03/23/16 20:05
(http://ivo.bg/)

Само умора на мат’ряла може да пречупи автократичното управление на България

Постановката с имитацията на „национално отговорно” поведение чрез разследване на намесата на Русия и Турция в България от временна парламентарна комисия приключи днес. Законодателите демонстрираха подчинение на изпълнителната власт. Което противоречи на разписаното в конституцията върховенство на законодателната власт над изпълнителната.

 

Казано по-простичко, депутатите престанаха да се правят на депутати, а Борисов не възрази неговите подчинени да му козируват и да изпълнят заповедта му да се (само)закрият без дори да са се „открили” с някакво действие, което поне малко да наподобява дейност, запазваща достойнството на „народните избраници”.

 

Тази история е с предизвестен край, което не пречи бегло да припомня нейното начало.

 

Честно казано, направо е уморително отново и отново да повтарям известните факти около това, как управляващите първо решиха да сформират въпросната комисия ( с явната цел тя да не свърши нищо, но поне да демонстрира воля за споменато по-горе „национално отговорно” поведение). Ден по-късно от Москва грубо се скараха на София и Борисов реагира буквално часове по-късно с „внезапното прозрение”, че тази комисия всъщност щяла да навреди на неговите усилия да балансира между Турция ( която изобщо не беше реагирала в духа на Кремъл) и Русия. Неговото ехо Цветанов метна камъка на обвинението в двора на медиите, казвайки, че причината за тази грешка били медийни публикции.

 

 

Медиите, свикнали да ги замерят от високо, премълчаха като претръпнали и този път.

 

Обезкуражаващо е да се коментират очевидности. Ето защо този текст ще бъде кратък. Не искам отегчавам с баналности интелигентните читатели.

Въпросът обаче не е самоцелен. Защото не е важно, дали коментаторите са се уморили, а кога ще се умори „мат’ряла”(както Борисов нарече от далечния Чикаго избирателите в България при едно негово пътуване до САЩ през първия му мандат).

 

Без умора на мат’ряла от бремето на тази лицемерна власт, промяната няма да настъпи скоро. А за депутатите важи старото правило от времето комунизма, модифицирано в условията на автократичната власт на Борисов днес така: „те ни лъжат , че ни управляват, ние ги лъжем, че им вярваме”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване