12/18/15 13:59
(http://nellyo.wordpress.com/)

ЕСПЧ: лична неприкосновеност: подслушване

411Стана известно решението на Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото Роман Захаров срещу  Русия по чл. 8 Конвенцията, защита на тайната на личния живот на гражданите.

Законодателството на Руската федерация  въвежда  задължение  за мобилните оператори да инсталират техническо оборудване за подслушване  (Система оперативно-розыскных мероприятий, SORM-2). Роман Захаров в продължение на 12 години  атакува по различни начини възможността за подслушване без съдебна заповед и предоставянето на информация на Федералната служба за сигурност.  В жалба  до ЕСПЧ  Захаров твърди, че руското законодателство нарушава  правото му на личен живот по член 8 ЕКПЧ  и че не са налице ефективни средства за защита на личния живот.

В решение от близо 100 страници Голямата камара стига до извода, че законодателството на Русия, което дава възможност за подслушване без съдебно разрешение, наистина не предвижда достатъчно гаранции срещу злоупотреба и по този начин се осъществява   нарушение на чл.8 ЕКПЧ. В частност, не са ясно определени ситуациите, в които полицията има  право на достъп до разговорите, нито кога институциите са  длъжни да прекратят следенето и да унищожат събраните данни. Процедурата за издаване на разрешения  не гарантира, че подслушването е обосновано и необходимо.  ЕСПЧ има и съмнения относно   независимостта на съдебната от изпълнителната власт. Липсват   ефективни средства за обжалване.

Според Голямата камара минималните гаранции за правата на гражданите включват:

  • точно дефиниране на престъпленията, които могат да доведат до издаване на разрешение за подслушване;
  • дефиниране на категориите лица, които могат да бъдат подслушвани;
  • максимална продължителност на телефонно подслушване;
  • правила за използване, съхраняване и проверка на получената информация;
  • правила за предоставяне на информацията на трети лица;
  • обстоятелства, при които  данните трябва да бъдат унищожени;
  • гаранции за информиране на гражданите за осъществено подслушване и др.

Решението по делото Захаров срещу Русия е само едно от решенията, свързани с проследяване и подслушване в държави – страни по Конвенцията. Подобни  решения – с подобни изводи –  има и по повод българския Закон за специалните разузнавателни средства и практиката по прилагането му. Наскоро ЗСРС е бил отново променен и сроковете за използване на СРС са били удължени.

Повече подробности за СОРМ на фонтанка.ру, откъдето е и снимката на плаката от 1954 г.

Публикувана на 12/18/15 13:59 https://nellyo.wordpress.com/2015/12/18/echr_sorm2/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване