01/06/16 16:34
(http://ivo.bg/)

(Не)уместно към Местан

В навечерието на дългоочакваното проговаряне на Лютви Местан, насрочено за утре, бих му дал няколко непоискани съвета. Позволявам си го с пълното съзнание, че едва ли ще стигнат до неговото заето с по-важни дела и документи съзнание.

 

Основната атака срещу Местан върви по линия на обвинението, че е (български) турчин , който направил завой към Турция. Как да превърне този завой в кръгово движение- признавам, не знам. Не ми е ясно как един турчин може да стане по-малко турчин, освен ако е обявен от българските путинофили за повече българин от българите.

 

За втория по тежест упрек към Местан обаче има лесна противоотрова.

 

Спомняте ли си последните думи към всички нас на премиера Борисов, препредадени на 30 декември от един магистрален репортаж чрез медиите през 2015 г.? Даде ни непоискан съвет да не пием ракия.

 

Борисов междувременно взе страната на Доган в съзвучие с руската Пета колона. Ако това ядосва Местан и той иска да избие „ислямския коз” от списъка с обвиненията към него, може пак да прибегне до символиката на публичното пиене, както направи с Борисов миналата пролет в Кърджали. Този път обаче да не не се жабурка с кафе, а да глътне една ракия.

 

Няма ислямист на света, който демонстративно би пийнал алкохол без да разруши образа си на правоверен в очите на правоверните. За целта Местан може да покани доброволци на пресконференцията си, които да удостоверят алкохолното съдържание на напитката.

 

За сланинка, вземайки съвсем за мезе Борисов с неговата препоръка да не се яде сланина, не смея да настоявам- може да попрекали с демонстрацията на дегустацията на деислямизацията на изграждания му образ на ислямски фундаменталист в слугинските медии на властта.

 

Ако ракията му се вижда не достатъчно изискана, както на финягата Борисов, да си избере „нещо по-така”. Но в самата Турция доста мюсюлмани пият именно твърд алкохол не за друго, а поради един пропуск в Корана. Да, той изрично забранява да се пие вино. Но в него няма текст, който да забранява алкохола изобщо. Ориенталските ни съседи хитро са намерили цаката на въздържанието от алкохола , твърдейки , че спазват най-буквално кораническата забрана да не пият вино.Факт!

 

Не че съм голям познавач на турските кръчмарски мурафети, но по бегли впечталения и по свидетелства на вещи в това отношение лица знам, че в Турция виното е голяма рядкост в „обикновените” ресторанти и се сервира предимно в луксозните заведения, където го поръчват предимно заможни чужденци. Редовият турчин жули анасонова ракия или уиски ( според джоба).

 

В някои арабски страни, като Ливан ( особено преди иранският ислямски фундаментализъм да залее либералния по отношение на нравите сунитски Западен Бейрут пред очите ми през март 1984-та), по същата причина уискито съпровождаше угощенията по ресторантите наравно с ливанската мастика.

 

 

Съмнявам се Местан да се възползва от непоискания ми съвет, но за всеки случай: наздраве!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване