01/08/16 06:08
(http://asenov2007.wordpress.com/)

2016 – ДА ПОГЛЕДНЕМ РЕАЛНОСТТА В ОЧИТЕ /втора част/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ 2016 година е различна от 2015 в астрономически план, но дали ще е различна и в политически – или светът, Европа и България ще живеят в старите, но още по-опасни предизвикателства? За втора поредна седмица темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, както казахме миналата седмица, ГЕРБ вероятно ще спечели президентския вот в България, но това е важно само за страната, а президентският избор в САЩ, който също предстои, е важен за света. Има ли вариант в американските избори, който изглежда по-добър или по-лош от българска гледна точка?

– Слава, Богу, най-лошият вариант е вече невъзможен, Фили – а той е сегашният президент Барак Обама да остане на власт. Невъзможен е заради реално действащите демократични механизми в САЩ. Колкото и да се критикува тази държава, никой не може да я обвини, че някога се е подиграла така нагло с принципите на демокрацията, с Конституцията и избирателите си, както направи тандемът Владимир Путин – Дмитрий Медведев в Русия. Според мен при всички случаи за България е по-добре властта в САЩ да вземат републиканците. Възможността един демократ просто да смени друг в Белия дом не е добра. Тя означава още 4 години САЩ да следват пагубната външна политика от последните 7, която донесе на тях и целия демократичен свят несънувани през последните 70 години беди. При всички случаи се надявам един президент-републиканец да върне нормалността в световната политика, като каже няколко ясни и прости неща – Русия не може да прави каквото си иска, защото в този свят всеки трябва да се съобразява с всички останали; тероризмът трябва да бъде решително унищожен, а не нерешително почукван по носа; всички хора имат права, но само ако зачитат и уважават правата на другите; свободният свят не може да бъде изнудван чрез собствената му свобода. Тези и още няколко подобни неща трябва да каже и устоява бъдещият американски президент, за да може светът пак да започне да се превръща в сравнително добри място за живеене. Иначе ще си остане просто единственото място, където човек може да получи прилична пържола, както казваше Уди Алън.

– Всъщност, Пламен, случайно ли поставяш като проблем номер 1 за света Русия, а не тероризмът?

– Изобщо не е случайно, Фили. Ако човек се зарови, поне във времето от ВСВ насам, ще установи, че тероризъм без участието на Русия е рядък случай. Да, най-общо, ИРА в Ирландия или ЕТА на баските успяха да останат далеч от тази зараза. Също Бен Гурион в Израел. Те не се полакомиха за меда на Кремъл, защото май си даваха ясна сметка и за неговото жило. „Който ни освободи, той ще ни пороби” – казваше по същия повод Левски. Но, така или иначе, основните и най-шумни играчи през годините – „Червените бригади” в Италия, Баадер-Майнхоф в Германия, ПКК на кюрдите в Турция, Карлос Чакала, палестинците на Ясер Арафат, режимите на Саддам, Кадафи и други, имаха пълна съветска, сега руска подкрепа. Това напоследък се потвърждава все по-често, а, надявам се, покрай ескалиращите амбиции на Русия, ще става все по-ясно и за широката публика.

– Какво имаш предвид, като казваш, че връзките на Русия с ислямския тероризъм се потвърждават все повече?

– Няколко свидетелства за това, Фили, вече идват от неслучайни хора. Например бившият зам.-шеф на румънските тайни служби Йон Пачепа, избягал на Запад още през 1978 година, неотдавна издаде книгата си „Дезинформация”, в която разказва за дейността на КГБ и тъй наречените „братски служби” по инфилтриране и управляване на терористични групи в Близкия изток. „В ислямския свят Кремъл продължава политиката на Андропов – поддържа радикалните и терористични групировки” – пише еднозначно Пачепа за сегашната ситуация. Онзи ден пък излезе интервю на журналиста Андрей Цаплиенко, проведено в тайна квартира край Киев с офицер от руските специални служби, избягал в Украйна. Офицерът, назован само Евгений, е проверяван щателно от украинците, включително два пъти с полиграф. Той твърди, че зад атентатите в САЩ и Европа, включително този в Париж, стоят руските служби. Според въпросния Евгений „радикалните ислямистки групи буквално са натъпкан с руските агенти и Москва оказва реално въздействие върху техните действия”. Малко преди това в интервю за радио „Свобода” пък друг бивш офицер от КГБ излезе и говори по въпроса с истинското си име – Андрей Жирнов. „Днешните терористи – каза той – са не само наследници на своите предшественици, които бяха създадени, подбрани, възпитани, въоръжени и тренирани в съветските спецлагери, но са и тяхно специфично „прераждане“ по същия начин, както сегашните руски служби са реинкарнация на КГБ”. Жирнов заяви също, че нито Путин, нито арабите вече се интересуват от комунизъм и революция, но съюзът им и скрепен от общата омраза срещу Запада.

– Добре, Пламен, но в момента сякаш тенденцията е обратна – Западът се опитва да се договори с Путин за общи действия срещу „Ислямска държава”.

– Не съм сигурен, че е така, Фили, на мен ми изглежда повече като опит на Запада да накара Путин да не пречи чак толкова. Но и това няма да се получи, защото интересите на Кремъл са обратни. Така че прогнозата ми, колкото и зловещо да звучи, е за ескалация на тероризма по света, която ще продължи през следващата година. После – ще видим, до голяма степен зависи от това кого ще избере народът на Америка за президент.

– А какви са очакванията ти за развитията конкретно в Европа,свързани с бежанската вълна и огнищата на тероризъм там?

– За съжаление, пак не съм оптимист, Фили. За миналата година в Германия само регистрираните мигранти са 1 милион. Страната все още някак успява да се справи, приема ги, грижи се за тях, дава им работа, плаща им помощи. Но мисля,че с политиката си по тази тема канцлерът Меркел изпя лебедовата си песен във вътрешен план и няма да изкара още дълго на поста. В общоевропейски план пък нещата стоят още по-зле. Строителят от България и водопроводчикът от Полша са ядосани, че Германия им отказваше работа и ги караше да изчакат съответния срок според присъединителния договор към ЕС, а сега някакви хора от кол и въже идват от някъде, без квалификация, без език, без нищо – и веднага получават каквото искат из цялата стара, красива и богата Европа. Това не е тъпа ревност, Фили, а проява на егоистичен здрав разум, липсата на който по върховете на ЕС все повече подкопава неговите основи. С други думи – ако ръководството на Евросъюза не предприеме бързи мерки за връщане на здравия разум не само по отношение на лесните въпроси, които му се поставят, но и по отношение на трудните отговори, които то самото трябва да даде, можем да станем свидетели – не, а направо участници в процес на европейски разпад, който всъщност никой нормален човек не желае.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване