12/02/15 12:16
(http://ivo.bg/)

Коментаторите в местната медийна каруца на проруската пропаганда

Малко предистория от последните няколко дни за това как работи проруската пропаганда в България и доколко нейните прогнози са „достоверни”. Прилагам цитати само на коментатори, мобилизирани да бранят руската гледна точка пред българската публика, а не на действащи политици- на политиците някак е прието, макар и бутафорно, да им се търси сметка за лъжите. По този начин повдигам за пореден път въпроса за отговорността на лъжливите прогнози и манипулации, правени в публичното пространство от свързани с руското влияние „авторитети”.

 

Не претендирам за изчерпателност и все пак от примерите, които давам тук, се вижда колко внушителна е коментаторската проруска Пета колона в България, срещу която в българските медии практически…не стои никой и нищо. Телевизионните водещи като правило кимат с глава в съгласие като тигърче на задната седалка на москвич по времето на НРБ. Някои се опитват да изобразяват спор. Други ( като например в едно предаване на ТВ7 преди два дни) направо не могат да сдържат възторга си от русофилската солова интерпретация на събитията от страна на журналиста Иво Христов ( който се чудеше защо, разпадащият се всеки момент, според него, ЕС не предложи членство на християнска Русия, сякаш не знае, че за да спечелиш от тотото трябва първо да пожелаеш, да пуснеш фиш). Но като цяло картинката е изцяло пропутинска:

 

Понеже най-много на този фронт, може би неочаквано за мнозина, се изяви не друг а бившият военен министър от „костово време” и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев, твърдейки, че Русия в момента удря шамар на Турция ( !) , която нямала подкрепата на НАТО, пада му се в този случай по право първият цитат:

 

„Не вярно, че НАТО стои зад Турция. Декларацията, която беше изчетена от генералния секретар преди няколко дни е стандартна декларация, която заявява, че съюзът седи зад своя член, но НАТО никак не е доволна от това, което Турция прави на своя глава в Сирия. Това заяви в предаването “Неделя 150“ на БНР бившият посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

“Турция отиде далеч отвъд своите възможности, опитвайки се да се състезава с велика ядрена сила като Русия и получи съответния шамар”, заяви Ноев. http://novinite.bg/articles/103017/Bojko-Noev-V-NATO-ne-sa-dovolni-ot-samodejnostite-na-Turciya-v-Siriya#sthash.jUnLaACb.dpuf

Ноев разви тази своя(?) позиция във всички телевизионни студиа, които се надпреварваха да го канят да просветли аудиторията в същия дух.

 

Като подкрепящ тази опорна точка, но с по-малко медийно ухажване (понеже е отявлен русофил и някак не е голяма сензация от неговата уста да се чуе същото), беше вкаран в пропагандната схема в полза на Русия и дежурният говорител на кремълската правда доц. Иво Христов.

„Доц. Иво Христов: НАТО не застана зад Турция – тя се провали дори като регионална сила”, гласи заглавие от русофилския сайт КРОСС на 27 Ноември 2015

http://www.cross.bg/tyrtziya-rysiya-siriya-1489729.html#ixzz3t9puDRlq

 

На 30 ноември 2015 г. „На въпрос дали Турция се опитва да въвлече НАТО към челен сблъсък с Русия, Иван Гарелов заяви, че това се прави с цел Русия да ограничи периметъра на своите действия в Сирия, тъй като тя бомбардира тези части, които са близо до границата.”

Източник: NovaNews.bg

На същия 30 ноември в „Лице в лице” по БТВ Тома Томов, който вещае разпад на Турция и руско превземане на територии в Сирия, се изяви в БТВ:

„Ердоган се държи като султан, ще се извини на Русия”

Елена Йончева написа специално за “Труд” 30 ноември 2015 г., че „В стремежа си да създаде контролирана от Анкара зона за сигурност в Сирия, защитена от руските авиоудари, Ердоган е готов да забърка и НАТО”. Явно й се виждаше невъзможно Турция да „въвлече” НАТО, защото опорната точка на Москва беше такава- че едва ли не ще има ета световна, ако това стане.

 

Ето каква е развръзката към днешна дата, само броени дни по-късно. Тя е обратна на пророкуванията на коментаторската Пета колона у нас, от която никой тук май не очаква извинение и няма намерение да търси опровержение. Зрителите, слушателите и читателите са оставени сами да се оправят в това блато от манипулации. В държавата, в която монументално стърчи в столицата й лъжата за собствената й окупация като форма на освобождение, това е закономерност.

„Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция, заявиха в общо изявление външните министри от НАТО след преговори в Брюксел, предаде ДПА.

Запазваме решимостта си, в духа на единството и солидарността на 28-те страни в съюза, да продължим да разработваме допълнителни натовски мерки за гаранции.

“Нашият съюзник Турция е буквално на фронтовата линия”, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Обсъждаме как можем да продължим да увеличаваме въздушната отбрана на Турция, как можем да продължим да използваме установените отбранителни планове за Турция”, посочи той.

Очаква се мерките за подпомагане да бъдат решени до седмици, допълни Столтенберг.

Някои страни от НАТО настояват за по-активен диалог с Москва. Алиансът преустанови изцяло практическото си сътрудничество с Русия, след като тя анексира Кримския полуостров миналата година, въпреки че продължи да поддържа политически и военни контакти.

Вчера министрите от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи, затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено, затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията, разузнавателните възможности, за да се преодолее маскировката, която заедно с тайните операции се явява част от хибридните атаки. При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение.

Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, отбеляза генералният секретар.

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че хибридните заплахи не са свързани с една конкретна страна или район.

Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни той.”

Източник: БТА

 

Това е реалността в НАТО, където за хибридната война ( вкл. за кибератаките, на които станахме свидетели на 25 октомври тук в деня на изборите) се говори с посочване на същите компоненти, които посочи и президентът Плевнелиев, но тук проруският премиер Борисов му заяви да си „мери думите” ( по отношение на „великата ядрена сила”- по Ноев). Като се знае как една сюрия медии обгрижват Борисов и нападат Плевнелиев , не е чудно, че и коментаторският им корпус е подбран така, че да поддържа същата пропагандна линия.

 

Руският българомразец император Александър ІІІ е проявил откровеност с признанието си преди 135 години, че Русия има само двама съюзника в лицето на своя флот и на армията. Явно той не се е интересувал от факта, че самопризнанието за руската самоизолация не говори добре за милитаристичната империя и днешните руски шовинисти, издънки на имперските традиции, обичат радостно да повтарят неговото „остроумие”.

 

Днес Русия, благодарение на император Путин, може да се похвали с трима приятели- с флота, армията и самолетите си. България е четвърто колело на платената любов, с помощта на което скърцащата руската каруца се опитва да се състезава за статута на „велика сила”. Ето защо от българските трибуни за масова дезинформация можете да чуете обилни безкритични твърдения, че Русия удря шамар, когато получава такъв: че Русия вбива клин в НАТО и ЕС, когато тя постига обратното с агресивната си политика: че Турция е пред разпад след сблъсъка си с Русия, когато самата Русия се тресе по шевовете от глупавата политика на Путин да наказва за пореден път народа си с нови санкции, засягащи прехраната на руското население и т.н…

 

Р.S. За отбелязване е ,че явните защитници на руския интерес чрез прокарването на кремълските опорни точки биват канени като правило или без опоненти или в смесена компания, в която звучат в дует. Докато на “русофобите” ( когато ги пускат в съотношение едно към десет в полза на руската пропаганда), за каквито тук са нарочени от русофилите българите, дръзнали да защитават западната ориентация на България, задължително им се търси някой русофил насреща, който да разкаля терена с лични нападки и обиди. Защото тук е възприето правилото, че да защитаваш Русия от България е патриотично, а обратното е “екстремизъм” – напълно в духа на това да говориш за “руски шамар” в момент, когато Русия си е изпросила световен порой от шамари и самоизолация.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване