02/21/16 08:18
(http://nellyo.wordpress.com/)

Apple vs FBI, отговорността на лидерите

by Stuart Carlson, February 19, 2016 Via @GoComics

Много голям отзвук в интернет има  отвореното писмо на изпълнителния директор  на Apple Тим Кук до потребителите на компанията.

То е в отговор на настояването   за достъп до iPhone, който е използван от лице, свързано с атентатите в Сан Бернардино по-рано тази година (съдебното нареждане до Apple). Накратко, иска се “вратичка” за ФБР.

Службите са убедени, че не може да им се отказва (there should be no safe havens for bad guys). И президентът Обама бил убеден.

Според защитниците на тезата, ставало дума за единичен случай. За единичните случаи – вж по-горе карикатурата на Стюарт Карлсън.

Apple има време до 26 февруари 2016 да отговори на съда – и ако откаже  достъп, въпросът за баланса сигурност – тайна на личния живот   се предоставя  – за пореден път – на съдебната система и може да стигне до Върховния съд.

Още за аргументите на двете страни.  Очаква официалната реакция на Apple, адвокатите са вече известни.

Заслужава да се отбележи реакцията на Тим Кук – отворено писмо онлайн:  прозрачността и този път изглежда добра политика.  Именно Тим Кук казва, че компаниите и техните лидери трябва да смятат себе си за важни членове на гражданското общество.  Няма как да не направим паралел   с България – компаниите – и техните лидери  –  когато става дума за гражданско общество.

Тръмп призова да се бойкотира Apple, ако   изобщо е важно за някого какво говори Тръмп.  Но Twitter и Facebook подкрепиха Тим Кук (и му благодарим за лидерството!)

Заслужава да се отбележи още, че основание за съдебното нареждане е закон, както пишат днес, от 18 век – правото дори във високотехнологичните държави е   по-бавно от предмета си.

Защитата на Apple ще бъде на основата на Първата поправка, много експерти вече анализират шансовете на защитата (NYT).    Софтуерът като защитено слово.

Развития:

позиция на Google: не е проста работатревожно е нека обсъдим (5 туита от 18 февруари)

позиция на Бил Гейтс: в подкрепа на FBI – и след часове:    не бил правилно разбран, не подкрепял правителството, а бил за баланс

 Мнения – не можем да връчим технологиите на институции, на които не вярваме, WSJ


Filed under: Digital, Media Law
Публикувана на 02/21/16 08:18 https://nellyo.wordpress.com/2016/02/21/apple-vs-fbi/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване