12/03/15 08:01
(http://vasvalch.com/)

Стив Джобс срещу Стив Джобс

стив джобс филм

Отне ми малко време да си събера мислите след прожекцията на “Стив Джобс” по време на Киномания и още повече време след прочитането на “Стив Джобс” на Уолтър Айзъксън – но пък защо, в крайна сметка, да не се случи едно двойно ревю? Не сравнение, защото между двете неща има повече разлики, отколкото прилики – просто двойно ревю.

Джобс на Дани Бойл
стив джобс филм

По-пресните ми впечатления са от филма на Дани Бойл по сценарий на любимия ми Арон Соркин. Филмът е много по-скоро творческа, отколкото биографична забежка – което е и добро, и лошо. Сюжетът прави три концентрични кръга, като се фокусира върху три от ключовите продуктови представяния в ранната история на Джобс: Macintosh, NeXT и iMac. Любопитно е, че Соркин разказва историята точно през тези 3 събития: все на продукти с непълен успех, без iPhone, все в ранната част от Джобс-пътуването. Този формат обаче е страхотен за целите на филма и създава завършена сюжетна арка, която въздейства силно. Изборът на периода 1984-1998 със сигурност не е случаен, защото той силно формира развитието на Джобс по-късно.

За да приключа със суперлативите: жесток Майкъл Фасбендер, страхотна Кейт Уинслет (въпреки че се е доказала с годините, някак все се изненадвам, че е толкова добра в сериозни роли) и моят много любим Джеф Даниелс. Оказва се, че и музиката на филма е особено добра – не ми беше направило впечатление по време на филма, но после я заслушах няколко пъти.

Но да се върнем към сценария – където е най-големият ми проблем с филма. На първо място изборът на показаните епизоди винаги може да се сметне за тенденциозен, но не това е най-важното. Важното е, че в творческата версия напълно се губи биографичното. За да се запази екипа герои, Соркин е трябвало да работи в кратък период от живота на Джобс, което оставя извън фокуса някои от най-Джобсовите събития като представянето на iPod и iPhone. Отделно, част от случките звучат твърде хиперболизирано за хора чели книгата на Айзъксън (ето, сравнителният елемент се появи!). Изводите, до които трябва да стигне зрителят, са точни, но начинът, по който Соркин води към тях, можеше да е базиран на по-истински факти.

След излизането от залата негативите ми за филма бяха много по-силни от позитивите. Но ако разглеждаме “Стив Джобс” само като творчески опит, какъвто реално е, филмът е на много високо ниво и доставя удоволствие при гледане.

Джобс на Уолтър Айзъксън

стив джобс биография

Естествено, книгата е доста по-голяма инвестиция на време и се препоръчва за тези, които имат сериозен интерес към живота на Джобс. Освен това е безумно интересна! Със сигурност Айзъксън знае как да пише и е успял да хване много важни моменти, които разкриват същността на невероятния гений Джобс, отвратителния шеф Джобс и странния човек Джобс. Книгата в крайна сметка изгражда много сходен портрет с този от филма, но ако горе имаме ниска резолюция с все още недозаредили парчета от снимката, тук говорим за майсторско изпълнение с детайлно ползване на четката.

Трябва все пак да имаме предвид, че това е “официално одобрена” биография на Джобс и като такава носи своята субективност. Базирайки се обаче на интервюта и изказвания, които съм гледала, тя ми звучи много по-близко до реалността от филма. Може и някои нелицеприятни моменти да са спестени, но не са напълно премахнати – дават ясна представа колко комплексен човек е Джобс. Както всеки, в известна степен, но особено както всеки човек постигнал големи неща, например Джеф Безос.

Айзъксън пише изключително интересно и  успява в немного страници да разкаже пълна история. Имам забележка само към епилога, който е възхваляващо-апотеозен и ми звучи далеч от обективно изглеждащия текст в останалите 600 страници. Най-интересни за мен бяха моментите в книгата, в които Джобс кара служителите си да прескочат границите на възможното и, с цената на много стрес, да постигнат нещо невероятно. Оттам идва и любимият ми цитат “Real artists ship“, и много други ключови фрази.

The best way to predict the future is to invent it.

Още когато прочетох “Стив Джобс”, знаех, че това е една от най-добре написаните и интересни биографии, които са излизали наскоро. Четири години след излизането й все още съм на същото мнение.

PS А помните ли, че имаше още един филм за Джобс? Но нека не си говорим за такива ужасни неща рано сутрин.

Постът Стив Джобс срещу Стив Джобс е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 12/03/15 08:01 http://vasvalch.com/steve-jobs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване