11/27/15 06:48
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ТУРЦИЯ ПРАСНА ОГЛУШИТЕЛЕН ШАМАР НА ПУТИН

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Напрежението между Москва и Анкара рязко се повиши, след сваляне на руски самолет, влязъл в турското въздушно пространство по границата със Сирия. САЩ и НАТО подкрепят турските действия, но има ли опасност кризата да ескалира и какви заплахи за България носи подобно развитие – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, президентът Путин каза, че инцидентът със сваления руски самолет ще има „трагични последици” за руско-турските отношения. Какво значи това и може ли обхватът на тази заплаха да се разшири, като влоши допълнително и без това лошите отношения на Русия със Запада?

– Ако руският президент беше нормален политик, Фили, щях да кажа, че заканата му е прибързана. Имам предвид, че Путин няма много лостове, с които да превърне силните си думи в силни дела. Да, руското военно министерство каза, че прекъсва всякакви военни контакти с Турция и руският външен министър Лавров отложи посещението си в Анкара, а подобни ходове на дипломатическо цупене вероятно ще има и занапред. Да, Кремъл призова руснаците да загърбят Турция като предпочитана туристическа дестинация и каза, че Турция ще загуби предимствата, които има на руския пазар. Това обаче едва ли ще е безкрайно голям проблем за силната и гъвкава турска икономика. Спомена се също, че Русия може да откаже да строи газопровода „Турски поток”, а дори да спре изобщо да продава газ на Турция по сегашния газопровод между тях. Подобни заплахи са смешни. Отдавна на всички е ясно, че заради европейските енергийни правила, никакъв „Турски поток” няма да има, както нямаше и никакъв „Южен поток”. И че Москва иска да продава газ на Турция, защото, както казва елементарната логика – в момента Русия изпитва глад за пари, а не Турция – за газ. Тези неща, естествено, са ясни на Путин, но той наистина не е нормален политик. Имам предвид, че съвсем съзнателно не се държи разумно и не следва политическата логика, а своята стратегия за ескалация на напрежението в света по всевъзможни начини.

– Не е ли самият инцидент с руския военен самолет част от тази стратегия?

– От една страна е точно така, Фили, инцидентът се вписва прекрасно в нея. Да, той не е конкретно планиран, но нямаше как да не се случи при наглото и предизвикателно поведение, което Русия следва. Напоследък руски самолети извършват стотици провокативни полети по границите на редица европейски и натовски държави. След като подпалиха Украйна и анексираха Крим, руснаците следват същата стратегия и в Сирия, където влязоха безцеремонно и докато уж воюват с тероризма, нанасят удари срещу умерената сирийска опозиция, която се бие и срещу „Ислямска държава”, и срещу руското протеже Башар Асад. В конкретния случай, сваленият СУ-24 пресича турската граница, именно докато бомбардира такива опозиционни сили. Инцидентите по тази граница са много откак Русия влезе в Сирия. Турция показа търпение и предупреди многократно, че все пак ще защити територията си, която е и територия на НАТО. В конкретния случай за пет минути турските въздушни сили десет пъти предупреждават руския нарушител и чак след това стрелят по него. Нарушението е документирано чрез тъй наречената „радарна карта”, а има и запис на направените предупреждения. Турция предостави всичко това на съюзниците си от НАТО и получи недвусмислена подкрепа от тях. От друга страна обаче, този инцидент, Фили, носи нещо различно от всички досегашни случаи на руски провокации към Запада. Това е фактът, че някой най-после, на разбираем за Путин език, му каза онова, което трябваше да му се каже отдавна – не може безкрайно дълго да си разиграваш коня безнаказано, все някой ще ти плясне един шамар. А в случая шамарът за Путин е оглушителен – и във външен, и във вътрешен план. Просто вече всички знаят, че той не е неуязвим и че зад поведението му на див петел не стоят истински шпори и здрава човка.

– Пламен, свалянето на руския самолет ще блокира ли създаването на широка коалиция срещу „Ислямска държава” с участието на Русия, опити за което се правят в момента?

– С тази цел френският президент Франсоа Оланд отива на посещение в Москва, Фили и в момента е трудно да се каже какво ще стане. /Разговорът е записан преди да станат ясни половинчатите резултати от срещата Оланд – Путин и се публикува в автентичния му вид – б. а./ Но тук е заложено друго противоречие. Ако някои оценяват като лоша новина възможността широката международна коалиция да пропадне, то други със сигурност ще кажат, че тази новина е добра. Някакво голямо обединение на цялата международна общност за справяне с „Ислямска държава” всъщност никога не е било необходимо, Фили. Тъй наречената „държава”, създадена от ДАЕШ в Сирия и Ирак, може лесно да бъде унищожена. Въпросът е какво става оттам нататък, как се справяме изобщо с тероризма като идеология и практика. И тъй като основните играчи на този терен нямат ясна визия, а само стратегически, но силно противоречиви интереси, в момента те просто бавят топката и чакат не толкова сами да спечелят, колкото съперникът да направи грешен ход. В този смисъл, Фили, макар Франсоа Оланд и Барак Обама да казват, че „широката коалиция” с Русия и Иран е приемлива за демократичния свят, то други не са съгласни. В общо изявление онзи ден например Литва, Латвия и Естония заявиха, че няма да подкрепят нищо, в което участва Русия. Не може, казват те, Русия да прави провокации по нашите граници и да води хибридна война в собствения ни двор, а ние да се съюзяваме с нея в съседния.

– Пламен, все пак балтийските държави са твърде малки, за да определят развитията в битката с тероризма.

– Уж е така, Фили, но не е така. Тяхната позиция е принципна и изразява точно онзи европейски дух, според който истината и здравият разум са по-ценни от временните практически ползи. Освен това, в Европа няма малки и големи страни, особено когато се отнася до солидарност и общи действия. Така че евентуалното създаване на „широка коалиция” с Русия ще създаде и поредната вътрешно-европейска пукнатина. Назрял е сериозен европейски дебат не просто за отношенията с Русия, а за отношението към Русия и той не може безкрайно да се отлага, както стана с дебата за бежанците.

– Пламен, къде е България в тази ситуация, ще има ли преки негативни последици за страната от случая със сваления руски самолет?

– Преки – надали, Фили. До истински сблъсък на Русия с НАТО, а оттам и до преки негативи за България, инцидентът едва ли ще доведе. „Рискът за България е от гледна точка на ескалацията между Турция и Русия, както и от евентуалното засилване на бежанската вълна” – каза по този повод Надежда Нейнски, бивш български външен министър, сега посланик в Турция. Историята със сваления самолет обаче може да даде един неочакван, и то положителен ефект за България, като стане повод обществото да започне да си дава по-реална сметка за отношението си както към Русия, така и към Турция. Наченки на подобен процес вече има по интернет-форумите. Да, в тях стандартно присъстват онези руски тролове, които зоват за цялостна подкрепа на православна Русия, която е нападната от нашия бивш поробител – мюсюлманска Турция. В същото време обаче се вижда и обратното – дори хора, свикнали да ругаят принципно Турция заради едно или друго, сега започват да си дават реална сметка, че Турция е истински български съюзник от НАТО и застава срещу общия агресор Русия.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване