02/24/16 07:52
(http://patepis.com/)

Рим – всички гледни точки (4): Разходка извън стените на града

Продължаваме с разходката из Рим – започнахме с археологическия Рим, после – по фонтани и площади, а последния път продължихме разходката си към остров Тибър и околностите. Днес ще излезем в околностите но града.

Приятно четене:

Рим

всички гледни точки

(едно пътуване до Рим през август 2014)

4-та част

Разходка извън стените на града

4-та част Разходка извън стените на града

За неделния ден бях планирала разходка извън стените на древния Рим. Затова от порта сан Джовани взехме автобус 218, с който през портата San Sebastiano, излязохме извън стените. След портата започва Via Apia Antica, изградена върху древния път Вия Апиа. Това бил най-важният път за римляните. Построен е под ръководството на Апий Клавдий Цек през 312г. пр.н.е. и първоначално е стигал до Капуа, а в последствие е продължен до порт Бринзи (пристанище в югоизточната част на Италия). Общата дължина на вия Апия е 132 мили. Оттам Рим се е свързвал с Гърция, Египет и Мала Азия. След потушаването на въстанието на Спартак (71г. пр.н.е) 6000 от неговите воини са разпънати по протежение на пътя. Днес е запазена съвсем малка част около 40-та миля в Рим, където е и единствения милиарий (километричен камък, с който римляните са маркирали всяка миля). Не съм съвсем наясно колко точно е една римска миля.

Съпругът ми много искаше да види този милиарий, но автобусът пропусна 2 спирки и ни закара почти 4 км. по-нататък. Върнахме се само около километър до

църквата Кво Вадис (Chiesa del Domine quo vadis)

Има предание, според което апостол Петър се уплашил, да не бъде убит и тръгнал да бяга от Рим.  Тогава пред него се явил сам Христос и го попитал: „Domine quo vadis?“ ( Къде отиваш?). Петър се стреснал и се върнал обратно. Затова на това място е изградена малка църквичка. Естествено в Библията няма нищо подобно.

църквата Кво Вадис, Рим

Църквата Кво Вадис

Срещу църквата е входа на

катакомбите Сан Калисто,

които посетихме. Това са едни от най-големите християнски гробници в Рим. Използвани са от II до IV век. Гробовете са разположени на 4 етажа един над друг, като поради непрекъснатото разширяване галериите оформят своеобразен лабиринт. По-изявените християни бяха погребани в отделни гробници.

катакомбите Сан Калисто, Рим

Катакомбите Сан Калисто, Рим

Катакомбите Сан Калисто

Една от тях е Света Цецилия. Цецилия произлиза от богат римски род от III век. Още като девойка тя тайно приела християнството. Когато родителите и решили да я омъжат, тя не се възпротивила, а се отдала на молитва.  С Божията помощ тя успяла да отклони съпруга си Валериан от светския живот и да го направи християнин. Младото семейство всячески помагало на бедните християни. Перфекта Турций Алмахий заловил Валериан и неговият брат(който също бил станал християнин) и след жестоки мъчения ги убил. След това Цецилия успяла да раздаде остатъка от имуществото си и да привлече повече от 400 души християни от Рим. Първоначално се опитали да я умъртвят като я затворили в нажежената сауна в дома й.

Catacombs of St. Callixtus, Via Appia Antica, 110/126, 00179 Roma, Италия

Трите дни мъчения не дали резултат – тя останала жива. След това се опитали да отрежат главата й с меч, но палачът не успял да й отреже главата, а само и нанесъл смъртоносна рана. И така Цецилия живяла още три дни твърдо изповядвайки християнската вяра и призовавайки другите към Бога. Християните погребали тялото на Цецилия в Римските катакомби.

През IX век папа Пасхалий I, изровил тялото и го пренесъл в църквата Света Цецилия в Трастевере. А скулптурът Мадено, който участвал в преместването на мощите изваял скулптура на нараненото тяло на Цецилия. Сега в гробницата е копието, а оригиналът е в

църквата Santa Cecilia in Trastevere

църквата Св. Цецилия в Трасведере, Рим

Църквата Св. Цецилия в Трасведере

След катакомбите взехме автобус 716 до гара Ostiense. До гарата са портата Сан Паоло и пирамидата на Цестий. Пирамидата е построена между 18 и 12 пр.н.е. по времето на император Август от Гай Цестий и е предназначена за негова гробница. Страната на основата на пирамидата е около 30м., а височината й е 36м. Някъде прочетох, че по големина била на 4 място в света след трите пирамиди в Гиза.

Взехме влак FC2 до

Cristoforo Colombo на брега на Тиренско море

Тук обаче претърпяхме „леко“ разочарование, защото се оказа, че целия бряг е разделен между плажни клубове, които бяха заградени с ограда. Така, че не успяхме да пипнем морето. Дори гледката беше закрита от оградите и постройките. След като се разходихме около 3 км. без да намерим свободно място откъдето да се промъкнем до брега, взехме автобус, който ни разходи още 10-тина километра покрай брега. Тъй като беше неделя беше претъпкано с автомобили на плажуващи, спрели покрай пътя. Най-накрая автобуса зави по булеварда Кристофор Колумб и се отправи към Рим. След като обиколи две-три вилни зони ни остави точно пред МОЛ-а, който искахме да посетим Euroma 2.

МОЛ Euroma 2, Рим

МОЛ Euroma 2

След това отново с автобус се придвижихме до EUR Fermi, откъдето взехме метро.

Районът Lago dell’EUR

представлява модерен парк в огромно езеро ( може и да е изкуствено) с места за разходки, водни каскади и други, но бяхме твърде уморени, за да го обикаляме. Така че каквото видяхме от автобуса – това. Имах план да вземем автобус 31 и да отидем до Villa Doria Pamphilj, но вече беше станало късно. Иначе когато ходим някъде винаги си организирам по-дълго пътуване с градския транспорт ( автобус или трамвай), за да можем да разгледаме по-голяма част от града. Метрото е удобно и бързо, но няма гледка.

Очаквайте продължението

Автор: Елена

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Рим – на картата:

Рим

Публикувана на 02/24/16 07:52 http://patepis.com/?p=64199

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване