01/01/16 23:06
(http://ivo.bg/)

Иде петролен D-Day за Европа

Днес е 2 януари 2016 , но имам повод да си спомня за 6 юни 2012, когато осъзнах нагледно какво (не) е 6 юни 1944 година за нас, пребиваващите в постколониалната зона на Империята на злото.

 

Бях в Брюксел на 6 юни 2012 г. по покана на Европейския парламент за участие в конференция на 7 юни, посветена на смачканата свобода на словото в Русия и нейната периферия ( беше формулирано иначе, но това беше смисълът на упражнението).

 

Истинското събитие за мен обаче, колкото и банално да звучи, се състоя на 6 юни чрез бърза рутинна проверка на телевизионните канали с помощта на дистанционното в хотелската стая. Филмовата вечер, видно от програмите на различни европейски телевизии, беше посветена на D-Day, т.е. на най-големия десант в човешката история, когато съюзниците, водени от САЩ, стоварват на френския бряг в Нормандия през 1944 година най-големия десант в човешката история с участието на около 2 милиона души.

 

Европа, погледнато от Брюксел, гледа ( основателно) на този десант като на нова ера, вододел, чудо, предопределящо нейното благоденствие. Но понеже то не идва в България, където пристигат ордите на Червената армия, окупират, подчиняват, разоряват и съветизират европейска България без дадат нито една жертва от български куршум, жертвата, включително на пропагандната интерпретация на историята по московски вкус, си остава България. В днешната постсъветска зона на юг от Дунав тази дата не значи нищо за зомбираните от съветизацията българи.

 

На 2 януари 2016 –та обаче се задава нов D-Day. Не със същия военен заряд от 1944 година, но с подобен освободителен потенциал спрямо енергийно зависимата от Империята на злото Европа.

 

Такъв е смисълът на новината, че за първи път от 1975 г. насам към бреговете на Европа тръгват американски танкери с петрол. http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/01/2678393_za_pruv_put_ot_40_godini_sasht_iznesoha_petrol/

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване