01/31/16 08:24
(http://vasvalch.com/)

30 дни медитация

meditation stones

Преди няколко дни постигнах първата от целите си за 2016 година – да медитирам всяка сутрин в продължение на 30 дни. След целия хайп на mindfulness-движението, нямаше как в някакъв момент да не се поддам. Сметнах, че ако искам да направя точна оценка за себе си, няма как да мина с по-малко от няколко седмици практика. В крайна сметка, ако за 30 дни не усетя за какво си говорим, най-вероятно няма да свикна с медитацията, нали така?

Защо и как?

Медитирам всяка сутрин, като 10 минути guided meditation (т.е. практика, в която глас те напътства какво да правиш) се вписаха лесно в двучасовия диапазон на сутрешната ми подготовка за работа. Не беше титанично трудно да привикна с упражнението всеки ден, освен през някои уикенди. Там предизвикателството беше в това да намеря подходящото време за медитацията – предпочитам да го правя на спокойствие, докато няма никой около мен, а по-късното ставане в събота и неделя ме “ограбва” от това време сутрин.

meditation stones

Като истински дигитален човек, за задачата се обърнах към приложения за медитация, тествах Headspace и Calm, второто ми допадна повече. Позволява да включиш звук за фон на медитацията, което при мен дава безценно предимство за концентрация. Може би фактът, че ти говори женски глас, също указва влияние – по-спокойно ми е.

Какво научих?

Признавам си, че започвайки това занимание, нямах никаква конкретна идея какво е медитация или какво да очаквам от нея. Представата ми горе-долу се изчерпва със снимки на будистки монаси, които в продължение на часове викат “Омммм”, евентуално и с образа на Джулия Робъртс от “Яж, моли се и обичай”. Естествено, малко преувеличавам, но картинката вече трябва да ви е ясна.

meditation monk

Оказа се, че медитацията е просто това, което много уважавани от мен познати са ми казвали – начин да си събереш мислите и да се фокусираш върху себе си. Да позволиш за малко на мозъка си работа на празни обороти, така че да го предразположиш към фокусирана работа след това. Също, за медитацията не е необходима някаква форма на духовност, а фокус върху себе си.

Най-важното ми откритие е това, че при медитация не изпадаш в някакво магическо състояние, при което умът ти е напълно празен – нещо, което винаги ми е звучало невероятно и адски трудно и заради което досега не съм предполагала, че мога да се справя с медитация. Всъщност, концепцията е много различна. Със сигурност ще ти идват странични мисли и притеснения, докато медитираш – целта е да хванеш тези мисли за ръка и да ги отместиш от зрителното си поле поне до края на медитацията. Мислите са като облаци в небето, които забелязваш и наблюдаваш отдалеч. Разликата е малка, но прави медитацията значително по-възможна практически, а и по-полезна.

Накратко, обявявам експеримента с медитацията за успешен и го превръщам в перманентна част от сутрешния си ритъм. И за да дам и малко допълнителен контекст, mindfulness-тактиките не се отразяват добре на всеки, както описаха Guardian наскоро. Препоръчвам да опитате и сами да разберете дали практиката е за вас. А ако вече практикувате медитация, споделете мнение или ми дайте какъвто съвет намерите за добре.

Постът 30 дни медитация е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 01/31/16 08:24 http://vasvalch.com/meditation/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване