12/30/15 08:51
(http://ivo.bg/)

Руската ръка (и) в Черна гора

Кремъл продължава с имперско постоянство да превръща в свои врагове цели народи. След големият успех на това поприще в Грузия и Украйна, Путин е на път да постигне подобна победа на глупостта и в Черна Гора, където, подобно на България, има традиционно голяма руска Пета колона.

Както и в България, щаб на руската намеса в Черна гора е руското посолство в столицата, а агентурата на Москва е задействана на бързи обороти. Тя не само не се крие ( точно както в България с осветяването на Доган и компанията му във върхушката на ДПС), но и демонстрира влияние чрез съответните медии ( също както тук). Главният център на специалните руски операции срещу Черна гора и България е един и същ: вездесъщият чрез подставените лица на руската пропаганда Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), оглавяван от специалиста на КГБ по България ген. Леонид Решетников. Центърът за шпионаж и дестабилизиране на набелязаните държави от години има свой щанд на изложението на книгата в София в НДК. По негов образ и подобие действат и тук изявени “издатели” и набедени професори, които не слизат от телевизионните екрани на българските телевизии с манипулативните си тиради в полза на “руския свят”, в който си живее Путин с награбените от руския народ милиарди, част от които са в основата на медийно-агентурния алъш- вериш в България

Аналогиите са много и могат да бъдат направени от анализа на Виталий Портников, който ( за разлика от нашите “мъдри” коментатори, борещи се да прикрият руската намеса) “стреля” в десетката по тази тема, задавайки въпроса ЗАЩО И Е НА РУСИЯ ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА БАЛКАНИТЕ, както е озаглавен анализът му.

Автор: Виталий Портников

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

“Надявам се, че никой няма да ни обвини за случващото се в Черна гора?” – това пише рускиня в коментар към статия за нестабилността в малката балканска страна. Обвиненията срещу Русия са предостатъчно. Те не са отправени само от ръководството на Черна гора, което ( за разлика от българския премиер Борисов, правещ се на неразбиращ, поради което сее превърнал в спяща клетка на руското влияние тук-бел. ivo.bg) е сигурно, че протестното движение в страната се контролира от Москва и Белград. Самите протестиращи не правят никакви опити да скрият специалните си връзки с Русия и Сърбия.

Черногорският вестник “Победа” показва обикновени снимки от социалните мрежи за да докаже, че протестиращите са се срещали с официални лица в Белград и Москва, и се гордеят с тези срещи. „Facebook показва как сръбските ултранационалисти и руските екстремисти оказват логистична подкрепа на лидерите на Демократичния фронт и на кампанията срещу НАТО”, – се казва в публикацията.

Черногория, переворот

Фото мятежников из их соцсетей Pobjeda.net

Между другото, нещо подобно се случи след идването на СИРИЗА на власт в Гърция. Политиците от ултралявата коалиция не криеха своите пътувания до Москва и контактите с най-одиозните представители на близкия кръг на Путин. Дотогава никой не се интересуваше от живота им и постовете им в Facebook и Twitter. След като журналистите се заинтересуваха, излязоха много интересни факти – например плана зa излизането от еврозоната, който е изготвен в Руския институт за стратегически изследвания – една от организациите, основани от президентската администрация на РФ, свързана със специалните служби на тази страна.

Сигурен съм, че в Черна гора ще бъде същото. Москва не крие своята антипатия към евроатлантическата интеграция на бившите югославски републики и е готова на всичко Черна гора да не стане член на НАТО. Това се коментира в официални изявления и на научни конференции, а съответните директиви от Кремъл са изпратени на руския посланик в Черна гора Сергей Грицай. Посолството се превърна в истински щаб, чиито цели са дестабилизацията на Черна гора и сваляне на правителството. Нарасна броят на агентите под прикритие на руските специални служби. Зачестиха и срещите с черногорската опозиция, при това от най-различни кръгове. Ако „нашите” успеят да свалят правителството и поемат властта ще бъдат щедро възнаградени – така мамеха и гърците. Лъжат и “чуждите”, че Русия няма специални интереси, а подкрепя черногорските демократи, които се противопоставят на диктатурата. В Черна гора властвува авторитарен режим, нали?

Путин и Джуканович, Сочи, 2006 г.

Като говорим за черногорския режим – руската пропаганда прави същото салто, когато става дума и за руско-беларуските отношения. В зависимост от настроението на Кремъл Александър Лукашенко е или най-добрият приятел и създател на нова модерна Беларус, или “последният диктатор на Европа”, за когото излъчват уличаващи филми по НТВ. Днес „последен диктатор на Европа” е премиерът ( интересно е, че руската пропагандна се гаври с европейската ориентация на България, но не и лично с нейния вожд начело на Гражданите за европейско развитие Борисов- бел. ivo.bg)   на Черна гора Мило Джуканович. Това не е измишльотина, а директен цитат от статия на пропагандисткия сайт Lenta.ru – с такова заглавие е публикувана биографията на Джуканович. А доскоро лидерът на Черна гора беше най-добрия приятел на Кремъл – никой не се замисляше за отношенията му с опозицията и обществото.

Когато журналист от родината на Путин нарича някого “последният диктатор”, това предизвиква единствено насмешка. Джуканович, разбира се, не е цвете – това не е тайна нито в Европа, нито в Черна гора. Но той се бори за властта си – и с опозицията, и с външни сили. Печели избори в много сериозна надпревара. Дали Путин и неговата крадлива „Единна Русия” могат да се похвалят със същото? А авторът на статията за Джуканович дали разбира, че за разлика от обикновените черногорци никога не е имал право на избор?

Кристално ясно е, че Москва пое курс за свалянето на Джуканович за предотвратяване на европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора, както се бореше с Юшченко, а после подкрепяше Янукович, за да предотврати европейския избор на независима Украйна. Но Джуканович не е толкова лесен. Дори и с наливането на милиони евро за преврат в Черна гора. Министър-председателят на Черна гора разбира технологията на масовите протести за промяна на политическия курс. Джуканович дойде на власт в края на 80-те години точно по тази технология. Тогава, за да спре курса за независимост на Черна гора, сръбският президент Слободан Милошевич организира масови демонстрации – уж „антикомунистически”. В резултат на това Джуканович стана най-младият премиер в историята на републиката.

Днес на мястото на Милошевич е Путин, а Джуканович е в ролята на онези срещу които се бори. С тази разлика, че той разбира какво се случва. Много добре знае, че това не е революция или „Майдан”.

Следва въпросът – каква, по-точно, е разликата? И в двата случая имаме народно недоволство. Разликата е, че Майданът е революция, породена от стихията на народния гняв, а това, което се случва в Черна гора – специална операция. Защото с такива специални операции на руските специални служби, са дестабилизирани немалко държави, а Путин и обкръжението му не вярват, че е възможен истински народен протест.

Точно затова влязоха в украинския капан.

Надяваме се, че скоро ще се набутат и в черногорския.

Виталий Портников

http://glavred.info/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване