03/05/16 08:03
(http://vasvalch.com/)

За ползите от спорта

спорт

След on-and-off ходене на фитнес, тичане и тестване на тренировки в продължение на няколко години, вече мога с чиста съвест да кажа, че отново тренирам редовно. Поне 2 пъти на седмица, а в края на месеца отново планирам среща с познатата червена настилка на парка зад City Center Sofia.

Често си говорим с приятел(к)и и познати за тренировки. И още от началото си признавам без бой, че не тренирам, за да отслабвам – май не съм го правила никога след обърканите си ученически години. Въпреки нездравото желание, което тогава имах – почти да се свърша – хубаво е, че се срещнах с движението. Успях да запазя интереса към него, дори след като спря да ми пука дали съм 4 кила повече или по-малко. Преди да почна отново с активните тренировки, вече ходех много пеша и на ден, според верния Fitbit, навъртам средно 11 000 крачки.

Та, говорим си с познати за тренировки и ползата от тях. Повечето си мислят за тренировките като за трансакционна активност: „Сега ще инвестирам няколко часа време и пот, пък кантарът ще показва по-малко.“ За мен тренировките са нещо различно – те обуславят определено мислене. Готовност да се напънеш една идея повече. Смес от мъка, амбиция, болка и кеф от „Хайде още една серия!“ Желание да се движиш повече, просто защото на мускулите ти им е по-добре така, пристрастили са се.

Но спортуването е много повече от физическа активност – то е и начин на живот. Покрай плахото „2 пъти седмично“ започваш да внимаваш какво ядеш, защото тялото само ти казва, че се движи по-добре, когато е на сурови ядки, отколкото на солети. Опознаваш по-добре как да управляваш енергията – става ясно, че със закуска е по-добре, отколкото само с кафе; привикваш да „редактираш“ продуктивността си в работно време с ябълка следобед. Много съм далече от целия bio, organic и gluten-free bullsh*t, но все пак има ниво на култура към храната, към която трябва да се придържаме. С тренировки свикваш да слушаш тялото си, да му обръщаш внимание. И в този смисъл новият health craze, който тресе всичко наоколо, е позитивен – грижим се за себе си по-добре, отколкото майките ни.

food

Със спорт си припомняш серия важни уроци – концентрация, дисциплина, поставяне и гонене на цели, амбиция за нови и по-големи хоризонти. И най-хубавото на тренировките – получаваш огромно количество допълнителна енергия, многократно по-голямо от изразходваното.

Мисля, че това, което исках да кажа с този пост, е просто „спортувайте!“ Не за да свалите кила, обиколки и т.н. – а защото правите услуга на тялото си. Разбира се, че има хора, които правят всичко това, без да тренират. Разбира се, че има и такива, които след 1 час във фитнеса скачат до McDonald’s. Но всичко е въпрос на вероятности и вероятността да внимаваш как ползваш тялото си е по-голяма, ако го ползваш редовно по предназначение.

За протокола: в момента се забавлявам с Tae-bo и едно много интересно комбо от кардио и дихателни упражнения под заглавие Fit & Breath. Ако сте в Лозенец, мога да ви водя :)

Постът За ползите от спорта е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/05/16 08:03 http://vasvalch.com/sport/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване