01/05/16 11:09
(http://ivo.bg/)

Да погледнем в ушите истината за скандала с Доган

 

Нямам вътрешна информация за процесите в и около ДПС, но имам вътрешното усещане, че една от основните причини прогоненият от върха на партията Лютви Местан да отложи ( май вече два пъти) оповестяването на своята (о)позиция от 4 на 6 януари е добре пресметнат контраудар на символично ниво. Неговата глава бе „отрязана” на Рождество Христово, но ще проговори на Богоявление, когато Местан ще се появи за първи път пред медиите в рамките на собственото си възкресение. Зъб за зъб, по библейски.

 

Разбира се най-важното предстои- не самото му появяване, а какво именно ще донесе то като информация за размисъл и анализ. Преди това се налага да следим жестовете , намеците и позиционирането на „войските”, въвлечени в „бойните действия” в и около най-важната партия на прехода.

 

Преди Местан да си е отворил устата, положението на фронта е като артилерийската подготовка на съветската артилерия преди настъплението срещу германците при Курск. С тази разлика, че съветските противници в случая упорито стоят в окопите, не отговарят на огнения (про)вал на путинофилите, който се опитва да изпепели врага с канонада от внушения за зловещия ислямизъм на Местан и компания. Набедените ислямисти ( ако са истински такива- да ни дадат доказателства!) изглежда чакат путинофилите да си изстрелят снарядите и тогава да минат в контранастъпление.

 

Че залогът е голям, това се вижда от границите, които прекрачиха „главорезът” Доган и путинофилските му рекламни агенти (от Райчев, Божидар Димитров и Каракачанов, до Мадам В), в кампанията под мотото „Доган е по-българин от вас, а вие, рая покорна, си трайте пред това наше откритие”.

 

Споменатият Божидар Димитров отиде още по-далеч в откровенията си от позицията на своята недосегаемост. На 28 декември в интервю за жълтия електронен официоз ПИК http://pik.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%BA-news458916.html,

 

той заяви, че българските служби са записали разговор на турския премиер Давутоглу с Местан в София. И не само това каза държавният служител Димитров- той „предположи”, че записът е бил предоставен от службите на Ахмед Доган, което всъщност е довело до съответната му реч на 17 декември в сараите. С други думи, службите, т.е. българската държава, оглавявана от приятеля на Димитров, са в дъното на целия скандал.

 

 

 

Интересното е, че към момента на публикуването на този текст, ПИК все още не са изтрили въпросното интервю, както изтриха междувременно лъжата, че Путин бил поздравил българите за Рождество Христово, в която ги уличих още часове след нейното публикуване на 25 декември 2015 г. Това, че Димитров не се притеснява ( защото няма кой да го притесни у нас) е явен знак, че стои зад думите си за намесата на българските служби като организатори на преврата в ДПС и на скандала с Турция, в който в крайна сметка премиерът Борисов нагази (за радост на Кремъл) с интервюто си от 4 януари по БТВ.

 

След това достойно за прокуратурата ( ако имаше такава, а не просто филиал на „победилото” ДПС) изявление Димитров не само не беше санкциониран, но и последва цяла кампания от слухове и внушения, че ( не Божидар Димитров, а ) Местан ще бъде привикван в ДАНС да отговаря за „национално предателства”, т.е. ще бъде сплашван, както сплашиха самия Доган с повдигнато обвинение за „оня списък” в турското посолство през 1992 г. и постигнаха неговото преобръщане срещу прозападното правителство на Филип Димитров.

 

Междувременно днес на ниско, но все пак политическо ниво, беше прокаран първият трасиращ куршум на реакцията в обратната посока. Бившият шеф на разузнаването, синият Димо Гяуров, напусна територията на страха да бъдеш обявен за агент на Ердоган, ако не се съгласиш с кампанията срещу Местан и я нарече опит за завръщане на Доган във властта. И което е по-съществено- Гяуров се усъмни, меко казано, в ислямизма на Местан, поставяйки под съмнение основната опорна точка за неговото бездоказателствено омаскаряване по тази линия на досегашния етап.

 

Мога да допусна, че Гяуров изразява лично мнение, но не мога да си представя, че то е единствено по рода си в политическия център-дясно. Предстои да се види дали Местан ще поеме тази подадена ръка и ако го направи, дали сюжетът ще бъде достатъчно убедителен без да бъде разрушителен за ръкуващите се на фона на дълго подклажданата взаимна омраза между реформаторите и него в качеството му на лидер на ДПС.

 

Политологът Първан Симеонов от Галъп, когото досега не бях чувал да взима ясно страна по важен политически въпрос, днес буквално потвърди моите твърдения за близостта между Борисов и Пеевски. Определи ги като „риторичен въпрос”, като нещо неизбежно и то не заради друго, а просто защото Борисов не може да откаже такава близост на Пеевски ( т.е., че Борисов е зависим от Пеевски). Това е първото подобно косвено потвърждение на моето твърдение за ролята на Пеевски като съветник на Борисов в играта с напускането на премиерския пост през пролетта на 2013 г. Точно тази моя информация не само беше яростно отречена от Борисов, но и го накара да си изпусне нервите в ефира на Нова телевизия, наричайки ме на 17 юни 2014 г. трижди „идиот”.

 

Самият Борисов, смея отново да го ядосам пак на принципа „дума срещу дума”, излъга вчера в интервюто за БТВ, че Ердоган му бил звънял посред нощ, за да лобира за Местан. Това е лъжа, подобна на лъготенето на Путин на пресконференцията му миналия декември, когато самодържецът смая света със съобщението, че Русия била измислила Южен поток , за да …помогне на България. Само калибърът на лъжците е различен според държавите, които двамата оглавяват.

 

Понеже Борисов обича басовете, готов съм да се басирам, че Ердоган не му е звънял посред нощ. Твърде малък е нашият каратист за подобно благоволение от страна на самовлюбения Ердоган, който, подобно на Путин, има самочувствието на голям световен играч ( макар и с повече основание заради централната роля на Турция в ислямския свят, изпъкваща на фона на световната изолация на Русия).

 

Защо Борисов си позволява да лъже тогава? Ами поради същата причина, поради която Ердоган не му е звънял в онази нощ: дребен е и разчита да му се размине, печелейки междувременно евтини дивиденти със своето напомпано юначество в очите на лековерните българи.

 

Позата му обаче издава и друго: от Русия Борисов се бои и не би посмял да спекулира с името на Путин ( освен по начина, по който го направи, говорейки от негово име колко много обича българите). Докато по адрес на президента Ердоган и премиера Двутоглу ( когото спомена в интервюто си по БТВ с фамилиарното Ахмет, сякаш е част от свитата му слуги в България), Борисов се чувства свободен да прави свободни съчинения. Ясно е от кого е (не)зависим и кого иска нарочно да ядоса, за да се хареса (отново) на Москва.

 

Най-хубаво би било сега ( за Борисов) да провокира Анкара да не се съобрази с повтаряната напоследък от самия него лъжлива мантра, че търпението било най-важното качество на мъжа ( т.е. на роба). Ако официална Турция реши да разруши някои от току- що построените мостове с България, проектирани впрочем в Брюксел, като размразеният проект за газовия интерконектор с България (трън в очите на „Газпром”, държан във фризера на двустранните отношения дълги години поради тази причина), това ще е преизпълнение на плана по подмазване на Москва.

 

Какво ще каже по всички тези въпроси Местан на Богоявление, предстои да чуем с ушите си. Само когато я погледнем „ с ушите си”, ще има смисъл да продължаваме с анализите и разсъжденията, за да не ставаме жертва на машината за заблуждаване на публиката, която по принцип не е спирала да работи от много години, но по повод тази скандал беше завъртяна на бесни обороти.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване