01/05/16 09:43
(http://nellyo.wordpress.com/)

Полша: на дневен ред е въпросът за върховенството на закона

На 13 януари 2016 Европейската комисия ще проведе политически дебати за състоянието на върховенството на закона в Полша.  За два месеца управлението на партията Право и справедливост успя да потвърди опасенията, изразени от известния дисидент Адам Михник в интервю за Spiegel: При нас все още има политици, коите се стремят към една по-различна държава: Качински е точно като Орбан в Унгария. Те се стремят към пълзящ държавен преврат. Ако Орбан се задържи в Унгария или Качински спечели в Полша, това би било опасно. Двамата имат авторитарна представа за държава, при която демокрацията е само фасада.

Качински спечели – защо? нека коментират политолозите – и правителството предприе ред стъпки, довели до реакцията на комисаря Йотингер пред Frankfurter Allgemeine Zeitung: Съществуват много причини да се активира механизма за защита на върховенството на закона и да се постави под наблюдение Варшава.

В медиите постепенно се очертава ситуацията, която стои зад твърдението на Йотингер за

множеството причини:

управляващото мнозинство консолидира контрола върху институциите и основните центрове на влияние,  отменя установени демократични практики и драстично отказва да се съобрази с изискванията, характерни за правовата държава.

Парламентът отмени избора на петима конституционни съдии, избрани наскоро, избра нови пет конституционни съдии и по този начин показа пълно пренебрежение към принципа на разделение на властите,  присвоявайки правомощия, каквито няма по закон. Освен кадровите промени, мнозинството промени и закона, а атаката срещу Конституционния съд се очаква да продължи, например обсъжда се промяна на седалището и изнасяне на дейността на съда извън столицата. Целта на тези мерки е да се блокира работата на основната демократична институция, която единствена в момента може да препятства законодателен произвол.

На прицел е публичната администрация. Новото правителство вече обяви радикална реформа, която включва  замяна на служители на високи позиции с нови, като най-лошо проявление на практиката на политическите назначения.

Подготвя се създаване на нова служба в областта на сигурността, която се очаква да се занимава с проследяване и електронно наблюдение за целите на сигурността, като опасенията са, че липсват нужните законови гаранции за зачитане на основни права на гражданите.

И в стила на тоталитарните режими

властта се зае с медиите:

както и в Унгария, първа задача на новото управление е политическо превземане на обществените медии в Полша. Създаването на законови основания е удивително и като процедура, и по същество.  Промените се извършват между Коледа и Нова година: на 25 декември се внасят промени, които се гласуват от Сейма на 27 декември,  а от Сената  – на 31 декември. И двете камари са под контрола на партията на Качински. Всеки момент се очаква подпис на президента Дуда, който също е свързан с тази партия. Впрочем медиите отбелязват със съжаление, че Дуда, доктор по право, не се е противопоставил на политическото превземане на Конституционния съд. Все още има възможност предвидените изменения да не се превърнат в действащо право, за което впрочем има призиви от ред международни организации.

Изказванията на  представители на властта  представят мотивите за тези светкавични действия. Цитира се Елжбета Крук, член на парламента, според която обществените медии не изпълнявали функциите си, защото вместо да отразяват традиционните полски ценности, журналистите често давали израз на антиполски позиции. В интервю за Bild  полският външен министър казва, че законът иска  просто да   излекува  Полша след 25 години  либерална индоктринация.  ВВС цитира    още твърдения в същия стил  на полския външен министър, според когото  обществените медии трябва да са в противовес на някои частни медии, които  насърчават либералните ценности и са предубедени срещу правителството;  според министъра предишното правителство провеждало линия в обществената телевизия,  сякаш светът е в съответствие с марксисткия модел и  трябва да се развива автоматично само в една посока – смесица от култури и раси,   свят  от велосипедисти и вегетарианци, които използват възобновяеми източници на енергия  и водят борба с всички форми на религия.

Как законът ще лекува Полша: като предвижда отстраняване на ръководствата на обществените медии, а на тяхно място новите управленски и контролни органи се предвижда да се назначават от министъра на финансите – а не както досега от независимия медиен регулатор. При това се заявява необходимост от деполитизация – която еднозначно се тълкува като отстраняване на хората, които не са отчетливо проправителствено настроени. В знак на протест директорите на програми в полската обществена телевизия са подали оставки.

Вижда се, полският закон сбъдва мечтата на всяко авторитарно управление да управлява директно обществените медии, да сведе до декоративни функциите на регулатора  и да упражнява (чрез хората в медиите) контрол върху съдържанието – а в Полша обществените медии са влиятелни и запазват висок пазарен дял. Накратко, посочените (или проектирани) промени в различни важни области имат потенциал да подкопаят

върховенството на закона,

лишават гражданите от участие и контрол върху вземането на решения, ограничават правата на гражданите. На изпитание са поставени самите принципи и ценности на европейските демократични общества.

В тази ситуация Европейският съюз показва решимост, каквато – въпреки призивите на Европейския парламент – не показа по повод аналогичните събития в Унгария. Наистина, разликата е и в правната среда – едва през 2014 г. беше приета нова рамка за справяне със системните заплахи за върховенството на закона във всичките 28 държави от ЕС. Това е процедура – инструмент за ранно предупреждение, който има за цел да предотврати ескалация на системните заплахи за върховенството на закона. Ако не се намери решение – последно средство за осигуряване на спазването на ценностите на Европейския съюз остава   член 7 ДЕС.  Именно това съобщи през седмицата Европейската комисия:

започва прилагане на новата рамка за защита на върховенството на закона

и ценностите на ЕС. Европейската комисия играе централна роля при тази нова рамка за върховенството на закона като независим пазител на ценностите на Съюза –  преди да се използват съществуващите правни механизми, определени в член 7 от Договора. 

Ако има ясни признаци на системни заплахи за върховенството на закона в дадена държава, Комисията може да стартира „процедура преди член 7“ чрез започване на диалог с тази държава. Процесът се състои от три етапа, както е описано накратко в съобщението на ЕК:
• оценка на Комисията дали са налице ясни признаци за системна заплаха за върховенството на закона и  „становище на ЕК относно върховенството на закона“,
• препоръка на Комисията:  ако междувременно въпросът не е вече решен по задоволителен начин, Комисията ще изготви „препоръка относно върховенството на закона“,  заедно със срок  за изпълнение,
• последващи действия във връзка с препоръката на Комисията: ако в определения срок държавата   не е предприела задоволителни действия, Комисията може да използва един от механизмите, установени в член 7 от ДЕС.

Ефектът от прилагането на член 7 ДЕС може да бъде и много сериозен – суспендиране на права, произтичащи от членството в ЕС. Но ЕК казва, че на този етап не влиза в спекулации докъде може да се стигне в мерките за защита на ценностите, защото започва диалог с държавата.

България също

разчита   на европейските институции за утвърждаване на върховенството на закона у нас. Но на първо място утвърждаването на демократичните ценности  –  зачитане на човешкото достойнство,  свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, правата на човека (по чл.2 ДЕС) е задача на активното гражданство.

Независими и свободни медии е важна цел, чието постигане е само фрагмент от по-голямата картина – свободно и демократично общество с върховенство на закона. Защита на законността, гражданско участие, граждански контрол, защита на основните права, независимо правосъдие, независими институции, свобода на информацията – това са изводите, които впрочем българските граждани следва и сами да си направят, без да е необходимо да се привлича като аргумент хрониката на събитията в Полша.

 

 

 

 


Filed under: EU Law, Media Law
Публикувана на 01/05/16 09:43 https://nellyo.wordpress.com/2016/01/05/poland-publicmedia/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване