02/07/16 08:18
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Гарванът

гарванът театър 199

За разлика от слона, да речем, ние знаем, че не можем да летим, но бленуваме неистово да се откъснем от земята.
– Калина Попянева

Големите ми очаквания към “Гарвънът” се дължат на това, че пиесата спечели конкурса на Театър 199 за камерна драматургия – оттам мина пътят на любимата ми Яна Борисова (Малка пиеса за детска стая, Приятнострашно, Хората от Оз) и очаквах нещо със същия заряд. Може би именно очакванията спънаха оценката ми за “Гарванът” – а може би това просто не е моята пиеса.

гарванът театър 199

“Гарванът” е история за преплитането на любов и омраза, преданост и гняв, бъдеще и минало. След трагичен инцидент Братът остава инвалид за цял живот – по вина на Сестрата. Тя е разкъсвана от вина и водена от безпределна обич – но не може да не копнее по един по-прост живот с по-малко задължения. Той е прикован към земята, но мечтае да лети – и същевременно се страхува от това. Вечното му раздразнение и гняв са завеса, зад която прозира страхът от самотата, но и страхът от другите хора. Това е всичко, което “Гарванът” ще ви каже – и ще ви остави да станете свидетели на низ от разговори на една закрита тераса, където в центъра застават 2 стола, инвалидният и люлеещият се.

Простата обстановка на сцената и обраният текст ме карат да мисля, че авторката Калина Попянева е искала имено това – да покаже една проста история за сложни отношения. Ето защо играта на Калин Врачански и Теодора Духовникова ми дойде твърде крайна, твърде експресивна за постановката. Зрителят остава с внушението, че тези разговори се случват всеки ден – за мен няма логика да са изказани с толкова силен драматизъм. По-впечатляващ е танцът около основната тема, онова болезнено неназоваване на проблема и опитът да се говори приповдигнато за ежедневни неща, сякаш всичко е просто наред. И ако при Братът гневът е донякъде ясен и очакван, то при Сестрата по-въздействаща би била умората и примирението, които са загатнати още с излизането й на сцената.

гарванът театър 199

Текстът на “Гарванът” ме впечатли и постановката ще е чудесна, ако се обере малко театралното говорене. С нетърпение чакам следващ текст от Калина Попянева и се надявам да го видим скоро.

Постът Театрално ревю: Гарванът е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 02/07/16 08:18 http://vasvalch.com/teatyr-garvanat/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване