12/17/15 13:53
(http://ivo.bg/)

Путин се зъби на беззъбата България

Много пъти съм твърдял, че всяка дума, произнесена от военизираната руска дипломация, е внимателно преценена от началството в Кремъл. Няма такова нещо като фриволно изказване на руски дипломат. Това се отнася с пълна сила за обидите спрямо България като „троянски кон на Русия” и др. подобни руски шамари по търпеливите бузи на „братушките” им тук.

 

Днес имаме блестящо доказателство за това със задна дата. Сравнете какво казва преди година руският посланик в София Юрий Исаков за Южен поток ( в частта за „зъбите”) и заявеното днес лично от Путин на годишната му пресконференция по същата тема. Нали не си мислите, че Путин цитира Исаков? Ако не си го мислите, ще трябва да признаете, че формулировката за „зъбите” на България е била спусната на Исаков още преди година и днес я употребява нейният вдъхновител в лично качество.

 

Ето какво каза тук на 5 декември 2014 г. Юрий Исаков:

 

“Никой не дава просто така “от небето” подаръци, като “Южен поток”. Някой предлагал ли е нещо подобно на България като “Южен поток”? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси – всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем – ще си останем малки и нищо неможещи”, заяви Исаков, цитиран от БТА.

Днес Путин заяви дословно следното:

“Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която незнайно по какви съображения пренебрегна националните интереси”, заяви той.

 

Като става дума за „беззъбие”, това ми навява някои съветски аналогии в доста брутален и буквален вид.

 

В „Колимски разкази” мъченикът от съветските концлагери Варлам Шаламов също засяга темата за зъбите и по-конкретно за практиката да бъдат вадени златните зъби на жертвите на съветския терор- практика, възприета по-късно и от нацистките ученици на болшевиките. Ето част от неговия разказ за ужасяващите лагери на смъртта в СССР, описани в повестта „Графитът”, в която той вплита темата за ваденето на зъбите на мъртвите лагерници. Описвайки процедурите по обработването на труповете от лагерната служба, наречена „архив номер 3”, Варлам Шаламов отбелязва:

 

„Служителят от регистратурата, сътрудник на „архив номер 3”, е длъжен да състави смъртен акт на затворника в пет екземпляра с отпечатъци от всичките му пръсти и с данни за това дали са му извадени златните зъби. За златните зъби се съставя отделен акт. В лагерите това се прави откакто свят светува и никой в Колима не се чудеше на съобщенията за изважданите в Германия зъби….

Трийсет и седма година даде на следствието и лагерите много хора със златни зъби. За тези, които умряха в Колима- не им излезе дълъг животът- златните зъби, извадени след смъртта им бяха единственото злато, което те дадоха на държавата в златните забои на Колима. На грамаж в протезите им имаше повече злато, отколкото те бяха изровили, изгребали, избили с кирка в колимските забои през краткия си живот. Колкото и да е гъвкава науката статистика- тази страна на неща едва ли е изследвана.

Пръстите на мъртвеца трябва да са покрити с печатарско мастило и запаси от това мастило- то твърде много се разходва- си има всеки служител на „регистратурата”.

Затова се режат ръцете на убитите бегълци- за да не се мъкнат телата; две човешки длани във военната чанта са много по-удобни за носене от цели тела, трупове” . ( Варлам Шаламов, „Колимски разкази”, Фондация „Комунитас”, София 2010 г., стр. 335)

http://babr.ru/n2i/2013/8/n/nrvd1.jpg

За съветските учители на нацистите по въпроса за златните зъби , можете да си припомните от архива на ivo.bg http://ivo.bg/2015/05/19/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0/

 

Като става дума за съветската статистика, ето и една елементарна лъжа на Путин от днешната му пресконференция, свързана със статистиката. На нея той се похвали, че от 2006-а, когато средната продължителност на живота била 67 (!) години, сега вече се покачила на 72.3.
Което е откровено лъжа. Истината (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy) е, следната:

Русия е 130-о място, средна продължителност 69, но за мъжете е 63, а за жените – 75!

България съответно се е придвижила за този период от 81-во, до 74,място с продължителност на живота за мъжете до 71 и за жените до 78 години.

 

Дали наистина беззъбата българска журналистика ще се захване с лъжите на Путин и с внушенията му? Едва ли. Тук зъболекарите му, въоръжени с чук и сърп, са си свършили работата от десетилетие и половина така, че никой да не се зъби на Кремъл.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване