01/05/16 06:54
(http://vasvalch.com/)

Целите – защо ви трябват и как да ги постигнете?

year goals

Едно от основните ми подобренияот изминалата година на тема “продуктивност” е поставянето на цели. Да, почти винаги сме принудени да си поставяме работни цели, но обикновено те са далеч от оптималното. А забравяме да си поставим и по-важните – лични цели. Това, всъщност, е най-бързият начин да изпуснете важните неща, да се оставите на течението и да изгубите контрол.

Ключова дума: контрол

За мен целите са въпрос на контрол. Не говоря просто за контрол над изпълнението, което е по-скоро ясно. Когато активно записваш и следиш постигането на целите си, имаш усещането, че контролираш сам съдбата си – дори ако не си постигнал целта на 100%.

Неуспехът не е порок, освен ако не знаеш за съществуването му и не се поучиш от него. Когато следиш целите си, виждаш кои задачи не са довършени и можеш да си зададеш по-важния въпрос “Защо?” След това получаваш конкретни уроци и идеи за подобрение.

Как да поставите цели си

Запишете ги

Голям фен съм на писането на ръка – затова и обичам Bullet Journal. За мен писането на ръка прави нещата по-конректни и задължаващи, сходно на подписване на договор или нещо такова. Често се цитират изследвания, че писането на ръка повишава процента на успех, но не съм проверявала достоверността им. Aко предпочитате, можете да използвате project management инструмент като Trello или обикновен To do list като Todoist. Какъвто и инструмент да изберете, не забравяйте да записвате целите си – ще ви помогне да ги запомните и изпълните.

Качество, не количество

В началото на годината винаги се чувствам оптимистично. Но няма по-тъжно нещо от това в края на месеца да погледнеш целите си и да си изпълнил една от 28 задачки. Затова махнете всичко излишно и си задайте само няколко цели – моят лимит е между 5 и 7. Така ще си гарантирате фокус върху най-важното.

Бъдете конкретни

Всеки, който се занимава с маркетинг и бизнес, насън може да ви каже какво са SMART цели – но това не ги прави по-малко трудни за поставяне. Често се изкушаваме да си кажем “на тази цел не мога да поставя точен измерител, защото…” И това не е вярно. Да, в най-добрия случай можете да формулирате целта като “Да пускам поне по 2 блог поста на седмица” или “Да медитирам всяка сутрин за 30 дни поред”. Но дори да не можете да поставите цифра, можете да “излъжете” – задайте срок за изпълнение или задача с видим резултат, например “да публикувам първата си е-книга през 2016 година”. Ако целта няма нито една възможност за измерител, значи не е формулирана добре – не може просто да си кажете “Искам през тази година да съм по-щастлива”. Неясните цели водят до неточни резултати.

Как да постигнете целите си

Разбийте ги

Годишните цели са като големи камъни. Големият камък е значително по-труден за пренасяне от една песъчинка. Затова разбийте камъка на по-малки камъни, тях направете на чакъл, а от него направете пясък. Ако до края на годината трябва да постигнете резултат X, то какви са основните задачи, които ще доведат до изпълнението на целта и кои от тях трябва да извършите в период Y, за да не се забавите? Разбийте всяка цел на съставните й задачи – така не само ще я разберете по-добре, но и ще видите каква е следващата стъпка.

Приоритизиране

Ако имате твърде много неща на главата, вероятно ще се почувствате претоварени, непродуктивни и демотивирани. Затова приоритизирайте и си изградете “програма минимум и програма максимум”. Фокусирайте се първо върху най-приоритетната задача и я изпълнете. После вижте следващата, изпълнете и нея. И така до успешен финал. За деня трябва да имате една конкретна задача, преди изпълнението на която не трябва да се фокусирате върху нищо друго.

Ритъм на планиране

За да сработят годишните цели, трябва редовно да си ги припомняте. Обръщайте им внимание всеки месец и изберете кои да подхванете през него. Всяка седмица си припомняйте месечните цели и вижте какво може да се случи конкретно в тази седмица. А всяка сутрин се фокусирайте върху конкретни задачи от седмичните приоритети. Това работи най-добре, ако му отделите време сутрин, когато къщата още спи, никой не ви е засипал с мейли а денят е пред вас. Месечното планиране предпочитам да правя в почивен ден, защото така мога да му отделя малко повече време.

Тракер за навици

Това малко допълнение може да помогне много за свикване с нови навици. Ако, като мен, сте решили да тествате готварските си умения през новата година, може да решите да тествате поне 1 нова рецепта всяка седмица. Затова в седмичното си планиране задавате 1 нова манджа, наред с 2 блог поста, 7 сутрешни медитации, 3 дни с упражнения и каквото друго фигурира там – и всеки ден отмятате с удоволствие по нещо. Значително по-конкретно и измеримо отколкото да се връщате към годишните цели всеки ден, нали?

Казват, че най-добре се създава навик, ако си поставите за цел да го вършите всеки ден. Комикът Джери Сайнфелд използва този подход и пише по една нова шега на ден. Ако прекъснете един ден, започвате броенето от начало, а никой не иска да прекъсне линията от маркирани дни. Така не се фокусирате върху идеята, че трябва да отделяте време абсолютно всеки ден – стараете се само за следващия.

Повечето от тези съвети съм тествала сама и знам, че работят поне за мен. Мотивацията обаче е странно животно и при вас може да имат ефект други подходи. Как планирате целите си и как най-ефективно ги следвате? А какви са вашите цели за 2016? Не, не ми казвайте! С това магията може да изчезне!

Постът Целите – защо ви трябват и как да ги постигнете? е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 01/05/16 06:54 http://vasvalch.com/goals/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване