12/11/15 12:38
(http://ivo.bg/)

Оставката:между шамарите на аплодиращите и аплодисментите на шамаросващите

Знаете ли защо ще си позволя лукса да направя някои сравнения между моята оставка в БТВ преди 9 години и тази на правосъдния министър Христо Иванов сега? Отговорът ще научите в края, независимо дали сте прочели текста с ехидна усмивка „ала Първанов” или все пак сте вникнали в логиката на сравнението.

 

Разбира се не във всичко двата случая си приличат ( нито мащабът на събитията е сравним по своята значимост). И все пак ме обзе познато чувство, когато гледах кадрите на самотно седящия в парламента министър срещу враждебността на статуквото, което реших на своя глава да отхвърля на 8 октомври 2006 г. заради предателството на моето началство, извършено под натиска на по-голямото началство в лицето на Първанов.

 

Днес Първанов вече не лично толкова всесилен – той по-скоро е разсилен в елитния клуб на задкулисието, в което му дават да разнася папки и да бие звънеца за сбор. Такава роля от Кремъл му отредиха също в края на миналия август, когато оръженосецът му Румен Петков предрече и „позна” , че служебният премиер ще нареди да бъде премахнат дразнещият Москва абзац от документа на Министерството на отбраната „Визия 2020”. Откъде ли партийката АБВ е получила тези уверения, осен по каналите на уж несъществуващата дружба между Първанов и Борисов, който вече се беше обадил да се кара на Близнашки заради уличаването на Русия като агресор на терена на пропагандната война в България в един български натовски документ?

 

В екслузивното интервю за „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете” президентът Росен Плевнелиев отговаря на въпроса ми защо Русия не е реагира официално на „Визия 2020” така : „…когато контролираш немалка част от политическата система на една държава, то много по-ефикасно е да реагираш през български политици квазипатриоти”. ( в книгата на стр. 385 ).

 

По линия на своите дългогодишни обвързаности с Борисов, издигнат до днешното му всесилие с личната му намеса, разсилният Първанов има обаче много повече власт от онази, която се полага на един разсилен. Това се вижда не само фактът, че е съуправляващ чрез вицепремиер в правителството. Демонстрирано беше и чрез поверената му роля на обединяващ фактор в този парламента срещу опасността от да бъде поправена наложената от червеното мнозинство „грешка” в конституцията, бетонираща генетично свързаната с подобията на Първанов недосегаемост на прокуратурата и особено на избрания от Борисов главен прокурор.

 

Както в случая с моята оставка, така и сега властникът Първанов изигра ключова роля на катализатор, довела до оставката на един самотник в системата. Като под индиго същият реагира на ситуацията и след нейната развръзка. Мен ме нарече в интервю „безобиден журналист”, за да се подиграе над безсилието ми в момент, когато вече не можех да му отговоря от влиятелната телевизионна трибуна. Верен на обичая си да рита падналия, днес Първанов определи в друго интервю Христо Иванов почти буквално по същия начин: „Христо Иванов беше добър човек (сякаш е покойник и вече може да се говори за него „добро”-бел. ivo.bg), но това не е достатъчно да е добър министър”.

 

Не може да се нарадва този ехидник на успеха си. А и оставката му го радва именно като голямо чуждо нещастие – чуждо и в смисъл, че да напуснеш сам „вкусен пост” му е не само лично непознато намерение, но направо му се вижда фатално събитие в един човешки живот. За пролетаризирания селянин изпускането на кокала е като да те върнат обратно в селски клозет, откъдето си тръгнал.

 

И не е само Първанов рецидивът от познатата картина. Освен новите медийни слуги, които се нароиха междувременно в жълтия (дез)информационен отбор на борците за повече близост с победителите, на страната на силния срещу самотната оставка отново се наредиха ликуващите опорни тьотки , като Славка Бозукова и Валерия Велева.

 

Приликите са толкова много, че ми дават основание да ги посоча без да приемам упрека за преувеличаване. Но истината е, че една подробност в разликите всъщност ме мотивира най-много за паралелното разсъждение.

 

Когато бях принуден да напусна БТА през 1993 г. след сблъсък с тогавашното статукво на управляващата проруска мафия в лицето на правителството на Мултигруп, както и при повторението на случая в сблъсъка ми с „лицето на отношенията с Русия” ( по Шаренкова) през 2006 г., се натъкнах в България на страхливо мълчание. Но в чужбина бях посрещнат с бурни аплодисменти на международни журналистически форуми (Държавния департамент на САЩ включи и двата пъти името ми в годишния си доклад за правата на човека като пример за нарушаване на свободното слово по политически причини в България).

 

Днес научавам, че съдиите Висшия съдебен съвет са изпратили с бурни аплодисменти и на крака министъра в оставка. Това не е улична демонстрация на граждани., познаващи косвено казуса. Това е същото отношение от страна на отлично запознати с личността и дейността на човека, когото аплодират, каквото получих с подписката от 1990 г. в БТА, чрез която колегите ми ме избраха да оглавя ведомството. Тогава още не се беше настанил страхът в журналистическата колегия и дори когато бях изпроводен с подобна подписка след 3 години все още свободният им дух не беше прекършен.

 

Днес положението на туземното ни дъно в световната класация по свобода на медиите е тинесто. Мъртвило. Постигнаха го целенасочено и методично, за да може в случаи, като този с Христо Иванов, да вадят от тинята говорещите скелети на властовия слугинаж. В съдебната система обаче, която е толкова оплаквана, се оказва явно, че не всичко е загубено, щом тъкмо съдиите не се страхуват от бруталните акули, от които са заобиколени и демонстрират презрението си към хищниците като аплодират най-оплювания министър на нашето време.

 

А предстоят и аплодисменти в чужбина, които ще изплющят като шамари за самодоволните ни мафиоти.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване