02/02/16 08:48
(http://vasvalch.com/)

Стратегията!

social system

Все по-ясно става, че самоцелна креативност или използване на подхода “нека да го пробваме, защото е ново” не е подходящият път за social-присъствието на който и да е бизнес. Срещам все по-рядко хора, които си мислят, че Facebook се дава на стажанта, а Instagram е място за снимки на кафенца и храна. Но днес имаме едно много по-голямо изкушение – просто да започнеш без стратегия. Толкова е лесно, защо да се бавим с планиране, фокусиране, стратегия? Нали социалните медии трябва да са real-time?

Естествено, няма как да се съглася с това – социалните канали са именно канали; допълнение на маркетинг микса, което подлежи на същия процес и “ограничения”, безценни за дългосрочния успех. И все пак, тук поведението трябва да е малко по-различно, аудиторията е малко по-различна и подходът, съответно, не е съвсем същият. Ето защо ми допадна формулата The Social System – тя едновременно насочва към стратегическо планиране, но и показва ясно разликите спрямо стандартното такова.

Лесната визуализация е ключов плюс на The Social System, затова просто ще ви я покажа, а после ще обяснявам. Кликнете на изображението за по-голям размер:

social-system

Основната идея тук е, че комуникацията в социалните медии трябва да се случи след подготовка и отговор на няколко важни въпроса. Social-стратегията идва като продължение на цялостния маркетинг план, но се различава съществено – тук стила на говорене трябва да е друг, аудиторията е различна, текущото оценяване на резултатите и итерациите са други. Ето и основните стъпки:

  1. Идентичност: тя трябва да се съобрази със средата. Определението “кои сме ние” трябва да взима предвид отворената комуникация в социалните медии – разговорът е двустранен. Идентичност в този случай е не само същността на марката, но и какво казва тя, как го казва, какъв тон използва в социалните канали.
  2. Общност: рекламата и PR-ът разчитат на широк обхват на аудиторията. Тук аудиторията идва сама и участва активно. И не говорим само за клиенти – служители, медии, всички са тук. Трябва да опознаете общността и нейните нужди, преди да се включите в разговора. Това е правилният начин да създадете диалог, който носи реална стойност.
  3. Контент стратегия: на база на предишните две точки ще изкристализира стратегията за съдържание. На практика често ползваме стратегията “да пробваме всичко и да видим кое ще върже”, но резултатите идват от съдържание, което отговаря на идентичността ви и на нуждите на вашата аудитория.
  4. Кампании: кампаниите са познатата ни вече база за промотиране – но важното в Social System е, че те идват след предните три стъпки. Когато промо-кампаниите се наслагват върху качествено съдържание, новата ви аудитория първо ще получи информация, която е полезна и ги обучава, а след това потребителят ще стигне до (и ще откликне по-лесно на) вашите кампании.
  5. Информация и измерване: тук вече стигаме до тактическото ниво на изпълнение. От една страна, имаме комуникационната политика, процедури, цели и метрики, които определят използването на дадено съдържание. От друга страна, на това ниво идват инструментите, с които слушаме потребителите, измерваме резултатите и създаваме съдържание.

The Social System не казва нещо титанично ново, но напомня, че трябва да се движим от стратегия към избор на канали и практическо изпълнение. Тя напомня и нещо много важно: колкото и social да е просто още един комуникационен канал, все пак трябва да се съобразим с неговите специфики и да напаснем стратегията с тях.

Постът Стратегията! е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 02/02/16 08:48 http://vasvalch.com/social-strategy/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване