05/02/16 22:40
(http://psabev.blogspot.com/)

50 идеи за подарък на бебе

Ваши близки имат бебче и се чудите какво да подарите? Избрали сме символични, практични, функционални и оригинални подаръци за новородено, на цени от 0 до над 1000 лв.

За да извлечете максимума от тези идеи обаче, добре е да имате предвид няколко неща:

  • Говорете с родителите! Може би е добре да жертвате елемента на изненада този път, защото има още поне 10 като вас, които също са се чудили какво да подарят на бебчето, така че шансът за дублаж е голям. Да не говорим, че ако наистина бебето има креватче, кошарка, люлка, кошничка, гимнастика и шезлонг, на Вашите близки ще им трябва и поне 200 квадрата жилище;
  • Разберете от какво наистина имат нужда родителите. Най-лесният начин за това е (казахме го) да говорите с тях, техните родители (бабите и дядовците), братя, сестри и близки, техните най-добри приятели, да им видите статусите във Фейсбук… но тяхната представа за това от какво имат нужда може да е коренно различна от Вашата. Ако все пак държите да е изненада, гледайте да изберете нещо, което дори да им се повтаря, не е проблем (напр. дрешка, играчка или пари);
  • Купете нещо качествено. Ако имате бюджет от 30 лв., може да ги дадете за много хубава дрешка или много скапан бейбифон. Ако имате 300 лв, може да ги дадете за много хубаво бебешко креватче или нисък клас фотоапарат. В този случай, заложете на качеството, макар да е на доста по-висока цена. Така подаръкът ви ще се ползва от бебчето, а може би и от неговите братчета и сестричета, както и от техните деца (Петър има една бебешка кошница, отгледала него самия, децата ни и още 14 бебета).

Разделихме нашите 50 подаръка в 10 условни категории. Ето ги и тях:

Спомени
spomeni

1. Албум и дневник – купен или собственоръчно направен, бебешкият дневник или албум ще съхрани най-важните спомени от първите дни на бебчо. Най-добре е да имате бели листи, с ъгълчета за снимки, стикери за дати, карта на България, Европа или света за отбелязване къде какво се е случвало… А ако не ви се занимава, по-големите издателства имат чудесни предложения.

2. Отпечатъци от краче и ръчичка – искате ли да запазите тези прекрасни малки крачета и ръчички? Можете да го направите, като използвате специална глина за отпечатъци или да ги отлеете от гипс или метал в зъболекарски алгинат. Има и готови решения в магазините за играчки и големите книжарници.

3. Кутийка за спомени – първият кичур коса, първото зъбче, първите дрешки (от изписването), гривничката от болницата, първата снимка в коремчето на мама и в болницата, датата, името и теглото на бебчето. Всичко това може да се направи в красива кутия или рамка.

4. Вестници, музика или каквото и да е друго от деня на рождението на хлапето – ако току-що сте научили новината за раждането, идете до кварталната вестникарска будка и купете дестина ежедневника с датата на детето. Или в музикалния магазин, откъдето да вземете най-големите хитове на месеца, в който е родено то.

5. Фотосесия – всяко младо семейство би се зарадвало на професионална фотосесия с малкото бебче. Намерете правилния фотограф и се уговорете. Вариант за кратко видео с бебчо също не е никак лоша идея.

Символични

simvolichni

6. Хороскоп – Ако мама и татко са луди по зодиакалните знаци, може би един професионален хороскоп с точните дата, час и местораждане на детето са интересен подарък.

7. Истинско дръвче – Подаръкът не е скъп и можете да го намерите във всеки разсадник. Дали дръвчето да е голям дъб, красив ясен или явор (особено ако и детето носи такова име, това ще е супер подарък), две праскови и две череши, оставяме да изберете сами. Идеята е да растат заедно – големи и силни.

8. Табелка за врата – може би една красива табелка на детската стая е нещо, което ще се хареса на мама и тати, а след време – и на бебчо! Тук с две ръце можем да ви препоръчами Льони и ателие „Чекмедже“. Друг вариант е малък регистрационен номер с името и датата на раждане от vipnumber.net.

9. Детски метър за стена – „да порастнеш голямо“ е най-често срещаното пожелание, но колко точно? Един симпатичен метър за стена е прекрасен подарък, който хем ще подкрепи това пожелание, хем ще може да отговори на въпроса.

10. Подаръчен комплект с монети – няколко български банки предлагат специален комплект от златни или сребърни монети за новородени. Подаръкът е символичен и не губи стойността си.

Текстил

textile

11. Одеалце  – дори едно одеалце може да е чудесен подарък. Дали да е тънко като чаршаф или дебело като пухен юрган, при всички случаи материята е много важна. Заложете на повече памук и избягвайте изкуствените материи. Някои марки като PNG („Панагюрище“) дори предлагат да гравират името на детенцето върху одеалца и хавлийки.

12. Хавлийка – говорейки за хавлийки, това също е страхотна идея. Дали става въпрос за кърпи или бебешко халатче, отново материята е много по-важна от цената. Халатчето задължително трябва да е с качулка, която покрива главата (на големите кърпи също правят джобче за тази цел), а ако има и ушички, ще усмихвате родителите по-често.

13. Дрешка – може би най-подаряваният подарък, но и супер необходим, защото малките растат като гъби и сменят дрешките изцяло на всеки 2-3 месеца. С оглед на това, може би е добре да вземете нещо за възраст „3-6 месеца“, тъй като родителите най-вероятно вече са подсигурили първите дрешки. Задължително купувайте 100% памук.  И печелите бонус, ако има забавен или персонализиран надпис (напр. „50% мама, 50% тати = 100% Мария“ или нещо подобно)

14. Лигавници – това е нещо, за което си трябва по един брой на всяко ядене, така че никога не са излишни. Можете да вземете комплект от 10-12 броя (например за всеки месец от първата му година), както и отново да помислите за интересни надписи или щампи.

15. Пелени – макар на пръв поглед да ви се струва глупаво, пелените са един от най-практичните подаръци, а цената (особено на тези за еднократна употреба) не е никак ниска. Можете да ги поднесете под формата на торта, мотор или бебешка количка, има доста фирми, които правят това, в случай, че не се чувствате достатъчно сръчни.

Бебешки играчки

toys

16. Музикална играчка – тук изборът е толкова огромен! Има цели магазини, посветени само на бебешки играчки. Съветът ни е да вземете музикална играчка, но с тихи и приятни звуци и възможност за изключване на звука. Малките бебета сега изучават света, така че различни материи (гума, пластмаса, плат) и звуци като дрънчене, станиолено шалдъркане/шушкане и др. са плюс. Но пиукания, сирени и съмнителен звук на двигател от евтина китайска пищялка лесно ще изнервят и най-спокойните родители. Не купувайте евтини китайски играчки – пластмасата им е съвсем различна, по-чуплива, като веднъж счупена, острите парченца могат да ранят детето. Препоръчваме утвърдени марки като Fisher-Price, Disney, Lego, Chicco, Tonka, Bright Stars, Lamaze, Tomy, Baby-Toys, Early Learning Centre, Mattel, Hasbro, Playmobil, Funtime, Little Tikes и Imaginarium.

17. Музикална въртележка с лампа-прожектор – в първите месеци бебето прекарва голяма част от времето си в креватчето. Вместо скучния таван, би било чудесно да вижда въртележка, която пее и дори свети. Ето защо слагаме тази играчка в отделна категория.

18. Гризалка – зъбчетата на бебчето растат и венците го сърбят. В тази връзка, гумена гризалка би била чудесна. Дечицата обичат хладно, но не и ледено, така че гризалки с течност, които се поставят в хладилника са добра опция.

19. Играчки за баня – банята е едно от най-забавните места и бебенцата много се забавляват да преливат, пръскат, плискат и мокрят различни играчки. Ние имахме платформа майка-октопод с осем малки октоподчета – голяма веселба падаше в банята.

20. Книжка за бебето – тук също имаме вариации, но със сигурност децата обичат да късат и да лапат книжката. Предлагат се специални гумирани книжки за баня, а напоследък много популярни са така наречените черно-бели книжки за бебета, тъй като първоначално тяхната визия за цветове не е развита.

Бебешки тоалет

cosmetics

21. Анатомична ваничка – не е нужно да е прекалено голяма (повече вода и място), но детето трябва да се чувства добре вътре. Типичното корито с равно дъно не е най-удобното нещо на света, защото постоянно трябва да придържаш главата на бебето изправена. Запушалка или маркуч, откъдето да се отича водата също е голямо удобство, защото на майката не ѝ се налага да вдига пълното корито ежедневно.

22. Гърне – друга важна дейност, която бебето ще извършва. Добре е да има частично гумено покритие, за да не залепва дупето на детенцето (обърнато пълно гърне не е никак приятно нещо) и да има стабилна основа.

23. Бебешка козметика – хубавата козметика за бебчето обикновено е скъпа, а си трябва: бебешки шампоан или пяна за крусти, бебешки душ-гел, балсам или мляко за тяло, крем против подсичане, пудра, олио (само за зимните месеци), слънцезащитен крем (препоръчваме полския Floslek и френския Vichy)  успокояващ гел за венци и какво ли още не. Като цяло препоръчваме A-Derma, Bioderma, Sebamed, Hipp, Weleda и Бочко (макар и евтина, доста качествена българска козметика).

24. Комплект бебешки козметични инструменти – Задължителните елементи са четка за коса с естествен косъм, бебешка ножица за нокти и гребенче, термометър за баня, комплект четки за шишета и биберони.

25. Чанта за бебешки аксесоари – всичко това трябва да е компактно прибрано и лесно да се пренася дори в бебешка количка, а и да е удобно достъпно, когато е на шкафа. Останалото е въпрос на шарки.

За лежане и прохождане
prohozdane

26. Креватче – ако бебето няма легло, това е една страхотна помощ за родителите. Имайте предвид, че обикновено се продават без матрак, така че трябва да помислите и за това. Височината трябва да се регулира на поне две степени: за дете, което още не може да се изправя и след това. Добре е креватчето да има чекмедженца отстрани и отгоре, както и място за повиване, но всичко трябва да е съобразено с наличното пространство.
27. Гимнастика – чудесен подарък за всяко малко детенце. Малкото човече се заиграва с играчките, опитва се да ги пипне или ритне с краче, върти се, обръща се на всички страни и се занимава само. Хубаво би било, ако вземете гимнастика с памучен плат отдолу, където ляга детето.
28. Люлка или шезлонг – има най-различни видове шезлонзи, включително и подвижни такива (люлки). При люлките също има голямо разнообразие – от ръчно задвижвани до моторизирани такива с вграден mp3 плейър.
29. Проходилка – улеснява прохождането на детето (макар че нашите проходиха и без това устройство) и го научава да редува ляв и десен крак без риск да падне.
30. Колани за прохождане – отново подпомага прохождането, но е доста по-компактна версия и дава директен контрол на родителя върху движенията и безопасността на детето.

За хранене

feeding

31. Столче за хранене – влиза в употреба още от 5-6 месец. Важните неща: да е стабилно, да се почиства лесно, да се сгъва, когато не е в употреба, височината и наклонът на седалката да се регулират, детето да се връзва с колани, за да не може да се изправя, табличката да се маха и слага лесно с оглед на по-лесното почистване (най-добрите модели дори дават възможност да се постави директно в миялна машина).

32. Прибори и съдове за хранене – обикновено са пластмасови, затова е важно пластмасата да е качествена, чашите и чиниите да може да се ползват в миялна и микровълнова, както и да се закрепват добре за масата (има такива с вакуум).

33. Именна лъжичка – сребърните лъжички от край време са се подарявали и ползвали от бебенца, а среброто е антибактериално. Една българска компания на име „Артос“ прави и персонализирани лъжички с имена или каквото вие решите.

34. Биберон – говорим за два вида: първият са тези, които се пълнят с мляко (препоръчваме Avent и Tommee Tippee), а вторият – такива, които се използват за залъгалка. Имайте предвид, че стерилизиторът, помпата за кърма и уредът за затопляне на мляко трябва да са съвместими с бибероните. Може да подарите един и на таткото, пълен с уиски – да се успокоява 
					
					<a href=

Публикувана на 05/02/16 22:40 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/xgjjnBhinr4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване