03/19/16 17:36
(http://ivo.bg/)

Руски тролове тормозят финладска журналистка, но срещат отпор- в България ги поощряват

Една финландска журналистка е споделила опита си като мишена на руски тролове заради битката си с тях и е предизвикала съответната реакция. http://www.faktor.bg/novini/svjat/69689-eskalirastata-ruska-informatzionna-voyna-vze-na-pritzel-boretz-srestu-trolovete.html

 

От арсенала на атаките, с които се опитват да сплашат финландската журналистка, не ми е познат от личен опит само номерът с изстрелите в телефонния ефир. Всичко останало ми се е случвало, умножено по дни, месеци и години – именно заради критичната ми позиция спрямо руската политика.

 

За протокола ще обобщя малко специфика с български адрес, макар да се повтарям ( редовните читатели моля за прошка).

 

(Про)руските тролове у нас не се задоволяват само със заплахи от дистанция в писмена и устна форма. В България, поне в моя случай, те се опитват да сплашат обекта на своята омраза в директен сблъсък по улиците на една европейска столица, превръщайки всекидневието на журналиста с разпознаваема физиономия в нещо като разходка на евреин с жълта звезда сред „арийците” в нацистка Германия. В ivo.bg съм регистрирал по дни и часове някои от тези случаи, но далеч не всички.

 

(Про)руският трол в България е поощрен от властта в лицето на прокуратурата, която постанови, че заплахите със смърт срещу моя милост са всъщност проява на свободното слово на тролове, установени физически и викани за справка от МВР. В резултат на това (про)руският трол отново заплашва и тържествува от оказаната му прокурорска закрила.

 

Освен за стандартните улични заплахи и псувни на русофили, авторът на тези редове може да сподели опит и за някои екзотични изблици срещу своята личност. Като храченето в краката. Или като засилването на автомобил и спирането на сантиметри от страна шофьор, който демонстрира задоволството си от предизвикания уплах в обекта на своята агресия. Крясъците от преминаващ автомобил с обиди и закани дори не се броят – в сравнение с побоя над други човешки същества, който напоследък стана новинарски хит, това си е направо щадящо упражнение – „само” по психически тормоз без физически контакт.

 

Докато във Финландия заплашваната журналистка очевидно получава колегиална подкрепа, в България реакцията на медиите ( с изключение на едно предаване на БТВ) по повод системния тормоз над български колега се изчерпва с мълчаливото съгласие (с троловете) , което може да се преведе само като „да мре, щом сам на мечката устата се вре- на нас така си ни е добре”.

 

Авторът обещава да потърси контакт с финландската журналистка за обмен на опит в Хелзинки, където е поканен от организаторите на конференция , посветена на Световния ден на свободата на пресата.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване