12/08/15 11:04
(http://ivo.bg/)

Българският щам в заразата с руска пропаганда

Огромните инвестиции на Кремъл в пропаганда, довели до създаване на базирани на запад телевизионни канали с невиждани дори за мащабите на Би Би Си бюджети, не можаха да превземат умовете и сърцата на достатъчно голяма публика и да я спечелят за мракобесните цели на руския шовинистичен режим . В крайна сметка съветската пропаганда залагаше на универсалността на комунистическата доктрина като религия без национална окраска, макар и силно русифицирана, докато днешната руска пропаганда се опитва да печели симпатии с интровертния патос на „руския свят”. Няма как да стане.

 

Ето защо главните усилия на путинизма, който си дава сметка, че не може да превърне в руснаци пустите западняци, е да ги разедини и ако е възможно- да ги разбие в сблъсък помежду им. Нещо като насъскването на Хитлер от Сталин да громи Европа за целите на световната революция. Идеята му е на този фон да изпъкне монолитността на неговия „руски свят” като обетована земя на ред, дисциплина , военни маршове, вчесана младеж и поданици на самодържието, влюбени и отдадени хетеросексуално във вожда си. Струва си да опита, според него.

 

Националистическата вълна в Европа, катализирана от бежанската криза, му се привижда като пролетарската революция на Ленин. Старият свят на разделението между лявото и дясното в Европа най-напред експериментално беше отровен в България чрез унищожаването на двуполюсния модел. Постигнато беше с нахлуването през центъра на политическия живот тук от страна на промосковския таран Сакскобургготски. Центризмът му беше доразвит в сегашния популизъм с уж американска физиономия, но с руска душа ( по израза на американския посланик Байърли, употребен в негов секретен доклад за Бойко Борисов, изтекъл в Уикилийкс).

 

Веднъж успял в българската отровителска лаборатория на Москва, дребният балкански експеримент напъва да зарази цяла Европа с вълната от крайно десни популистки залитания, общото между които е, че се отнасят със симпатия към Путин. От стожер на левичарството във всичките му форми ( включително като вдъхновител на левия тероризъм в миналото), Москва се превръща в крепост на реакцията на континента, каквато Русия винаги е била преди вакханалията на болшевизма. С тази разлика, че в Кремъл едва ли си правят илюзията, че могат открито да оглавят някакъв нов интернационал с обратен идеологически знак на онзи, създаден и закрит по волята на Сталин. На Путин му стига „просто” да вбие клин вътре в западните общества и да демонстрира себе си като противовес на слабото лидерство, стиснал в юмрук най-голямата , макар и доста бедна спрямо развития свят държава на планетата.

 

Задачата максимум е разпадането на ЕС и НАТО. Тези два магнита обаче продължават да се разширяват, както се вижда от поканата към Черна гора да се присъедини към Северноатлантическия пакт. Ето защо в българското публично пространство се напълни с баби пророчици, които спорят помежду си дали въпросното разпадане ще стане веднага или мааалко по-късно.

 

Междувременно Путин пак е номиниран за най-влиятелна личност на годината от „Таймс”. Само че този път компания му прави номинацията и на главния главорез на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади- подсещане за принципа, на който се определя тази класация. Защото тя не казва дали победителят е симпатяга, а само регистрира концентрацията на влияние в ръцете на един човек, над който в повечето случаи не действат механизмите на контрол в едно демократично общество.

 

Вероятно е Путин отново да спечели съмнителната титла. Почти невероятно е друго: фронталните атаки на кремълската пропаганда се провалят, обаче пропагандните войнолюбци все пак постигнаха един пробив. Намериха обиколен път. В западните жълти медии изплува любимата руска мистификация с български корени за манипулиране на аудиторията: пророчествата на Ванга.

 

В един и същи ден в различни краища на света „изведнъж” Ванга беше забелязана от булевардни издания с достъп до многомилионна западна аудитория, консуматор на всякакви небивалици и клюки. „Внезапно” тя научи от няколко тиражни таблоида от различни страни на океана, че Ванга била предрекла Ислямска държава и още какво ли не. Руското суеверие с български корени празнува първия си подобен успех!

 

В България отдавна и в големи дози пробутват приписвани на Ванга предсказания. Те особено настойчиво се тиражират от последователите на култа към невежеството, каквото е русофилството. Въртят, сучат и току извадят някое „ново” предсказани на покойната, според което Ванга ни била заклела да не се делим от Русия. Звучи направо като прясно опечена в пропагандните фурни на Кремъл огнеупорна точка. А че става дума за суеверие- налага се да припомня- това го е казал още преди повече от век основоположникът на българския социализъм Димитър Благоев:

Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

 

 

Как мислите, дали от българските медии са прихванали западните таблоиди суеверията на Ванга? Правилно сте предположили- адресът на първоизточника е руски. Някой си Булат в някакъв неизвестен фантасмагоричен сайт го е пробутал чрез интернет пространството в Австралия. Пътят на маневрата е проследен в сайта Клуб Z.

http://clubz.bg/31617-baba_vanga_prevzema_i_zapadnite_jylti_medii

 

Ванга им е нужна най-напред като евентуално утвърден авторитет с предсказанието за нещо толкова ужасно, като Ислямска държава, за да може повече хора след това да повярват и в неговата „алтернатива”, т.н. руския свят – бъдете сигурни- също предсказан от пророчицата

 

Ако убитият с кремълска отрова ( както твърди генералът от КГБ Олег Калугин) български публицист Георги Марков беше жив днес, вероятно щеше да допише онова свое есе, в което иронизира българския комунистически принос в пропагандата, надминала по своята перфидност съветската. От този десетилетен опит черпи днес Кремъл в продължаващата битка на преродената Империя на злото, която има нужда от руините на „стария ред” за да укрепи тухла по тухла своя Нов световен ред в „руския свят”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване