02/26/16 10:38
(http://ivo.bg/)

Русия пробва границите на българското покорство

По едно съвпадение днешният бюлетин на екипа за борба с руската дезинформация https://nm20.abv.bg/Mail.html#message:fid/10:pid/0:mid/14127863552:tid/60:r/0 , създаден от ЕС през миналия септември ( и в който авторът имаше честта да бъде поканен да участва със свой принос) , отделя централно внимание на едно от остриетата на тази хибридна война на Москва Мария Захарова , давайки пример за нивото на омразата към чуждите народи, насаждана от Кремъл със следния статус във Фейсбук:

 

 

В горния цитат се казва, че американците са тъпаци, европейците са гейове, балтийците са задръстеняци, а украинците да мрат от студ през зимата без руския газ. И защо? Ами защото това е хубаво за „руския свят”.

 

В цитата липсва България, но Захарова е наваксала вчера здраво в това отношение. Наругала е страната ни и по-точно политиците, които са дръзнали да поискат разследване на руската намеса в България чрез парламентарна комисия. Строго спазваната линия на Кремъл изисква да се обяснява, че българският народ целокупно много обича Русия, но елитът се е продал на Запада и Захарова се придържа към тази опорна точка във вчерашното си изявление.

 

OFFNews:

Нелепа ситуация, абсурдно наименование, цинизъм. С тези думи говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова коментира на редовния си брифинг вчера създадената в българския парламент комисия за установяване имало ли е намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Историята наистина познава примери за своеобразно вмешателство на Русия във вътрешните работи на България – когато руският войник и пристигал на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. А по-рано – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция, коментира Захарова.

Който не помни историята, да си освежи паметта, призовава говорителят на руското външно ведомство.

По думите й, остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси „ръката на Москва” в държава, чиито поколения са задължени на своите братя за суверенитета си и суверенното си съществуване.

Захарова изразява опасенията си, че подобни парламентаристи могат да поставят в България началото на „неомаккартизъм”.

По думите й цинизмът на случващото се е в това, че „прословутата комисия” е създадена в навечерието на 138-годишнината от освобождаването на България от турско иго.

Захарова е убедена, че всичко това е в дисонанс с планираните и вече проводени празнични мероприятия по повода като изложбата в Държавната Дума на гравюри от Руско-турската война. На откритата преди дни изложба български и руски депутати са се изказали за тесни връзки, дружба и сътрудничество между двата народа, припомни тя.”

 

Това, което българските политици консенсусно и основополагащо по темата трябваше да направят отдавна като програма минимум за превенция на руските опити да спекулират с българското статукво, е да се съгласим поне за един факт: българите не са еднакво мнение относно „безоблачното” минало на отношенията с Русия и СССР. Да, зомбираните от съветската пропаганда са много и поддаващите се на нейната хибридна война не са малко. Но на въпроса на една социологическа агенция от миналата пролет, кои държави са модел за подражание, само 6 на сто от българите посочват Русия, а над 50 процента смятат, че за пример трябва да ни служи (толерантната) Германия.

 

Българската държава, чрез същите тези политици, бичувани като крепостни селяни от Захарова вчера, трябва да заяви ясно на руския посланик, че заиграването с русофилството в България е брутална намеса във вътрешните работи на страната ни. На базата на какви „специфични” данни Исаков публично твърди, че повече от половината българи харесвали Русия и защо не се позовава на източника на тази статистика? В коя тъмна стая на посолството броят добрите българи и правят списъци на лошите? И не е ли това демонстративна намеса в разделянето на българите по остта Изток-Запад с цел разделената ни държава да бъде овладявана ( „разделяй и владей”) от проруски настроения в противовес на избрания евроатлантически път, по който сме поели? https://nm20.abv.bg/Mail.html#message:fid/10:pid/0:mid/14127863552:tid/60:r/0

 

Руският посланик в София не импровизира, когато налива тиня в това блато. Вижда се от изявлението на Захарова, че става дума за устойчивост на руското интригантство и нагла претенция Москва да говори от името на българите, определяйки кой е добър и кой е лош по някакви руски критерии ( Исаков нарече също така безнаказано „маргинали” българите , настояващи да се премахнат монументалните символи на съветската окупация в България).

Не само тонът, но и съдържанието на изявлението на Захарова от вчера официализира нахалството една чужда държава да предпоставя невъзможността България да си задава въпроси от сферата на собствената национална сигурност, ако става дума за Русия и то на основание на руската интерпретация на историята ни от 19 век, както и чрез тълкуването на съветската окупация от 1944 г. като „освобождение” на България.

 

Дългогодишното мълчание на София по тези въпроси се тълкува явно от Москва като признак на покорство, постигнато веднъж и завинаги от страна на Кремъл спрямо България. Русия ще продължава да ни разиграва за вътрешни, регионални и геополитически цели като свой троянски кон , ако й позволяваме тази гавра.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване