12/29/15 09:23
(http://blog.bogomil.info/)

Bulgaria Web Summit 2016 – лично мнение!

Оказа се, че в блога си пиша само за конференции и за политика, което не е много добре :) Сега ще напиша една малка статийка за ..конференция:)

Знаете или не знаете иде време за новото издание на събитието, което огранизирам вече 11 години – под различни имена – УебТех, P2P конференция, Bulgaria Web Summit. Голяма работа ще си кажете вие и ще се обърнете следващата страница на вестника, който е препечатал тези редове.

 

Изчакайте! Това е едно необикновено събитие.

Малко история, ама малко

Всичко започна през 2004 година, когато решихме, че е крайно време на направим едно супер полезно събитие за ИТ хората. Речено -сторено – първото издание събра 350 човека и имаше супер лектори от цяла Европа, дори и от Канада.

Годините след това ни подложиха на много изпитания и приятни, и не толкова приятни, и ни запознаха с много лектори, които са променили мисленето на толкова хора към по-добро, че не може да ги изброим. Може би, четащите тези редове също са част от тях.

Правихме събития във Варна, София и Велико Търново, като най-голямото до сега беше в НДК с над 1600 посетителя за цели 3 дни.

Може би си спомняте историята с чорапите на Ричард Столман, който гостува в София или историята с черната водка на Монти – създателят на MySQL и MariaDB във Велико Търново? Не? Няма страшно – все ще намерите някой да ви ги разкаже, защото много хора посещават събитията всяка година от началото.

 

Какво е толкова различното?

Баланс

Не го правим за пари. Опитваме се да докараме световно известни, полезни лектори, които да ни научат на нещо ново, да поддържаме ниска цена на билетите (поне 10 пъти по ниска от подобни събития в Европа) и да подбираме добре балансирани спонсори, които да не ни карат да говорим само за тях.

Много по-трудно е отколкото изглежда, макар, че с годините нещата се менят. Ние сме може би единствената конференция в Европа, която отказва на спонсори (и то големи), ако те искат да завземат цялата емоция и да наслагат банери и промотъри нявсякъде.

Общност

Гордеем се, че имаме малка но сплотена общност от хора, които ни помагат всеки път да се върнем в правия път, ако решим да кривнем от него и вървят с нас през годините. Не правим събитие, което днес го има, а утре не е тук – ние имаме мисия и тя се развива заедно с уеб технологиите, всеки ден.

Имаме посетители, запознали се на наше събитие и оженили се в последствие. Имаме много екипи, започнали съвместна работа, благодарение, че ги бяхме събрали на едно място. Имаме и няколко проекта, които си намериха инвеститор, които беше лектор на конференцията – възможностите са неограничени.

L10n

От миналата година събитието е и международно. Тази година над 50% от участниците (за момента) за извън България. Имаме участници от Франция, Холандия, Македония, Израел, Гърция, Румъния, Бразилия, Малайзия,UK и още чудесни места. Елате да се запознаете!

Полезен микс

Когато погледнете лекциите ще си кажете, „Ей, ама то има една лекция само за PHP. Ъх!“. Съвременният разработчик, трябва да знае много, различни похвати и техники, за да бъде успешен – ние не искаме да имаме само една тема, а много, които да разширят кръгозора и да дадат повече възможности за развитие на ума.

От друга страна, съдейки от личен опит, влизайки в зала с някаква тема от която нямате и идея, може да бъде най-хубавото нещо в живота ви, е поне в професионалния.

 

2016

Отново ще наблегнем на полезния микс от лектори и теми. Ще имаме чудесн обзор на това какво ще се промени в Уеб  и то от представител на компанията, която го променя – Google. Ще имаме един от най-завладяващите лектори в света – Юрген Апело – който ще говори за това как да бъдем щастливи в това, което правим. Това е супер полезно, особенно в света на аутсорсинга, където рутината понякога заема целия ден. А може и да е по-добре.

Ще имаме цяла стая само за бази данни – MariaDB, LivnoDB, MammouthDB, Redis (не, че е база данни де), RocksDB и още и още. Ще имаме UX лекции от двама преподаватели от General Assembly – кой друг може да покаже практики, които променят уеб, ако не те. Ще имаме лекции за програмиране, включително и за LUA- лекторът твърди, че е добра алтернатива на JavaScript – ако ви се иска да я видите – при нас е мястото.

Всички лекции ще са полезни с фокус към практическото. Както всяка година сме поканили и един екип, който постигна много през последната година, за да ни покаже какво и как правят и защо са супер име в света в момента – algolia

Вижте страницата на събитието, за останалите лектори и теми и нека заедно да научим нещо полезно.

За финал

За финал ето покана от Юрген Апело към всички вас.

No related posts.

Публикувана на 12/29/15 09:23 http://bogomil.info/4975

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване