02/22/16 20:18
(http://ivo.bg/)

Какво вижда Русия в огледалото за задминаващите с бясна скорост

Превод от руски език за ivo.bg: Васил Костадинов

Каменщик и каменният век

 

Една от основните новини от миналата седмица – ареста на собственика на летище Домодедово Дмитрий Каменщик, породи в мен мъка и тъга. И не само защото, за пореден път се опитват да разорят и унищожат още един мащабен, смел и талантлив бизнесмен – човек от изчезваща порода, по чудо успяла да запази гените на великите руски търговци и фабриканти, които можеха да преобразят Русия преди сто преди години.

 

Ако не бяха бездарните царски чиновници и също толкова бездарните политици, ако не бяха разни шарикови и швондери начело с болшевиките.

 

Тъжно ми е също, защото си спомням края на 90-те – началото 2000-те години, когато започна бързо да се променя облика на Домодедово и, като резултат, в Москва изведнъж се появи съвременно летище, като в нормалните западни столици.

Въпреки многото неща в живота на Русия по време на “рания Путин”, които категорично не ми харесваха, новото Домодедово вдъхваше надежди, че и цялата страна ще стане, въпреки всичко, нормална, цивилизована, европейска и ще тръгне по пътя на прогреса. Най-малко ще настигне и изпревари Португалия.

 

Наивните ми надежди не се оправдаха.

 

Не минава ден в Русия без новини за това, че някой е затворен, разследван, изправен пред съд, за отнета собственост, че нещо отново е разрушено, съборено, ограничено, забранено.

 

Но вдигаме врява, братлета, и дрънкаме с оръжие, разбира се. И не само. Помните ли Бродски?

 

Как там в Ливии, мой Постум, — или где там?
Неужели до сих пор еще воюем?

 

А от другите краища на света идват съвсем различни новини. Ето само няколко публикации от последните дни:

 

В Съединените щати вече се лекува рак на кръвта, а върху специални биологични материали започва печатане на 3D-принтер на части на човешкото тяло и вътрешни органи за трансплантация.

 

Великобритания стана първата западна страна, в която е разрешено да се правят опити за модифицирането на генома на човешкия ембрион – учените очакват, че в бъдеще ще могат да лекуват зародиша от нелечими засега вродени заболявания още в утробата на майката.

 

На Запад откриват нови планети от Слънчевата система и експериментално доказаха предсказаните от Айнщайн преди 100 години гравитационни вълни. Откритието, между другото, означава, че рано или късно, човекът ще се успее да управлява и това явление за да го използват за практически цели – както се научи да се използва електричеството, радиовълните или енергията от деленето на атома.

 

Гледайки филма “Марсианецът” на Ридли Скот, си мислим, че това вече не е само научна фантастика.

 

А милиардера Ричард Брансън, собственик на Virgin Group, представи в пустинята Мохаве суборбитален космически кораб за многократна употреба, предназначен за космически туризъм.

 

Кралят на Мароко откри в Сахара най-голямата слънчева електроцентрала, която по мощност е сравнима с мощността на атомните електроцентрали.

 

В Германия, новите алтернативни източници на енергия са вече близо една трета от енергийния баланс на страната.

 

Преди 13 години за първи път се возих на първия в света масов хибриден автомобил “Toyota Prius”, това беше почти фантастика. Днес никой не се изненадва от автомобили, работещи изцяло на електричество. На световния пазар има на 30 различни модела, продажбите бързо растат, през последната година са продадени над 700 хиляди. Японците организират масово производство на автомобили, които ще се задвижват с водород.

В различни западни страни се изпитват автомобили, които пътуват сами, по GPS, без водач.

 

След две-три години бостънската иновационна компания Terrafugia обещава да представи летящ автомобил с вертикално излитане, който няма да се нуждае от специални писти за излитане и кацане.

 

За невярващите – спомнете си един прост пример: кой можеше да си представи през 1991 г., когато по версията на Путин настъпи “най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век”, че след двадесет и пет години, за нас, нещастните жертви на тази катастрофата, бившите граждани на безславно разпадналия се Съветския съюз, ще бъдат общодостъпни мобилните комуникации с техните мултимедийни възможности?!

Между другото, ако не се беше разпаднал Съветският съюз, днес, сигурно, мобилни телефони щяха да дават само в някои от важните държавни служби и само на проверени сътрудници, при специална необходимост – с разписка в първи отдел.

 

Шегата настрана – сега в Русия блокират сайтове, наказват за репостове и лайкове в социалните мрежи, блъскат си главите над това как по-плътно да контролират достъпа до Мрежата, или ако може – даже и да я изключат.

 

На Запад, междувременно, се обсъжда как след две-три години да осигурят безплатен високоскоростен интернет за цялата планета.

Два свята – два коренно различни свята.

 

Само путинска Русия живее в очакване, кога най-накрая, цената на петрола отново ще се повиши, кога барела отново ще струва 100 долара и повече. Въпреки, че може да не стане скоро, а може и никога.

 

В частност, войните и политическите маневри вече не водят до бързо нарастване на цените на петрола. Последният пример е още една гръмка новина от миналата седмица – как Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се споразумяха да не увеличават добива на петрол, но пазара не повярва и реагира вяло, а цените леко се увеличиха и след това отново паднаха до предишните нива. Надеждите бяха напразни. Какво очакваха? Светът се промени. Двадесет и първи век настъпи отдавна.

 

За пореден път си спомням думите на един мъдър старец – каменната ера не е приключила, защото са свършили камъните.

 

Евгений Кисельов

22.02.2016 г.

http://echo.msk.ru/blog/kiselev/1717014-echo/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване