12/23/15 12:28
(http://ivo.bg/)

Късат ли Борисов и Местан опашката си Пеевски, щом един от тях вече е жертва медиите му?

 

 

Когато Доган беше изваден от нафталина на балдахина, в който пребивава в някакво царствено самоизгнание, на бърза ръка бяха активирани и традиционните тълкуватели на глупостите, които говори наукообразно ( вмъквайки този път и цинизми, за да не изостава от Борисов).

 

От главния му жрец Андрей Райчев, който винаги се е клел във вярност на невярната теза, че само Доган ни е спасил от гражданска война, не можеше да се очаква друго. Но на теория от Валерия Велева, беше оприличена на съдържателка на публичен дом от същия Доган чрез обръщението към нея в пресата с „Мадам В”, можеше да се очаква поне малко да е свалила патоса на своя персонален слугинаж спрямо този персонаж. Но на практика, по подобие на Бойко Борисов, който отговори на един личен шамар на руския външен министър Лавров с лично преклонение пред него като „най-големия дипломат в света”, Велева също се скъса да се възхищава на възкресението на Сокола в политиката.

 

Ако се вярва на поднесената ни интрига, Доган бичувал Местан пред 100 души свидетели по време на аудиенция при него, маскирана като новогодишно тържество. Акцентът на събитието е измислен ценностен сблъсък между Създателя и Последователя Му на ценностна основа именно по въпроса за Русия, която „българите винаги ще обичат”, разтълкува на бърза ръка тази сутрин по Нова тв със своя добавка Райчев в качеството на самозван говорител на всички българи.

 

 

Сега вече се внушава, че следва неизбежната оставка на Местан, морално прегазен от боянския титан. Ами ако титанът се окаже банкянски?

 

Да си зададем въпроса на какво основание потайната откъм изнасянето на кирливите си ризи организация ДПС разпространи официалния текст от речта на Доган, която в първите часове на изтичането на информацията медийните слуги на властта (например от виртуалния официоз ПИК) се опитаха да поставят под съмнение, ако не и да отрекат. Ако използваме езика на постоянното присъствие на „специалистите по сигурността” в телевизионните студиа, явно става дума за „активно мероприятие”. Въпросът е какво цели то.

 

Отговорът може да озадачи бързаците, които по навик избързаха да се подмажат на Доган. Може да се окаже, че всъщност мнимият гръмовержец участва в ориенталски заложен капан за подготвяне на почвата за официализиране на очевидното взаимодействие между Борисов и Местан, между ГЕРБ и ДПС на основата на „защитата на атлантическите ценности”. Защита от…Доган, който открито пледира за проруска политика. А Местан, видите ли, дърпал повече към Турция и едва ли не откъсвал ДПС от Русия (интересно косвено признание за пъпната връв, нали).

 

Самата претенция за неутрално поведение в спора между Русия (с която не сме съюзници) и Турция, с която сме в НАТО, е достатъчно основание да се каже, че защитниците на тази претенция всъщност пледират да се помага на Москва, т.е. искат България да вземе страната на Кремъл на практика. Досега такъв беше прочитът на гафологичния почерк на политиката на Борисов, наредил от първите мигове на руско-турската криза от 24 ноември насам именно подобно поведение. Но нещо май предстои да се променя и на Борисов му се налага да се нагоди.

 

Борисов така се е забатачил в личните си зависимости от Москва , че не може да мръдне и на сантиметър извън прегръдката на руската мечка. А изглежда му се налага. Промълвява нещичко по въпроса напоследък ( дори си позволи да репликира плахо Путин, на ръба на уважителното помахване с опашката, когато след пресконференцията на руския самодържец и упреците му към България\Борисов в беззъбие, че Путин най-после бил разбрал колко лоялен съюзник на ЕС е България). Трябва да си роден царедворец, за да се досетиш да употребиш такова ласкателство към Царя под формата на възразяване, докато той те налага господарски.

 

Борисов отчаяно се нуждае от легитимиране пред западните съюзници в ситуацията, когато руският корупционен разврат в България става по-малко платежоспособен поради обедняването на самата Русия, навлизаща в спиралата на събития с предизвестен драматизъм, познат от краха на СССР.

 

Борисов, според мен, си отваря спасителна вратичка към комшулука с ДПС вече „на принципна основа”. Всички, включително и шаманите, хвалещи днес Доган, отчитаха наченките на това сближаване и мнозина предричаха неговото задълбочаване. Въпросът беше как ще изиграят развитието този сценарий ( който е и буфер срещу евентуално оттегляне на реформаторите от властта), че да изглежда приемливо хапче срещи къркоренето на стомаха, което да бъде представено като музика за ушите на „спасените” от опасността от поглъщането на ДПС от универсалния злодей Ердоган. Нищо чудно в името на тази цел да са измислили еднополов политически брак между атлантите на демокрацията ни от ГЕРБ и ДПС.

 

От друга страна, Борисов ще застане в позата на защитник на евроатлантическата ориентация чрез закрилата си над тази тенденция, декларирана с такъв патос от ръководството на ДПС за пред западните съюзници, които Доган бутафорно и по споразумение с Борисов плаши с някаква преориентация на ДПС към Русия ( от която всъщност ДПС никога не се е откъсвала).

 

Ако дотук все пак този сюжет е хипотеза, която ( като всички задкулисни комбинации в България) може да вземе и друга посока, то едно е ясно за момента: срещу Местан са насъскани вече булевардните медии, свързани с Пеевски или притежавани от него. Като се има предвид, че те обслужват раболепно самия Борисов, не по-малко валидна става и (хипо)тезата, според която Местан и Борисов си късат бизнес опашката. Дали някой Началник им е духнал под нея или сами са решили да се отърват най-сетне от „успешния млад бизнесмен”, поради което разломът от Бояна в ДПС да е реален, това няма как да знам. Но ще се види, чуе и размирише достатъчно, за да разбере целият свят или поне онази част от него, която се интересува от корупционни кочини.

Тревожното за всички е в аналогията с онова, което се случи последният път, когато “някой” се опита да свали Пеевски от гърба си. Изчезна една банка и 4 милиарда потънаха в дълбоките джобове на държавно-мафиотските диригенти. Ако повторят този фокус, сгромолясването този път ще е фатално дори и за непотопяемия Борисов.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване