03/22/16 08:07
(http://vasvalch.com/)

Защо блогът ви е необходим

блог писане

Колкото повече време минава, толкова по-рядко обръщам внимание на статии от типа „…… са мъртви“, но периодично някой ме пита дали в крайна сметка, най-накрая, по някаква случайност, блоговете все пак не са се споминали като медия. Всъщност, това наистина се случва много рядко, но по-скоро ме притеснява, че фокусирането върху новите платформи за публикуване на съдържание отвлича внимание от единствения канал, върху който може да се базира дългосрочната ви онлайн стратегия.

No place like home

Вече става банално повтарянето, но наистина това е основната причина да вярвам в блоговете: Те са ценни, защото са вашата платформа и се подчиняват на вашите правила. Блогът няма да промени алгоритъма си. Няма да смени рекламната си политика. Няма да затвори врати, защото е сменил собствениците си. Във време на абсолютна несигурност каква ще е следващата изненада от социалните медии, все още можете да вярвате, че в блога сами задавате правилата и имате пълен контрол.

Освен контрол върху канала, поемате контрол и върху начина, по който изграждате връзка с аудиторията си, както наскоро обясни Avinash Kaushik в блога си. Да, социалните медии звучат много секси заради огромната потенциална аудитория там – но тя никога не е нещо повече от потенциална, ако не можете да разчитате на връзка и консистентна комуникация с нея.

Пълна промяна

Освен от гледна точка на самата функционалност, собственото онлайн пространство ви позволява и много повече свобода във визията. Блогът може по-точно да комуникира цялостната визия на марката ви, била тя корпоративна или лична. Благодарение на стотиците достъпни WordPress теми не е трудно да се доближите до бранд-идентичността си, а малко допълнителна игра с фронтенда може да постигне буквално всичко. В социалните медии сте много по-ограничени за превръщане на страницата или профила в „свой“.

Текстове, които остават

Случвало ли ви се е да се сетите за нещо страхотно, на което сте попаднали във Facebook и да се върнете отново към него? Вероятно дори ако отговорът е „Да“, става дума за няколко изолирани случая? В момента сред най-четените постове в този блог фигурират материали още от 2012 година. Ако животът на постовете в социалните медии се измерва в часове, дни или, в най-добрия случай, седмици, то постовете в един блог могат да живеят с години. Много лидери на мнение основават блоговете си на „evergreen“ съдържание, което им дава възможност да са много актуални за читателите си по-дълго.

Структура на говоренето и структура на мисленето

Една по-скоро лична полза, на която си струва да обърнем внимание. Блогът предразполага към по-дълги и структурирани текстове. Тук не разчитате на 140 знака като в Twitter, нито на първите 6 реда от Facebook-статус, които се виждат в News Feed. Повечето блог постове надхвърлят лесно 300 думи, а най-четените отиват над 500-700. Затова с блога имате много по-голяма нужда от структурирано писане – което се ражда, само ако структурирате и мисленето си. Така самият процес на писане на пост ви помага да оформите разбирането си по даден въпрос. Това е и една от причините създателят на WordPress да търси за своята компания пишещи хора, независимо от позицията.

Лидерство

Към момента не съм срещала платформа, която позволява толкова устойчиво да се позиционирате като лидер на мнение. LinkedIn Pulse, Facebook Notes, Medium – всички тези канали позволяват да публикувате собствено съдържание в дълъг формат. Но те са временно решение и създават имидж само в рамките на социалната мрежа. От друга страна, ако консистентно използвате социалните медии, за да водите хора към свое собствено пространство, те ще знаят къде да ви намерят, дори ако утре Medium стане изцяло платен канал или Facebook смени алгоритъма си и вече не показва вашите постове на последователите ви. Често при смяна на алгоритъм маркетолозите се притесняват как това ще се отрази на Facebook-стратегията им – да имате Facebook стратегия е като да имате радио-стратегия или стратегия за говорене по телефон. Всички канали са различни начини за достигане до аудитория – и ако зависите от някой канал или нямате ясна представа къде отива спечелената в него аудитория после, нямате никаква стратегия.

Тук дори няма да навлизам в подробности, например колко полезен може да е блогът за SEO, как с него създавате собствена медия, на която винаги можете да разчитате или как той може да работи за представянето ви пред потенциален работодател или за привличане на нови кандидати за позиции. Има още много причини, които ме карат вече 9 години да пиша тук – и да вярвам, че блогът ми дава стабилна основа, върху която да градя.

Постът Защо блогът ви е необходим е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/22/16 08:07 http://vasvalch.com/why-blog/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване