какъв му е багажът, но това ни най-малко не им пречи да го превръщат в наше лице пред света.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване