02/28/16 09:18
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Паякът

паякът

Той. И тя. Във ваната. Напрежението се усеща от първата реплика и не те оставя до края на постановката. Това, накратко, е “Паякът” на Димитър Димитров и Йордан Славейков. Една постановка, която отдавна се каня да гледам, но все се разминаваме – докато не се засякохме случайно в края на годината и тогава “Паякът” ме погълна изцяло.

Действието започва и завършва във ваната. Двамата са заедно, пият шампанско, празнуват. А утре ги чака развод. Само че не този, стандартният, не. Те са сиамски близнаци, днес е рожденият им ден, а утре ще се подложат на операция за разделяне. Марта чака този момент от години и няма търпение, Мартин се страхува от него и няма желание. Това е основата на техните разговори през настоящата вечер. На повърхността става дума за операцията, а всъщност говорим за раздялата, свободата, желанието да не останеш сам, но и копнежът да бъдеш сам и сам да определяш пътя си.

На сцената са Пенко Господинов и Анастасия Лютова. Той е титанично добър, както съм се уверявала и преди, а тя го допълва идеално. Двамата заедно са едно – говорят в сходен стил, имат огледални маниери. През цялата постановка успяват да задърждат едно определено ниво на напрежение – близко до лека паника, но далеч от онази преекспонирана истерия, която често дразни в представленията. Движат се бавно и внимателно, ограничени през цялото време от ваната – както са ограничени от своето тяло. Сценографията потъва на заден план, оставя фокус върху водата (околоплодната?) и актьорите в нея.

“Паякът” не е пиеса за брат и сестра. Тя е пиеса за сложността на връзките ни и за винаги конфликтните желания, които имаме. Тя е пиеса за това как искаме да бъдем с човека до себе си, дори да бъдем човека до себе си, но в същото време да имаме ясен и достъпен път за бягство. Когато една от тези две необходимости не може да се реализира, тогава започва личната ни драма.

Текстът и режисурата са дело на Димитър Димитров и Йордан Славейков – мисля, че те са се справили страхотно, показвайки сложни отношения и ситуации с точно толкова емоция, колкото е необходимо (правя рязък контраст с “Гарванът“, в който неестественият драматизъм на говорене ме подразни). Страхотно е, че млади хора продължават толкова пълно да творят в театъра. За да се уверите сами в позитивните резултати от това творчество – гледайте “Паякът”.

Постът Театрално ревю: Паякът е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 02/28/16 09:18 http://vasvalch.com/teatyr-paiakat/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване