01/14/16 05:52
(http://vasvalch.com/)

Привличайте нови кадри с кариерни възможности

career opportunity linkedin

“Човек и добре да живее, в един момент му се налага да наема хора.” Това обобщава досегашният ми скромен опит с наемане на служители. В последно време се оглеждам все повече за данни относно подбора на служители и recruiting-процеса, затова и изчетох от кора до кора доклада на LinkedIn за причините, поради които служители сменят работата си.

Данните са събрани от доста добра извадка: повече от 10 000 анкетирани и наблюдение над 7 милиона членове на LinkedIn. Проучването следва дълга поредица от други сходни статистики на професионалната социална мрежа, но разкрива нови тенденции.

Все повече хора са отворени към смяна на кариерата – за 4 години активно търсещите работа са нараснали с 36%. С 16% са се увеличили тези, които LinkedIn нарича “warm passives” – служители, които не търсят нова работа активно, но са готови да обсъдят предложение от професионалист или тяхната приятелска мрежа. Като човек, който цял живот се числи към категорията на пасивните с по-висока или по-ниска температура, мога да кажа, че това е не по-малко значима възможност за търсещите служители – дори понякога тук се крият по-интересните кандидати.

active seekers stats linkedin

Най-важната причина: кариерна възможност

Нова възможност за развитие – това е водеща причина за смяна на работа. 45% от тези, които са сменили работата си в последната година, са се притеснявали, че нямат път за развитие в своята фирма. 59% са приели заради нови възможности за развитие и ясен кариерен път, които новата компания им предлага. Най-важното заключение тук: ако наемате хора, опишете им визията за тяхното развитие; ако искате да запазите таланта във фирмата си, обсъждайте редовно нови възможности за развитие и евентуални притеснения.

И все пак, развитието не е всичко. В топ причините за смяна на работа се нареждат още по-добро заплащане или допълнителни ползи, по-предизвикателна работа, припокриване между позицията и уменията на кандидата, повече възможности за влияние върху развитието на фирмата и вяра в бъдещето на самата компания. Прави впечатление, че с все по-активното навлизане на Millenials в работната сила стават по-важни интересната работа, корпоративната визия и културата на фирмата.

why join stats linkedin

От раздвижването на работния пазар печеливши излизат технологичната индустрия, здравните компании и енергетиката. Първите печелят кандидатите със сериозни предизвикателства, при вторите ключово е припокриването със знанията на кандидатите, а при третите (поради липса на множество ценностни ползи :) ) водещо е заплащането.

Големите губещи в последните години са в сферата на търговските вериги и продукти. Според анкетираните основният минус на тези компании е липсата на баланс между работа и свободно време.

Най-важният източник на информация: препоръка

За да привлечете повече кандидати, инвестирайте в referral-програма за вашите обяви – според LinkedIn това е водещият канал, по който служителите научават за нови позиции. Основна причина за това обаче е щатският пазар – в Европа все още най-успешен метод за набиране на служители са специализираните агенции. Лично аз съм доста скептична към тях, основно след срещите в LinkedIn с некадърни headhunter-и, но статистиката вероятно не лъже :)

job sources stats linkedin

Основно предизвикателство за кандидатите (числом, 49% от тях) е че не знаят какво е да се работи за вас. Затова е полезно да инвестирате в employer branding и да покажете информация “от кухнята” на кариерната страница в сайта или в блога ви.

Най-големият проблем: интервюиращи роботи

Разбира се, не говоря за sci-fi бъдеще, в което метални специалисти оценяват кандидатите – но много интервюиращи се държат точно така, въпреки че са направени от плът и кръв. Един от цитатите в изследването посочва като основна пречка “Too focused on checking off the boxes. Inability to assess talent that fits outside the box.” Не оценявайте таланта само във връзка с текущата позиция – често тя може да се промени достатъчно за кандидат, който отговаря на критериите ви за водещ талант. Хората рядко пасват в предварително зададен калъп в което и да е отношение.

Имайки предвид, че за 77% от анкетираните интервюто е ключово за крайното решение, станете специалисти в него. Прекарайте време с кандидата, не за да го разпитате за предишния му опит, а да видите що за човек е – понякога талантът е по-важен от уменията.

interview stats linkedin

Изводите от LinkedIn са ясни:

  • предложете възможност за развитие;
  • развивайте имиджа си на добър работодател;
  • интервюирайте, за да определите наличие на талант, а не съвпадение с дадена позиция.

Постът Привличайте нови кадри с кариерни възможности е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 01/14/16 05:52 http://vasvalch.com/linkedin-data-job-seekers/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване