01/03/16 12:00
(http://ivo.bg/)

Прасешко-просешката тояга на руската пропаганда

Читателите , които следят моите авторски изяви знаят, че дори в собствения си блог избягвам да се бия в гърдите колко и къде съм препубликуван или поканен да говоря ( дори бивам упрекван, че не обявявам предварително телевизионните си изяви- редки, но от сърце). Ще цитирам обаче днешната рубрика на ”Дневник” за най-четените текстове в сайта през миналата седмицата не за друго, а за да акцентирам върху това каква е главната тема, интересуваща мислещата медийна аудитория в България, принудена да се групира виртуално около няколко острова на свободата в интернет, атакуван и заливан напоследък все по-агресивно от клонингите на жълтата преса и манипулативните телевизии.

 

„Коментар на доц. Кристиан Таков за Доган-Местан и Анкара-Москва, текст на Иво Инджев за за Москва и агентите й в ДПС, както и панорамна снимка на София в секундите след настъпването на Новата година, направена от Витоша, са сред статиите, които са събрали най-голям читателски интерес през изминалата седмица.

Ето и традиционната класация на “Дневник” за десетте най-четени материала (справката е направена в 19 часа на 2 януари):

1. Не си ти, когато си прост (или още за Доган – Местан) – 33 149 прочитания

2. Москва освети агентите си в ДПС и загуби следващите избори в България – 29 434 прочитания”

 

Ако съм „познал” важността на темата на деня, си позволявам да посоча още един въпрос от изключителна важност, който вече съм осветил в ivo.bg. Това е руската пропаганда, срещу която се опитвам да направя нещичко както в блога си, така и като част от екипа на новосъздадения в ЕС международен екип за изобличаване на руската дезинформационна война и нейния разнороден, хибриден характер.

 

Ако пък в България имаше управление, което се чувства част от усилията на Европа да се противопостави на тази война, българските медии, които я обслужват предано, вероятно щяха да получат сигнал, че има една книга, издадена през 2015 г., заслужаваща вниманието на любознателните. „Нарича се „Течна дружба 3. Руските хибридни войни против България и българите през вековете”. Защото днешната руска хибридна война срещу България и Европа си има своите исторически корени и те трябва да се познават от онези, които й се противопоставят.

 

Такива сигнали обаче не се забелязват на българския управленски хоризонт и 2016-та се очертава като поредната година на българската капитулация пред руската идеологическо-псевдоправославна инвазия. „Подгряха” я вече обилните и безкритично поднесени по телевизиите кадри на канонизирането на руски светец на българска земя на фона на модните в Москва руски мундири с георгиевски лентички. След което ни заплашиха, че се готви поредната визита на руски патриарх в България, сякаш целуването на ръцете му от страна на нашия премиер през февруари 2013 г. не беше достатъчна демонстрация на преклонената българска главица в „духовната” ниша , в която сме поставени на колене пред доминиращата в столицата ни и в други важни градове съветска монументална символика.

 

Голяма е темата за обгазяването на България със идеологическия бъркоч от класически руски шовинизъм, с елементи на руския монархизъм, комунизъм, панславизъм, антисемитизъм , хомофобия, йерархично-династичен див капитализъм и антизапада истерия от кухнята на Путинизма. Този могъщ дъб (или дубина, гьостерица на български ) има своите корени. За да бъдат разбрани, трябва също да се знае нещичко за готвачите в тази кухня.

 

Един от нейните казани е РИСИ. Край него Путин е поставил своя доверен кашавар , въоръжен с дубината като бъркалка на отровното биле. Това е генералът от времето на КГБ Леонид Решетников, шеф на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Същият РИСИ дефилира редовно в София на изложението на книгата с отделен щанд с руска пропагандна книжнина, опакована предимно като православна.

 

Мислите ли, че най-случайно разпространителите на заразата, която по времето на комунизма се обозначаваше ( с обратен знак срещу Запада) като „ идеологическа диверсия”, в България се оказват благо маскирани като нашенски библиотекари и издатели с професорски титли? Направо миролюбиви убийци на истинския национален български дух, въоръжени под расото с расовата ненавист на евразийците срещу европейците.

 

Като някакви мъдреци, пазители на особени скрижали, отлежали в тъмните стаи на руското посолство, подсигурени срещу вражески български уши и очи, въпросните рожби на библиотекарско-издателското хрисимо дело дефилират безнаказано из студията на българските телевизии – пременени , но непроменени спрямо кагебисткия заряд на мотивировката им.

 

Най-издайническият факт за тяхната същност е (не)видимото обстоятелство, че онези, които ги канят и им дават трибуната да си прокарват московската пропаганда или остават в сянката на (не)видимите механизми за облъчване на българската аудитория с Кремълска радиация, или се правят на незнаещи и неразбиращи кого и какво всъщност обслужват от екрана.

 

Авторът на тези редове, който си позволява да се конфронтира с тези „мъдреци”, през изминалата година беше напълно забранен в обществената БНТ след първо и последно участие в предаването на Георги Любенов на 10 май 2015 г., в което припомни позицията на Левски и други национални герои срещу самата идея мракобесната Русия да става носител на българската свобода ( позиция, осъдена след това в същото студио без право на обжалване от Татяна Дончева като „най-уродливата”, която била чувала).

 

В навечерието на 2015-та моя милост беше отстранен ( след вече отправена покана) и от участие в частна телевизия именно по темата за руската намеса в скандала с ДПС.

 

Междувременно ефирът беше задръстен от „правилните” тълкувания на руските пропагандни рупори с основен акцент върху отричането на руската роля в скандала на годината. Така на Бъдни вечер българската аудитория гризна първо дръвцето на постните правоверни порции за същината на станалото чрез открояването на Доган като „по-българин от българите”( може би следващ руски светец в България), защитил както никой друг Русия от Турция на българска земя. На коледната телевизионна трапеза съответно беше сервирана мазната версия за мазните борби в ДПС, гарнирана леко с вече позволени люти подправки в рамките на няколко коментара за дирижиращата ръка на Кремъл в схватката на пехливаните. Лютите подправки, както е известно, се ползват за апетит и по-лесно преглъщане на мазнотиите.

 

Дори не си заслужава да отбелязвам радостното квичене при ритуалното заколване на Местан, дълго отглеждан от Доган, в сайтовете на прасешката пропаганда у нас. По интересно е, че на фона на прасешката пропаганда се оказа, че до просешка тояга беше доведена шовинистичната руска медийно-улична агресия на т.н. националисти у нас, принудени да замлъкнат пред призива на Москва Доган да бъде канонизиран като по-българин от тях.

 

Като лична равносметка, мога да благодаря за това открояване на скромната ми персона както нон грата. Комплиментът обаче е съмнителен, защото да те признаят за страшен тежи като похвала само, когато го правят храбреци. Иначе на страхливия и курицата му се вижда сокол, от когото е по-добре да си пази пачите яйца, вместо да мъти водата на господарите на ефира.

 

Телевизиите канят други коментари със сходни позиции в неравната схватка с „професорите”, „библиотекарите” и „издателите”, но не и точно пък автора на „Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете”. Идва им в повече, а дозировката е важна при всяка отровителска акция. И как няма да „внимават”- в ivo.bg се повяват забранени теми и информации, които в днешна България медиите се опитват да маргинализират, докато популяризират вездесъщите проводници на руската хибридна война срещу България и Европа.

 

Налага се да припомням в рамките на този блог как и къде се калява пропагандната стомана ( в която се чупи стомната на кекавата българска самоотбрана) на руската „духовна” атака срещу българите с вода от извора:

 

http://ivo.bg/2015/01/15/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B2/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване