03/01/16 15:58
(http://ivo.bg/)

Маша пак забърка езикова каша

Директорката на пресцентъра на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, която грубо наруга в края на миналата седмица България, пак се изложи с агресивен език и то поради явна некомпетентност ( и в случая с България очевидно познанията й по история бяха на ниво съветски двойкаджия).

 

В отговор на един стандартен израз, употребен от американския й колега от държавния департамент на САЩ Марк Тонър по време на брифинг, тя го нападна в мрежата с упреци, че му „липсва ум и добро възпитание”.

 

Захарова очевидно не е схванала казаното от американеца. Призовавайки Русия да се определи най-накрая какво прави ( във връзка със съобщенията за руски удари по позиции на бунтовници в Сирия, подкрепяни от САЩ), той казал „to put up or to shut up”. Захарова се разгневила от втората част от израза, която извън общия контекст би звучало грубо, но в даденото съчетание означава „ да го направи или да се откаже”.

 

Сайтът „Ведомости” иронично отбелязва по този повод, че има непълноти в образованието на Захарова, припомняйки, че този израз е обяснен ясно в речниците и че в британската финансова практика се употребява за компании, които се колебаят да вземат решение.

 

Захарова все повече се превръща в посмешище за руската дипломация, превъзнасяна от нашия премиер Борисов като „голяма работа”. На претенциите й за дипломатичност днес отговаря във в. „24 часа” министърът на външните работи на България Даниел Митов със статия, озаглавена „Българската история и памет не се нуждаят от регулировчик”. https://www.24chasa.bg/Article/5334850

С което за пореден път възниква въпросът за разпределението на ролите в българската външна политика- Борисов да е „балансьора” в умилостивяването на Путин, а Митов и президентът Плевнелиев да мият срама от това „балансиране” пред съюзниците ни.

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване