02/03/16 19:32
(http://velqn.com/)

За Меглена Кунева

Направих си труда да седна да прочета биографията на г-жа Меглена Кунева, новия министър на Образованието. Още в началото ме грабна с факта, че баща й е буфосинхронист и киноактьор, а аз уважавам хората на изкуството. Със сигурност има добър бекграунд, казано на не толкова чист български и солиден опит в различни институции. Това е повече от прекрасно, но не виждам нито една допирна точка с министерството, което тя поема днес.

Просветният министър

Наречен е просветен министър, защото явно трябва да е професионалист при това доста светнат. В тълковните речници за просвета пише

ж., само ед.
1. Просвещаване.
2. Образование, обучение.
прил. просветен, просветна, просветно, мн. просветни. Просветно министерство.

Привърженик съм на идеята, че един добър мениджър може да (опита) да се справи в сфера, която не му е присъща, стига да разполага с правилните инструменти, да може да работи добре с хората, да ги мотивира, санкционира и всичко там, което пише по дебелите книжки.

На последните президентски избора г-жа Кунева събра 470 808 гласа или 14%, но оставате процентите настрана, има близо половин милион души, които са гласували за нея, т.е. вярват й. Именно заради тези близо 500 000 човека, Кунева трябваше скромно да се усмихне и сама да оттегли номинацията си. Взимам предвид, че така и не знам за какво отговаря в момента, т.к. в различни интервюта се спряга наблюдения на силовото министерство, външни работи, правосъдие, председателство на ЕС от България през 2018 и прочие. Факт, е че в момента е вицепремиер.

Следователно това не е стъпка встрани, не е стъпка нагоре, това е стъпка назад. Интересно е какво се случва с доверието на нейните избиратели. Интересно е, дали тя няма да бъде Просветен министър под менторството на Даниел Вълчев, който според мен, беше по-добрия кандидат. Бил е на тази позиция, професор и преподавател, със сигурност по-близко до проблемите, отколкото г-жа Кунева. Прави впечатление рехавата подкрепа, която тя получи днес на гласуването в парламента. От цялата работа изпъкна само факта, че ГЕРБ гласуват като един, а РБ гласуват, както си искат.

Харесвам малко г-жа Кунева. Именно понеже я харесвам, смятам, че не трябваше да поема този сектор. Вярвам, че иска да направи разликата, но дори да можеше, в което се съмнявам, времето е прекалено малко, обстановката в страната не е много стабилна, ако, че ни набиват стабилност през екраните и кафявите издания.

Не мисля, че ще направи поразии, но отдавна спрях да се радвам на по-малкото зло, от прекомерно радост за по-малкото зло, ние забравихме какво е това добро… Мисля, че ще бъде един блед мандат, без сътресения.

Най-много ще се радвам да греша

Даже имам чувството, че нарочно пиша тези неща, за да може г-жа Кунева да ме опровергае и аз да се зарадвам максимално. Вълнувам се, защото имам близки в системата, но най-вече, защото изпитвам лек страх, с наближаването на 1-вия клас при малкия. Слава богу, това все още не е близо, но имам две-три наум.

Да видим.

Публикувана на 02/03/16 19:32 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/kSu4NPUy59I/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване