02/26/16 11:00
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЗА КОГО Е ЗАПЛАХА ЗАПЛАХАТА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България само за седмица четирима висши политици, сред които премиерът Бойко Борисов и скандалният депутат Делян Пеевски, получиха заплахи за убийство. Има ли връзка между заплашените хора и характера на заплахите, каква е тя и доколко сериозно е всичко – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, през миналата седмица депутатът Мартин Димитров показа прерязаните спирачки на колата си, но интересът към темата се засили едва с появата на заплахи и към други политици. Откъде се надигна тази вълна и докъде може да стигне тя?

– Самият факт, че в рамките на няколко дни излиза информация за заплахи към цели четирима политици, Фили, е странен. Подобно нещо не сме имали в 26-годишната история на българския преход. А може и да сме имали, но да не знаем, защото, както казват специалисти – не е нормално такива заплахи да бъдат огласявани широко. Ето защо мнозина коментатори смятат, че не е чист косъмът на цялата работа и виждат, поне в някои от случаите, своеобразна ПР акция.

– Добре, но реално отрязаните спирачки на кола едва ли могат да минат за ПР, на мен такава заплаха ми звучи съвсем реално.

– Безспорно, Фили, случаят с Мартин Димитров, бивш председател на СДС и депутат от РБ, се откроява и може би няма общо с останалите, освен близост във времето. Първо, сигналът за спирачките му дойде дни по-рано от останалите, които се появиха през тази седмица почти едновременно. Второ, сам Димитров информира за станалото, иначе вероятно то щеше да потъне в мъглявината, в която МВР крие тайни, за да прикрие безсилието си. Трето, като политик той е съвсем различен по характер от другите заплашени. Димитров е човек на разума и диалога, трудно е да се дефинира причината за заплахата срещу него, защото е, така да се каже – чист, никога не е уличаван за далавери, за връзки с неподходящи хора и среди. Разбира се, публиката не е длъжна да се вглежда в такива детайли, затова заплахата срещу Мартин Димитров еднозначно се приема за част от общата вълна. А може пък и наистина да има общо с нея.

– Какво имаш предвид, каква би могла да е евентуалната връзка?

– Отначало, Фили, не стигах по-далеч от идеята за неговия законопроект за премахване символите на комунистическия режим, който, заедно с група депутати, внесе неотдавна в Парламента. Отстрани това може и да не изглежда сериозен повод за толкова реална заплаха за живота, но има логични основания. Първо, мутациите на комунистическото съзнание тук, особено напоследък, с полуразпада на БСП, стават все по-агресивни и опасни. И второ – да се прережат спирачките на кола е почерк на истински страхливци, който особено приляга точно на подобни мутанти. Обаче онзи ден ми светна, че Мартин Димитров е активен член на общност, наречена „Група за натиск за разкриване истината за източването на КТБ”. Да припомня – КТБ е шумно фалирала през миналата година банка, смятана за тайната пещера, където държи съкровището си октоподът, наречен българска мафия. И депутатът от десницата иска истината за тази тайна – включително наскоро поиска и втора външна проверка за фалита банката, защото първият уж независим доклад прикрива част от онова, което трябва да се разкрие.

– Всъщност, Пламен, това наистина изглежда логична връзка, защото основна фигура в скандала с КТБ е Делян Пеевски, другият смъртно заплашен депутат през седмицата.

– Да, но връзката е с обратен знак. За разлика от Димитров, Пеевски е, както се смята, не просто човек от мафиотската схема, а най-видимата фигура в нея. Той имаше и продължава да има силна връзка със съществуването на КТБ, с цялото развитие около нейния фалит и последствията от това. И, да, изведнъж главният секретар на МВР Георги Костов излиза, буквално със студена пот на челото, за да съобщи, че е разкрита подготовка за покушение срещу депутата Делян Пеевски и той получава охрана от НСО. В първия момент на паника, естествено, никой не пита как гардовете от НСО, които преди време допуснаха в закрита зала човек да опре пистолет в челото на Ахмед Доган, сега ще са по-непробиваем щит за Пеевски, отколкото собствената му огромна частна охрана. Но пропуснати са и много други важни въпроси – може би защото същият този Пеевски е собственик на повечето медии в България, а те не питат, което не трябва. Или може би защото се знае, че отговорите за пореден път ще наведат публиката на размисъл за шарлатанските трикове в управлението на тази държава и низките инстинкти, които проблясват иззад словата от високите трибуни.

– Пламен, как в тази поредица се вписва и заплахата към премиера Бойко Борисов?

– Случаят с Борисов също излиза малко от схемата, поне по отношение на начина си на разкриване, Фили. Информацията за него изтече в медиите от неясен източник. Самият премиер обаче бързо потвърди, че в Министерския съвет е получено писмо, което, в лаконичен гангстерски маниер, съдържа негова снимка и истински куршум. Част от обяснението на Бойко Борисов за евентуалните мотиви на подобно заплаха, също има връзка с КТБ и по-точно – с фигурата на вездесъщия Делян Пеевски. Като възможна причина премиерът посочи спешно спрените от правителството поръчки за около милиард и половина евро, които пряко засягат собствени или свързани с Пеевски фирми. Въпреки театралният маниер на тази заплаха, който кара редица наблюдатели да виждат в случая поредната ПР акция на премиера, връзката с Пеевски наистина изглежда съвсем не безобиден вариант, който не бива да се пропуска от разследващите. Що се отнася до четвъртия случай на заплашен политик, Фили, засега се знае само, че и той е депутат, но името му остава неизвестно. Съществуването на тази заплаха бе огласено лично от главния прокурор Сотир Цацаров, но по въпроса има ли и каква точно е връзката му с другите подобни случаи, засега не може да се каже нищо повече.

– Пламен, а каква е реакцията както на право-охранителните органи, така и на цялото българско общество спрямо тази наистина безпрецедентна поредица от смъртни заплахи за политици, които по принцип са заплахи и срещу самата демокрация?

– МВР, прокуратурата и съответните специални служби, Фили, засега поне, както обикновено в такива случаи, изглеждат изключително безпомощни да се справят с проблема. Защото съгласи се, че не поставянето на охрана ще спре убийците, ако такива наистина има, а бързото им и своевременно неутрализиране. Това е истинското решение и всички го знаят. Опасявам се обаче, че и сега ще се възпроизведе познатото от всички показни убийства в България развитие – дълго следствие, което стига до никъде и потъва в бездните на времето и късата обществена памет. Обществото пък, струва ми се, реагира сравнително адекватно на ситуацията. Да, поуплаши се отначало, защото четири подобни случая за броени дни са прекалено много. Но после, щом видя липсата на бързи и успешни действия от страна на властта, започна да иронизира и да съчинява конспиративни теории. Без да си дава сметка, че това също е начин да бъде тласкано масовото съзнание в желаната от някого посока.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване