03/22/16 13:01
(http://ivo.bg/)

Съпътстващите политически жертви на атентатите в Брюксел

В практиката ми военен кореспондент, преживял не десет, не десетки, а вероятно стотици атентати в Бейрут за 4 години, не веднъж съм употребявал фразата „докато пиша това, експлозиите продължават…”. Не съм си представял, че днес мога да се върна към това изречение във връзка със събития с европейски адрес.

 

Докато пиша, атентатите в Брюксел продължат, броят на жертвите расте и не е известно още колко заложени терористични мини ще гръмнат в белгийската столица. Известна е сама една величина: кривата на антимигрантските настроения, на чуждомразието, на крайния национализъм в Европа днес рязко скочи нагоре. Тя расте обратно пропорционално на спада на индексите на европейските борси и в крак с възхода на политическите акции на популистите в политиката. Състезанието за извличане на политически дивиденти от тази ситуация навлиза в нова фаза.

 

Ислямска държава няма шанс да победи в чисто военния смисъл на думата, но победата на желаещите да се възползват от нейния екстеремизъм в сърцето на Европа вече изглежда неминуема. В този смисъл предстои най-трудната част от битката – войната на вътрешния фронт за намаляване на щетите от озлоблението срещу външния враг, постигащ вътрешно разцепление в обединената от възмущението Европа, ранена в демократичното си сърце.

 

Първите реакции понякога са най-важните, защото са най-искрени. Като стана дума за сърце, от сърце се изказа нашият премиер пред журналисти в София. Заговори за…пари:

 

 

“Европа харчи милиарди за тия хора, съвет след съвет, мерки срещу мерки, само и само за да бъдат добре. Няма някъде така да са интегрирани, няма някъде в света така да се грижат за тези хора. И да ни ударят в сърцето на Европа по този начин не е честно”

 

Борисов не изневери на стила си и в друго отношение- съобщи ни, че ни е гарантирал сигурността, като наредил учение в метрото.

 

Верен на принципа си да обяснява световните проблеми в зависимост от собствения си принос в тяхното решаване е и евродепутатът Николай Бареков. В интервю за ПИК той вижда връзка между атентатите и фактът, че лично той е бил пренебрегнат с негово предупреждение от Юнкер.

 

„Екипът на евродепутата Николай Бареков в Брюксел прие много сериозно и загрижено атентатите в Брюксел. Оказа се, че той е предупредил Жан-Клод Юнкер за опасността със свободната продажба на сим карти на хора без доказана самоличност. Председателят на еврокомисията обаче подминал с лека ръка сигнала. Българският евродепутат коментира специално за ПИК кървавия ад в сърцето на Европа.”

 

От Киев, където имат основание да виждат навсякъде ръката на Москва, предположиха подобна връзка. Ръководителят на службата за украинска сигурност (SBU) Василий Грицак заяви по време на лекция днес, че при експлозиите в Брюксел може да се открие руската следа.

 

Познайте дали в Москва пък не виждат…турска връзка. Те направо сочат Ердоган като съпричестнен, защото е предупредил за възможни атентати в Брюксел ( а щом е предупредил и те са се случили, няма как да не е виновен – „логично”,нали)

„Атака террористов на Брюссель, которую предсказал Эрдоган

http://www.belvpo.com/ru/66710.html

22.03.2016 АНАЛИТИКА Геополитика и безопасность

Примечательно, что о возможных терактах предупреждал президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган. 18 марта, выступая по местному телевидению, он заявил, что Запад не демонстрирует принципиальности в борьбе с терроризмом и может за это поплатиться.

«Нет никакой причины, чтобы взорвавшаяся в Анкаре бомба не взорвалась в Брюсселе. Вы пригрели змею, которая в любой момент может вас укусить. Вы поймете нас, когда бомбы взорвутся в ваших городах, но это будет уже поздно», — заявил Эрдоган.”

 

На този етап от настаналата бъркотия, която радва само враговете на европейското благоденствие, има и още една сигурна съпътстваща жертва. Това са „либералчетата” ( по Андрей Райчев), които вече съвсем ще бъдат заковани на дъската на позора, колчем си отворят устата за някаква толерантност. За да не бъда заподозрян и прикован, млъквам доброволно. Размисълът оставям на разсъдливите читатели.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване