11/29/15 13:50
(http://ivo.bg/)

ЕС подкрепи Турция и отново провали замисъла на Кремъл

Ледът ( под краката на Путин) продължава да се пука на принципа “къде го чакаш, къде се пука”. Това се случи вече веднъж, когато спря евроинтеграцията на Украйна буквално в последния миг през ноември 2013 г. с предложение за подкуп към украинския президент в невиждани пред очите на човечеството размери. Така избухна кризата с протестите в Украйна, радикализирани след побоища и отвличания на демонстранти, довели до всичко останало и в крайна сметка до…циментиране на европейската солидарност с Украйна, която Путин се опита да взриви.

 

Проявявайки своя нрав Путин си въобрази, че с Турция може да се държи по същия начин, както с Грузия и Украйна. Каквито и да са споровете около секундите и метрите в руско-турските воюващи помежду си версии за свалянето на руския бомбардировач, ескалацията доведе днес до подобен резултат, противен на желанията и намеренията на Путин.

 

Заради съмнителната местна демокрация до преди седмица в Турция никак не миришеше на евроинтеграция. Днес за нея се заговори с езика на ускоряването. Ройтерс съобщи от Брюксел, че европейските лидери готвят такова ускоряване като отговор на ситуацията с бежанците ( и както се подразбира- в резултат на принудата да се вземе страна в противопоставянето с Русия). За целта предстои да бъде оповестена резолюция, с която се предлага отварянето на нова преговорна глава с Турция през декември. Нещо повече, задава се пробив в дългогодишните усилия на Турция да постигне безвизов режим за своите граждани в страните от ЕС при това не в неопределено бъдеще, а още от следващия октомври 2016 г. И още и още – като нови средства за Турция за овладяване на бежанската криза и за приобщаването на Турция км срещите на върха на съюза „поне веднъж годишно”.

 

Това, след обратния ефект от руската агресия в Украйна, е второ подобно поражение за Кремъл. В сравнение с него самото сваляне на руския бомбардировач от Турция е дребна закачка.

Ще бъде интересно сега да видя бързаците у нас, които жадно се ослушваха за всеки жест и дума на Запад, за да се включат веднага на руската страна в спора с Турция. Сред тях особено се открои Цветан Цветанов. С настроени на тази вълна пеленгатори доста се изхвърлиха нашите коментатори, на които им изби руското. На базата на няколко първи реплики от страна на някои западни лидери веднага избуя най-свидното на Петата колона у нас: от окопите се подадоха окопалите се във властта нейни дейци, внедрени във властта, която мимикрира като евроатлантическа по нагласа.

 

Изненадата е особено неприятна за местните русофили поради факта, че ударът срещу очакванията на Путин Турция да бъде захвърлена и изоставена на мечките дойде именно от ЕС, а не от проклетия Вашингтон, първосигнално подозиран, че може да направи нещо толкова лошо за руската политика.

 

Предстоят сега верноподаническите коментари на същите нашенци, които лягат и стават с поклони към Брюксел, но избързаха с издайническите си проруски подвиквания.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване