01/09/16 08:17
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Дуети

дуети театър 199

Новата година започна с театър още на 2 януари – “Дуети” в Театър 199 със Силвия Лулчева и Владо Пенев. Постановка за любов, постановка за забавление, но и постановка за малко или много мислене.

дуети театър 199

На сцената ни се явяват 4 двойки – три на живо и една заснета в интервю. Всяка от тях вижда любовта по трудния начин. А самите връзки са толкова разнородни, колкото… колкото връзките в реалния живот. В пиесата (автор е британецът Питър Куилтър) има много смях и всеки редови зрител в началото ще се обърка, че е отишъл на лека комедийна постановка. Няма как да е иначе, ако представлението започва с разказ на двойка срещнали се през обява във вестник, в която дамата занесла сирене на първата среща. Но с течение на времето между забавните реплики прозира и нещо друго. Мисли за самотата, за любовта, за връзките. За това колко е важно да си споделяме и да се чуваме. За вторите шансове и неумиращата надежда да намериш Единствения (дори ако е от третия брак).

За мен е голям плюс, че хуморът в “Дуети” е интелигентен хумор. Забавлява те историята и репликите, а не смях от типа “героят се спъва в гребло и пада върху торта”. Единственото, към което имам забележка, са няколко сериозни буквални грешки в превода – “дай ми го обратно”, “господин Правилен”. Не съм литературен критик, но когато си на “ти” с английския, такава елементарна фраза просто те вади от постановката.

дуети театър 199

Силвия Лулчева и Владо Пенев успяват да скочат от роля в роля за рекордно време. Което е впечатляващо, защото героите им са диаметрално противоположни: от възрастен невзрачен самотник до капризен богат гей, например. Стандартно имам по-голям афинитет към Пенев и той затвърждава интереса ми и сега. Сценографията е съвсем проста и незабележима, като че ли стандартна практика в Театър 199. Малкото пространство на сцената е смалено допълнително, което фокусира движенията и енергията на актьорите.

“Дуети” е разказ за хора, които се обичат. В някой от тях може би ще се припознаете – което е и целта на Куилтър. Някои реплики сигурно сте използвали и в реалния живот – затова и пиесата е толкова близка и интересна. Препоръчвам преживяването на всеки, който иска да разпусне малко с истински забавна и смислена постановка.

___
снимки: Театър 199

Постът Театрално ревю: Дуети е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 01/09/16 08:17 http://vasvalch.com/teatyr-dueti/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване