12/09/15 16:54
(http://ivo.bg/)

В “Десниленд-бостан” остават Борисов и Местан

Както вече написах по повод факта ( съобщен самодоволно от виртуалния официоз ПИК), че властта и жълтите медии си шушукат, прогнозите на булевардните говорители на Борисов и свитата му у нас трябва да се взимат напълно сериозно в частта, която се отнася до българската политика. Сбъдна се тяхното „пророчество”, за „падането министерски на глави”.

 

Втори министър от втория кабинет на Борисов подаде днес оставка, но за първи път това може да доведе до криза в най-важната за премиера област: западното доверие в него.

 

Когато на 4 март вътрешният министър Веселин Вучков напусна кабинета си след една грубиянска изява на премиера по негов адрес, в самата парламентарна група на ГЕРБ възникна „неофициално брожение”. Кризата обаче бе овладяна чрез запушване на пробойната с най-качествения мат’трял, който от години има край себе си Борисов. За да потуши пожара той назначи на овакантения пост дългогодишния си политически съветник Румяна Бъчварова.

 

Сега на карта е поставено не вътрешното единство в ГЕРБ, а външната подкрепа за кабинета. Подписвал съм се под думите, че тази подкрепа в голяма степен се свързва със съдебната реформа и че евентуалното отстраняване на Христо Иванов като правосъден министър ще има негативни последици за съюзническото одобрение, с което Борисов толкова обича да спекулира.

 

Както през пролетта, факторът ДПС е задкулисно намесен и в тази криза, която по всичко личи ще бъде доста по-остра. Вучков искаше смяната на близките до ДПС шефове на силови постове, като главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Писанчев, Борисов го бламира като заяви публично, че те си вършели добре работата.

 

Днес оставката на правосъдния министър Христо Иванов отново е свързана с интрига в силовия сектор. Изплува от недомлъвките взаимодействието между ГЕРБ и ДПС в общия им охранителен бизнес – Местан и Борисов заедно бранят всевластието на главния прокурор от реформата. Фактът, че не отстъпиха от тази позиция, както се видя от гласуването в Народното събрание, показва до каква степен имат общи интереси в раздаването на порциите. Предстои да ги виждаме все по-отчетливо заедно с големите черпаци и със сатърите, с които, с които делят орташката кобила.

 

Най-невъздържано щастлив от „обезвреждането” на Христо Иванов е ортакът на Местан по отстрел на вълци Георги Първанов. Изпитвал бил удовлетворение ( досущ като Брежнев едно време, който във всяка реч изпитваше „дълбоко удовлетворение”), че оставката на Иванов се е случила- макар и късно, според него.

 

Освен побратимите от Сирищник и Банкя, в солидарна еуфория с тях са и жълтите издания, на които беше подшушнато да разпространяват тези дни блажната вест, че предстои да падат министерски глави.

 

Една говореща социологическа глава от фабриката за слухове , която явно също е била осведомена как ще се гласува днес в парламента, тази сутрин каза от телевизионния екран обаче същото, което твърдя по-горе: че предстои да се види каква ще е западната реакция на спънатата реформа в съдебната система. Там ги стяга ботушът, защото досега заиграваха с десния избирател по темата, но май ще им останат само левите цървули за следващия етап от хорото, на което са се хванали и от което започват ( най-после) да се пускат онези, които ги легитимираха в Десниленд.

ККаквото са си надробили, това ще сърбат.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване