12/24/15 12:35
(http://ivo.bg/)

Русия цепи и българските турци, не “само” българите

Още преди да са станали известни резултатите от днешния процес срещу Трайчо Костов ( т.е. срещу Лютви Местан) под руска диктовка в сараите на Доган, вече се потвърди най-важното: разломът отново е свързан с Русия, както всичко останало, дълго замитано под прозрачния килим в българската политика и производната й икономика. Това стана ясно от репликата на Местан в Кърджали днес, в която той открои именно позицията си по въпроса за сваления руски самолет като причината за невиждания в монолитната партия скандал.

 

Ето за какво става дума в цитати от днешната пресконференция на Местан в Кърджали, в която той „изплюва камъчето” в обувката на ДПС за руската връзка най-после!

 

“За 19 години работа в ДПС нито веднъж не съм допуснал и прашинка да падне върху политическия имидж на лидера на партията Ахмед Доган. През последните години успяхме да разбием митологемата, че Движението е олигархична партия, и още по-страшната – че представлява руските интереси. ( курсивът мой- бел. ivo.bg) Положихме огромни услия да освободим образа на ДПС от уклоните на тези митологеми, за да върнем партията в легитимната власт на страната”..

Тази декларация ( за сваления руски изтребител- бел. ivo.bg), която аз диктувах пред голяма част от парламентарната група на ДПС, е ярка изява на образа, който искаме да изградим на ДПС – партията, която следва евроатлантическите ценности. За нас евроатлантизмът е израз, изпълнен с конкретно съдържание. Балансите, за които се говори в декларацията, могат да се търсят от различни държави спрямо статуса им. България и в частност ДПС не могат да останат неутрални, изхождайки от статуса ни на равноправен член на НАТО. Занас е много важно да видим отношението на нашите избиратели по този казус. Сигурен съм, че голяма част от тях не биха видели проблемм и дори биха приветствали декларацията. Тази пронатовска позиция да бъде наречена “протурска”, а ДПС- едва ли не “пета колона” – за мен е неприемливо. Такава декларация би последвала независимо на чия граница би станал подобен инцидент. Но дали тогава позицията щеше да бъде определена като да речем прогръцка или пролатвийска?!  Интересът на ДПС е България да се развива като пронатовска държава и да бъде в добри отношения с партньорите си, сред които е и Турция. Независимо от какъв статут, няма да отстъпим от позицията си ДПС да се развиа в евроатлантическа насоченост. Най-лошият сценарий би бил партията да се върне крачка назад към митологемите, които развенчахме”.

 

Скандали е имало и преди в ДПС, например при напускането на Касим Дал преди 5 години, или когато Осман Октай се отврати от Доган много по-рано. Но никога преди не е ставало така кристално ясно ( като в „кристалната нощ” в нацистка Германия при борбата на фракциите в националсоциалистически среди), че зад трусовете стои Кремъл.

 

Поради невъзможност да използва в натовска страна бомби и пряка руска окупация, като в Чечня, Грузия и Украйна, в България руската намеса се самоизобличи чрез бомбата със закъснител в най-успешния проект на Москва, какъвто е Доган в неговото ДПС (Движения за проруски и слугинаж).

 

Най-отявлените руски говорители на кремълския интерес (България да бъде раздирана от скандали) моментално бяха мобилизирани да заговорят изпреварващо в публичното пространство, че Доган се бил проявил като повече българин от българите, т.е. като путинофил. На Местан съответно на секундата започнаха истерично да му изграждат образа на слуга на Ердоган. В тази интрига искат да определят всеки, който подкрепя атлантическата ориентация на България, като …ислямист и неоосманист. Не случайно агентите за влияние на Русия още в първата ранна сутрин след официализирането на скандала, с плюнки на уста ( доста буквално) лъжеха, че разправията нямала нищо общо с Русия- нещо, което самият Местан изобличи днес с изявлението си в Кърджали.

 

Подлостта на руската интрига е в това, че на Доган му връщат ореола на „по-българин от българите”, милеещ за нашия неутралитет ( като член на НАТО) и всеки, който е срещу това, е етикетиран сега направо като национален предател и турски ибрикчия. Т.е., отново, както при „възродителния процес”, насъскват латентният български комплекс от всичко турско , само че този път разделят и самите турци, за да е добре на …Кремъл в разделена и вътрешно противопоставена България.

 

Понеже въпросът е много, много сериозен, най-отговорно твърдя (на основание на източници, които потърсих за коментар при условия, че няма да ги цитирам поименно):

 

Новогодишното събрание на елита на ДПС в резиденцията на Доган на 17 декември е било организирано по заръка на руското посолството в София. Двама емисари са били извикани там и след инструктаж са предали след това нарежданията на Доган в Бояна. Това са Димитър Иванов-Гестапото и ректорът на Библиотекарския институт Стоян Денчев. Кои са те- знае вече „всяко дете”.

 

А българските служби знаят ли?

 

През март 2001 г. тогавашното българско правителство прогони за подобна намеса във вътрешните работи на България поне един от тримата експулсирани тогава руски дипломати. А днешното уж проатлантическо управление на Борисов нима не знае какво се случва в руската крепост на бул. „Драган Цанков” ( в началото на който неотдавна русофили лепнаха петното с благодарствена табела за самия Драган Цанков с изричното уточнение, че е бил русофил, т.е. откровен рублофил, изобличен с документи от руските царски архиви в това „качество” както никой друг руски слуга в нашата история).

 

Големият въпрос е дали и доколко Борисов участва в руската интрига, чийто датчик е настроен да избухне именно на рождения ден на Местан и на връх Рождество Христово, което дава формална възможност за маневри на интригантите да действат в момент на политически вакуум и да го изпълнят със свое съдържание

( например чрез медиите, обслужващи Пееевски и руската пета колона изобщо), но и „спасява” Борисов ( и Плевнелиев) от задължението да реагират публично.

 

В оформящите се две крила в ДПС е въпрос на (малко) време, когато Борисов ще трябва да спре да дреме.

 

Достоверно ли се оказа дългогодишното ми твърдение за продължаващо разцепление в България по оста „за” и „против” Русия? Да, потвърди се отново и се надявам да се стигне до проглеждане, подобно на онова в света спрямо агресивността на Кремъл след бруталната интервенция на Путин в Украйна.

 

Бъдете сигурни, че не подвеждам никого и с твърдението си за Гестапото и Денчев като пощенски гълъби на войната в ДПС, изпратени от руските им началници при Сокола. Не очаквам да бъда цитиран в България, но поне читателите на ivo.bg ще научат истината.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване