12/01/15 13:33
(http://ivo.bg/)

Гаф след гаф на Охранителя ( на руските интереси в България)

Някой води ли сметка на „грешките” на Борисов и производните му във властта в полза на Русия, които се множат напоследък с главоломна бързина? Кой ли го съветва?

 

Илиян Василев, бивш посланик в Москва, пише днес в своя блог, че му влияе руското енергийно лоби. Кратко и ясно, като моите дълги и (не)ясно защо дълго подигравани твърдения със същото заключение от доста години насам.

 

Илиян Василев определя като „грешка” фактът, че в последния момент Борисов се е отметнал от общия протест на източно и централно европейските страни срещу изграждането на „Северен поток-2”, чрез който Москва отново се опитва да заобиколи Украйна, но и да постави в зависимост страни от региона, като Словакия.

 

Авторът, който определя хода на Борисов като доказателство за подозренията, че България е най-близката до Русия страна в ЕС, отбелязва, че Борисов е избързал да остане извън семейството на държавите, застрашени от руския енергиен шантаж чрез „Северен поток-2”, разчитайки вероятно да се хареса на Германия и Австрия, които обаче не са се произнесли „за” проекта и е много вероятно да се вслушат в призива на източноевропейските си партньори, от чиито отбор Борисов се е самоизключил в полза на Москва (откъдето не са го молили дори за такава саможертва, според Василев).

 

Борисов за трети път в рамките на броени дни заема погрешна позиция спрямо съюзниците.

 

След ескалацията на руско-турските отношения близки до Борисов говорители плъзнаха по медиите да обясняват колко неправилно било да се обаждаме по въпроса. Тон дадоха самият Борисов и сянката му Цветанов. Това беше сигнал за откровена подкрепа за руското становище от страна, която е съсед и партньор на Турция в НАТО. Сигналът беше подет в целия шарен спектър от говорители на руския интерес. Активирани бяха многобройни откровени леви и действащи под прикритие „десни” помагачи на руското влияние в целия спектър от Миков, през Татяна Дончева и Каракачанов, чак до бившия представител на България в НАТО Бойко Ноев, който се кле многократно от ефира на най-гледаните телевизии как Турция няма да получи никаква подкрепа от НАТО.

 

„Говорещите глави” от името на властта, регистрирали обичайното първоначално колебание при подобни случаи в Европа, го изтълкуваха тук твърде плитко- според възможностите си и на основата на руските си пристрастия. Внушаваха онова, което искаше да чуе Кремъл в най-проядената от руското влияние държава в ЕС: че на Турция сега й е спукана работата, защото посегнала на Русия и няма да получи никакво, ама абсолютно никакво разбиране от ЕС в тази ситуация.

 

Оказа се обратното и същите плямпала плъзнаха да замазват положението. Самият Борисов, типично в неговия стил, рязко смени тона и употреби със задна дата думата провокация, споменавайки колко правилно е постъпил самият той , когато не се бил поддал на руската провокация по въздуха ( важна беше думата провокация, която му се откъсна от устата, а не толкова самохвалството, че спасявал каквото и да било).

 

След като ЕС застана на страната на Турция и дори оповести бъдещи стъпки на сътрудничеството с нея, за каквито преди сблъсъка й с Русия Анкара не можеше да се надява, на рублолюбците тук им остана едничката надежда да са познали, че НАТО не само не подкрепя Турция, но дори ще я скастри. Обаче и в това отношение не са познали.

 

Генералният секретар на НАТО Столтенберг потвърди правото на Турция на самозащита. Същото направи днес в Париж и президентът на САЩ Барак Обама на двустранна турско-американска среща на върха в посолството на САЩ във френската столица.

 

Какво се получи? Вместо да бъде заклеймена от съюзниците си, както се надяваше и внушаваше проруската пропаганда тук, Турция осъществи небивал пробив в отношенията си с ЕС и само за няколко дни нейният лидер участва в двустранни срещу с лидерите на съюзи и с лидера на най-могъщата държава в света.

 

Нашият охранител ( на руските интереси) Борисов няма капацитета да прецени, че при цялата укоримост на много аспекти от турската действителност, агресивната руска политика до такава степен е дискредитирала Москва в очите на Запада, че в момент на избор той ще заложи на Турция- не от любов и симпатия ( с каквато Борисов от името на българския народ се опитва да оправдае своите поклони към Москва), а по прагматични причини.

 

Руските мантри с позоваване на опита от Втората световна война, разчитащи на опрощаване на „някои грехове”, които сработиха след побоя над Грузия през 2008 г., удариха на камък след рецидивизма на Путин срещу Украйна. Авторитарна Турция този път тя зае мястото на по-малкото зло на фона на ядрено-авторитарната Русия. Нейната световна мегаломания й и изигра лошата шега да тласне Анкара в обятията на онези, от които Москва се надяваше да я откъсне.

 

За да се направи подобна преценка обаче се искат базисни познания и защита на принципи. Вместо това София се оказа подвластна на вековни митове и корупционни руски практики, а самият Борисов се открои като техен закрилник.

 

Имаме отявлено проруски премиер, който се прави на прозападен и който не може да сметне един ход напред никоя от важните за нашето бъдеще международни позиции на страната. От гледна точка на неговото невежество, с което той толкова се гордее, това е разбираемо. Но се питам докога ли ще го търпят „колегите” му от НАТО и ЕС. Сега за капак се самоизключи и от семейството на страните от Централна и Източна Европа, но капакът на тенджерата под налягане, в която ври неговата проруска некомпетентност, все някога ще избие.

 

Май само на този фактор можем да се надяваме, за да се отървем от популиста, който се харесва тук на неговите подобия с приказки за сланината, с обобщения кой как идвал на протести с порше и прочее глупости, но в международен контекст се превръща в труден за понасяне вредител от наистина международен мащаб.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване