03/26/16 18:10
(http://ivo.bg/)

Лъч информационна светлина дойде от чужда медия за една българска трагедия

Дойче веле публикуваха статията „Проклятието „българофил в Русия http://offnews.bg/news/Komentari_65/Prokliatieto-balgarofil-v-Rusiia_626535.html

 

Малко тъжно е, че трябваше Дойче веле да обърне внимание върху съдбата на българите в Украйна, русифицирани в Русия, съветизирани и репресирани  СССР, за да се проявят интерес към темата няколко български сайтове. Това не е упрек. Все пак по-добре късно, отколкото както винаги тук- за покойния СССР или добро или нищо.

 

Истината за бруталното преследване и депортиране обратно в СССР например на хилядите български преселници от СССР, избягали в старата си родина България от района на Таврия в днешна Украйна, е описана от различни автори, включително и в отделна глава на „Течна дружба 2”, където съм интервюирал все още живия наш сънародник, известния телевизионен журналист Антон Вергиев. Тайният му живот на българско дете, пристигнало в България с родителите си в началото на 1944 г., но погнат като животно да бъде депортиран обратно в азиатските простори на Съветския съюз, спасен от турскии ятак в Делиормана в Дулово, оказал му закрила срещу руските преследвачи, е сага, достойна за холивудски сценарий от рода на онези, които потрисат с разказа за спасени еврейски деца в окупираната от нацистите Европа.

 

Само си представете фабулата: бягащи от Русия българи, преследвани от руснаци в България и техните български комунистически копои, спасени от български турци, но треперили цял живот да си признаят произхода в НРБ, че и след това!

 

Междувременно сърцати българи се бориха няколко години срещу русофилската и съветофилската съпротива на Петата колона в администрацията, за да издигнат първия в България паметник,  заклеймяващ съветската окупация чрез спомена за депотрираните таврийски българи. Успяха накрая с големи мъки и сега от миналата есен в Добрич има монументален знак, за който…никой в националното информационно пространство, затъмнявано съзнателно или чрез равнодушие ( вместо да бъде осветлявано) не разбра.

 

Дано след като една чужда медия най-сетне откри темата за себе си и за читателите, нещичко да помръдне в посока към разгласяване на истината за антибългарската политиката на Русия и СССР.

 

Да се надяваме някой ден чужда медия да заинтригува българските си подобия с друга чудовищна история за масово убийство на българи. Описал съм я в „Течна дружба” ( 2011) по свидетелство на бившия български посланик Василий Такев ( която лично се е срещал с президента Путин по този въпрос). Г-н Такев пое риска да ми позволи да го цитирам в книгата поименно.

 

Става дума за 4000 ( четири хиляди) български граждани, отвлечени от специалните части на Сталин СМЕРШ в СССР. Нито един от тях не се завръща в България. Никога. Никога никоя българска институция или медия не е поставяла въпроса за тези сънародници, пуснати в месомелачката на репресивната машина на Съветския съюз.

 

То be continued?

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване