03/01/16 07:59
(http://vasvalch.com/)

Иновациите днес, иновациите утре

innovation explorer

Иновации, креативност, технологии, пътят напред и нашата роля като негови двигатели – това са само част от темите, които изскочиха по време на Innovation Explorer. Събитието се състоя преди по-малко от седмица, а ми се струва, че беше много отдавна – толкова пълна с впечатления съм останала явно. Ще ви разкажа само някои от тях.

Иновациите днес

nir refuah

В стария свят започвахме рекламния процес от канала – беше ясно, че трябва да имаме концепция за ТВ реклама, а към нея да “прикачим” допълнителни дейности. Днес водеща е идеята, концепцията – а не каналът или процесът. Това обясни Nir Refuah от McCann Erickson. Видимо е как това демократизира креативния свят и позволява голям ефект дори с ограничен рекламен бюджет. Защото водещ е не бюджетът, а способността да наблюдаваме поведението на хората, да разберем какво ги движи и да базираме кампанията на техните проблеми и интереси – ето пример как се прави това от KFC:

Свикнали сме да мислим, че иновациите са нещо мащабно, значимо – но това не е съвсем вярно. Според Kim Wylie от Google трябва да мислим за иновациите в рамките на три еднакво важни категории:

  • частични, натрупващи се иновации (incremental innovation) – като възможността да работиш едновременно с други хора по файл в Google Docs;
  • продуктови и дизайн открития (breakthroughs) – нови категории, например смарт часовници;
  • и “големите” иновации (moonshots) – като SpaceX, Tesla и други абсолютни иновации.

Обикновено разсъждаваме за втората и третата от тези категории, но първата е не по-малко важна, полезна или печеливша.

Ключов факт е, че днес иновациите се ускоряват, иновационният цикъл е все по-кратък. Според Paul Jeremaes от HPE това води до два резултата. Иновациите имат все по-голямо въздействие върху развитието на бизнесите и ежедневието ни – но и възможността за реализация на печеливша иновация е много по-малка. Ограничен е времевият период, в който измислена от вас иновация може да е успешна, преди някой друг да имплементира контра-решение.

Разбира се, няма как да говорим за иновации, без да стане дума за технологии. Най-интересната формулировка, която чух, отново чухме от Paul Jeremaes и тя е еволюцията “from glass slabs to enchanted objects” (по книгата на David Rose), т.е. от устройства с екрани като смартфони и таблети към свързани през Интернет смарт-устройства. Ето ви един цитат за вдъхновение по темата:

Connecting products to the web will be the 21st century electrification. – Matt Webb, BERG Cloud

Компаниите и иновациите

paul jeremaes

Повечето компании не се справят с иновациите. Това не е новина – интересно е, обаче, че те срещат проблеми не само при генериране на идеи, но и при прилагането на тези идеи на практика. Почти 1/5 има проблем основно с превръщането на идеите в реалност:

innovation booz and company

А къде са най-големите проблеми? Основен фактор е ниското желание за поемане на рискове, бавната реализация (все пак работим с много ограничен прозорец на възможност, нали помните) и фокус върху краткосрочния потенциал, а не върху дългосрочните позитиви. Иновацията е маратон, а не спринт и най-успешни са играчите, които имат търпение.

Защо пък въобще са необходими иновации? Според Коста Йорданов от Flipps това е единственият път за успех на малките компании от трите стандартни възможности: икономии от мащаб, монопол и иновации.

Коста представи интересна рамка за трите хоризонта на иновациите. Първият от тях е хоризонтът на базови подобрения и частични иновации. Вторият е хоризонтът на разрастване към нови пазари и разработване на нови продукти. Третият е хоризонтът на абсолютните иновации и нови технологии.

innovation horizons

Повечето компании, за които сме свикнали да мислим като иновативни, както и повечето start-up-и, оперират в рамките на втория хоризонт – при първия е трудна диференциацията от конкурентите, а третият крие много рискове и изисква големи инвестиции.

По който и път да поемете, не трябва да се страхувате от грешки и провали – те са най-добрият начин да научите нещо ново:

Fail fast. The journey is more important – it’s your learning opportunity. – Kim Wylie, Google at Work

Да завършим така вдъхновяващо – с поглед към иновациите утре.

Постът Иновациите днес, иновациите утре е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/01/16 07:59 http://vasvalch.com/innovation-explorer-2016-recap/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване