12/18/15 08:25
(http://ivo.bg/)

Шамар на кирилица от Харвард за мафиотския характер на автократичната власт в България

Публикувам резюмето от статия на руския политолог Мария Снеговая, поместено в Клуб Z в превод от БГНЕС. В статията България буквално се дава като пример за автократична мафиотска държава.

 

Препечатвам това резюме, в което основателно е акцентирано върху частта, свързана с България, не за друго, а именно заради авторството на текста. Точно то е многозначително. Иначе си знаем ( между нас, пишещите и четящите в свободното пространство на интернет) онова, което Мария Снеговая казва.

 

Забележително е, че подобен текст няма да прочетете в българските медии- дори и в онези, които си позволяват да критикуват властта. А и на Запад не ни обръщат особено внимание в подобен дух- нали сами се обявяваме за малки и незначителни, защо да будят от този удобен сън едно джудже, което няма нищо против московската Снежанка да му яде от паничката, докато не му дреме?

 

Защо западният принц да ни целува и буди\буни с отровни разкрития и да си нарушава удобството на брака ни по сметка, който явно предвижда принцът да си затваря очите, докато си налягаме парцалите?

 

Автоцензурата у нас (само)забранява оценките от подобен характер ( за мафиотския характер на управлението)„без доказателства”. Това е удобно извинение за масовото хъркане в средствата ни за масово премълчаване на истината.

 

Особеното на текста е в това, че е писан от представител(ка) на онази млада, мислеща част от руското интелектуално малцинство, което не се кланя на Кремъл, изповядва очевидно либерални ценности ( о, какъв ужас за борците срещу либерализма и у нас) и има признанието на американската академична общност в Харвард, където прави научна кариера. Две в едно, руско-американска оценка за милата ни родна сценка!

 

Един поглед „по диагонала” на оригинала на статията на Мария Снеговая , поместена на руски във „Ведомости”, показва, че не става дума за типично руска гледна точка ( още по-малко за стандартно официозно мнение), която по правило щади автократизма на Борисов.

 

Ако има някакви епизодични заяждания в Русия с нашия премиер, то те са на основата на това, че е беззъб пред Запада. В Москва се дразнят, че не се подмазва само на Кремъл. Но никога в руските критики няма да намерите упреци към автократичния характер на властта в България, а още по-малко за връзките й с мафията. В килията на обесения ( руски народ) за въже не се говори.

 

Ето защо е прелюбопитно да се види, как млада представителка на руския прозападен елит, отричащ глупостите на Кремъл за т.н. „трети път”, казва на висок глас онова, което премълчават практически всички външни фактори- включително западните политици, за които стабилността на борисовата България като управляем , макар и обезвреден откъм самостоятелно мислене (не много умен) снаряд, е приоритет пред честта и достойнството на българския народ, поставени под съмнение от западната подкрепа за един откровен популист и съмнителен демократ с лицемерна поза между Запада и Русия, като Борисов.

 

Очаквам след тази моя оценка да бъде преквалифициран от „русофоб” на „българофоб” и „западномразец”. За което благодаря предварително- шизофренията на моите гонители ме ласкае, че съм на прав път.

 

https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2015/12/17/621317-zakon-pravyaschego-vmesto-prava-zakona

 

“Ведомости”: България е страна на мафията

Приватизирана форма на паразитна държава, която зависи от волята на един човек

Клуб Z

МАРИЯ СНЕГОВАЯ,

“ВЕДОМОСТИ”

България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарни режими, който е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа.

Феноменът на държава на мафията в политическата наука не е нов. Той е изучен от Мозес Наим. Според него благодарение на новите технологии през последните две десетилетия криминалните групи са излезли извън границите на своите традиционни дейности и са започнали активно да проникват в политическите структури на страни като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Бирма и Венецуела. Националните интереси на тази страни в крайна сметка се оказаха напълно преплетени с интересите на организираната престъпност.

Унгарският политолог Балинт Мадяр написа цяла книга за основните черти на управляващия елит на държавата на мафията. Според него отличителната й черта е семейният характер на системообразуващите компании. Мафията предпочита да организира своя бизнес на семеен принцип, защото кръвните връзки осигуряват лоялност и доверие в рамките на системата. Бизнесът се развива както от членовете на „семейството“, така и от представители на политическия елит, приети в „семейството“ благодарение на съществуващата система от връзки. Най-често подобни компании се срещат в строителния бизнес. Те процъфтяват за сметка на изгодни държавни поръчки и държавни капиталовложения, отбелязва политологът.

За държавата на мафията са характерни още паралелната концентрация на политическа власт и основните икономически активи в ръцете на едни и същи лица. В държавата на мафията частните интереси подменят интересите на обществото не от време на време, а постоянно и систематично.

Практически няма област в тази държава, която да не е подчинена на укрепването на властта и обогатяването. Държавата на мафията е приватизирана форма на паразитната държава. За повишаването на благоденствието на определена политическа и финансова група системата активно се бори с независимото натрупване на финансови ресурси, национализира ги, но в полза на отделни индивиди, а не на страната като цяло.

В държавата на мафията ролята на политическите институции се обезценява, техните функции се подменят от волевите решения на държавния глава, който е в ролята на фактическия собственик на държавата. Правото по закон се подменя от „закона на властимащия“.

—-

Мария Снеговая е докторант по политология в Колумбийския университет. Анализа й, публикуван във „Ведомости“, препечатваме от БГНЕС.

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване