01/04/16 07:25
(http://ivo.bg/)

Растяща бедност в най-богатата на ресурси държава в света

Руският вестник Комерсант публикува равносметката за руската икономика от руската политика. Както се вижда дори от официалните данни на статистиката, в най-богатата на природни ресурси на света расте бедността. Което е повод да припомня как само преди година премиерът на Русия Дмитрий Медведев се присмя на България, че била най-бедната страна в ЕС. Но, както се казва , по добре да си последен в ЕС, отколкото първи по ресурси в света, но още по-беден…

 

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

 

Четвъртата за четвърт век икономическа криза в Русия е придружена от безпрецедентни за последните 15 години спад в доходите на домакинствата и нарастваща бедност. Това е съпроводено от липса на финансови и институционални инструменти за социална адаптация. Прогнозите са мрачни – анализаторите очакват масов спад на жизнения стандарт и качеството на живот на гражданите. По ниво на бедност през 2016 г. Русия може да ликвидира всички постижения от последното десетилетие, връщайки се към параметрите от 2005 г., прогнозира “Комерсант”.

 

 

През 2012-2013 гг., никой не можеше да предвиди войните и санкциите, а малцина предричаха спада в цените на петрола до сегашните нива. Но дори и тогава, много икономисти предричаха: потребителския балон, раздут от свръхкъпия петрол и щедрите бюджетни плащания, ще се спука. От 2006 г., делът на заплатите в БВП на Русия нарастваше, а в останалата част на света от 2007 г. насам, намаляваше, което се отрази негативно на конкурентоспособността и производителността на икономиката. През 2014 г. този показател се равняваше на средния за света (52%) и с 11 процентни пункта превишаваше средното ниво в развиващите се страни (41%).

 

През 2015г. имахме най-силните през новото хилядолетие спад в доходите, заплатите, пенсиите и увеличаване на заетостта на непълно работно време, които ще продължат и през 2016 г. Аналитичният център при правителството на Руската федерация, Руската академия за народно стопанство и държавната служба, Центърът за макроикономически анализи и краткосрочно планиране и Световната банка (с изключение на Министерството на икономиката, което очаква реален ръст на доходите още през 2016 г.), са единодушни, че нивото на бедност ще се увеличи с 2 п.п. през 2015 г. и 2016 г. до 16% и ще достигне максимума от 2005 г.

Заместник-министърът на икономиката Алексей Ведев смята, че спадът в жизнения стандарт е съпроводен от “обществено съгласие” и описва ситуацията като “тревожна”. Независимите анализатори са по-малко сдържани. Петролната рента вече няма да стига до домакинствата.

Държавата, компаниите и по-голямата част от домакинствата нямат ресурс да поддържат потребителския модел. Така и не бяха създадени ефективни инструменти за преразпределение на богатството и социална адаптация. “Страната върви към нормално ниво на заплати и потребление. Жалко за хората, но това е реалността”, – заяви главният съветник на ръководителя на Aналитичния Център Леонид Григориев. “Подробен анализ разкрива, че     “частичната криза ” е цялостна. А фактът, че сегашните му социални прояви не са тежки и драматични, не трябва да заблуждава никого”, – предупреждават анализатори от Института за социални анализи и прогнози.

 

Според декемврийския доклад за развитие на човешките ресурси на АЦ, към 2013 г. крайната бедност в Руската федерация (по Декларацията на хилядолетието на ООН – делът на населението с доходи под $ 1,25 и под $ 2,5 на ден въз основа на паритета на покупателната способност) е ликвидирана. Намаляват и осреднените официални показатели: делът на хората с доходи под жизнения минимум от началото на века до 2013 г. е намалял наполовина – до 10.8%, а нивото на крайната бедност (делът на хората, живеещи с по-малко от половината от жизнения минимум) към 2014 г. – почти четири пъти, до 1.1%.

 

В същото време, нивото на детската бедност (до 16 години) нараства с 4.3 п.п.- до 28,7% от общият брой на бедните през 2014 г. Ако ползваме методиката приета в света за оценка на бедността (делът на хората, получаващи по-малко от половината от средния доход на глава от населението), увеличението е от 17,5% през 2001 г. до 18,5% през 2014 година. Делът на домакинствата, които имат всички характеристики на благосъстоянието – материално-имуществени (доходи, спестявания, движимо и недвижимо имущество), социално-професионални (образование и наличие на редовна заетост) и субективна (самооценка на социалното самочувствие), през 2014 г. е 10% и не се е променял през последните 15 години.

 

Въпреки бързия ръст на доходите, поради постоянната свръхвисока концентрация на националното богатство в отделни социални групи и региони, нивото на неравенство в обществото не се е променило – през 2014 г., 28,4 милиона души (20% от населението) живее със 7 хиляди рубли(100$) на месец, а през януари – септември 2015 г. те получават едва 5,6% от всички доходи. Но реалната диспропорция при доходите е много по-голяма от официално обявената. През октомври 2015 г., анкетираните смятат, че делът на 1% от най-богатите граждани на Русия е 53% от общия размер на всички доходи, но реалният показател е 70%. Това показава проучването “Капани на възприятието – 2015″ на Ipsos Public Affairs, което бе проведено в 33 страни. “Ако говорим за социални процеси, отговорите на въпросите показват дали ще има социален взрив и дали ще можем да го избегнем”, – обобщават анализаторите от Института за социални анализи и прогнози.

Според АЦ и Института за социални анализи и прогнози, към армията на бедните в обозримо бъдеще е възможно да се присъедини от 30% до 50% от населението на Руската федерация – предимно деца, пенсионери и техните семейства, както и заетите на непълно работно време. Ако все не го осъзнават, още през 2016 г., ще се сблъскат с реалността.

 

 

 

http://www.kommersant.ru/doc/2884661

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване