03/16/16 05:17
(http://ivo.bg/)

Американски анализ на глупостите на Лавров: Русия за пореден път пренаписва историята си

В сайта на Атлантическия съвет се появи статия, посветена на Сергей Лавров и по-точно на някои от глупостите, написани напоследък от него. http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/the-world-according-to-sergei-lavrov-and-putin

 

Статията изглежда (почти) като превод на английски от моя критичен анализ на статията на руския външен министър Сергей Лавров от 3 март, публикувана в ivo.bg на 7 март под заглавие: „Лавров: монголското нашествие е обновило руския етнос”. http://ivo.bg/2016/03/07/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

 

В анализа на бившия служител от американския държавен департамент също се говори за подигравките на руски коментатори по отношение на „приноса на монголското нашествие за руския етнос”, както и за фактологическите грешки на „великия дипломат” на историческа тема. Засягат се и други аспекти от опорните точки в пренаписаната за пореден път руско-съветска история ( след антицариския завой на Ленин, промонархическото преклонение на Сталин пред кървавия Иван Грозни и развенчаването на самия Сталин от Хрушчов, опитал се да изтрие името на бившия си ментор от историческите анали). Този път прекрояването е по мярката на Путин и компания.

 

Целта ми обаче не е да се похваля, че съм изпреварил нечия реакция на голямото излагане на Лавров във въпросната статия. Не е трудно за грамотен човек с познания по история да забележи абсурдите и лъжите, поднесени високопарно като научен трактат от втория по реално влияние в Русия обитател на Кремъл.

 

По-важно е, че авторът на анализа в сайта на Атлантическия съвет обобщава в едно изречение същото, което твърдя от години: че Русия няма аналог в света като единствената държава, фокусирана , обсебена от историята за оправдаване на своите съвременни действия и че за тази цел днешните руски управници отново я преправят за нуждите на своята политика:

 

History is malleable in Russia. There is hardly any other country in the world whose national history was so utterly and repeatedly rewritten during the last hundred years.

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване