05/06/16 09:09
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ДА СИ ВДИГНЕ ЗАДНИКА И ДА СЕ МАХА ОТ ПОЛИТИКАТА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Промените в Избирателния кодекс, свързани с вота на българите в чужбина доведоха до скандал, след като Валери Симеонов, лидер на Патриотичния  фронт, изпрати грубо, заплашително писмо до граждански активист в Ню Йорк. Как се стигна до тук и какви последствия могат да се очакват – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, писмо на един политик възмути българите по света с неграмотност, манипулативност и арогантност. Какъв бе поводът за него?

– Възмутени са и българите в страната, Фили. Писанието на съпредседателя на тъй наречения ПФ премина всички допустими и недопустими граници. Но първо нека припомня що е то ПФ. Той се състои от две формации – ВМРО и Национален фронт за спасение на България. Първата е от тъй наречените „традиционни партии”, втората е нова, отдели се от партия Атака, след като Валери Симеонов се скара с Волен Сидеров. ПФ има претенции да защитават българските национални интереси. Активността му обаче сочи, че всъщност целенасочено работи против националните интереси, като саботира демократичния процес и европейското развитие на страната. Това е част от ветрилото партии, рожби или метастази на комунистическата ДС. Те се състоят от банда кресльовци, които измислят несъществуващи проблеми, за да мътят водата и да оправдаят своето съществуване. Такъв е случаят и с писмото на Симеонов. Напоследък българското общество е въвлечено в дебат за промени в Избирателния кодекс, за който самият премиер Бойко Борисов призна, че е дебат излишен и ненавременен, но партия ГЕРБ влиза в него, за да угоди на своя коалиционен партньор, ПФ. Сред многото нелепи, антиконституционни и излишни предложения за промени, които ПФ лансира, имаше и такива, които засягат, не, а направо отнемат, правото на българите в чужбина да гласуват. Разбираемо, българската общност се възпротиви, а сред най-активните протестиращи се оказа Елена Хамбарджиева, която живее и работи в Ню Йорк. До нея е адресирано и писмото на Валери Симеонов, което предизвика истински скандал.

– Защо е скандално то, какво се казва в него?

– То съдържа няколко важни реплики, Фили, които не само очертават портрета на един откровено неграмотен, но за сметка на това твърде нагъл човек, но дава информация за истинските мотиви на промените в Избирателния кодекс. Не, че досега те бяха скрити, но тук вече истината лъсва по най-груб начин. Човек буквално има чувството, Фили, че чете онази глава от знаменитата книга на Алеко, в която бай Ганьо прави избори. Писмото започва с кавгаджийски въпрос към Елена Хамбарджиева – кой ви пречи да гласувате, като в Ню Йорк има дипломатическо представителство. Нека да поясня, че предложенията на ПФ, срещу които протестираха Елена и другите българи по света, предвиждаха в чужбина изобщо да не се отварят избирателни секции, освен в посолства и консулства. Това, в крайна сметка, не беше прието от Парламента, но ограничения продължават да съществуват, а очевидно протестът, който призова и за президентско вето върху всички промени в Избирателния кодекс, е разлютил до висша степен тъй наречения политик. И като човек, който не знае какво значи „гражданска активност”, той веднага обръща обществената тема в личен въпрос. След което нарича протеста на българите „вдигане на патърдия” и твърди, че целта му всъщност е хора като Елена да бъдат забелязани от медиите. Следват поредица въпроси, които внушават чисти лъжи или отвратителни от гледна точка на демократичните принципи тези. Основно е твърдението, че на последните избори от Турция са дошли между 80 и 100 хиляди гласа, а това, според Валери Симеонов, е недопустимо, защото променя резултатите от вота в България и е заплаха за националната сигурност.

– Така ли е наистина?

– Естествено, че не, Фили. Първо, през годините от Турция са идвали и повече гласове, така че ако сега те изглеждат заплаха за някого, трябва да е за сегашното управление. Но и това не е вярно. Наскоро някой, мисля дори, че беше самият премиер Борисов, каза, че ГЕРБ последно получи от Турция около 50 хиляди гласа. Второ, внушението, че гласовете от Турция са заплаха за националната сигурност на България е нелепо. Те идват вече 26 години и в резултат не сме станали по-несигурни. Най-отвратително в цялата работа обаче е внушението, че стотиците хиляди български турци, насила прогонени от комунистическия режим през 1989 година, са едва ли не второ качество хора, че те нямат право да гласуват за родината си, чиито граждани са останали. Това не просто е обидна и глупава теза. Това е откровено фашизоидна позиция, с която би трябвало да се заеме компетентната прокуратура, Фили, макар да се съмнявам, че това ще стане, като знаем как стоят нещата тук. Вместо това, писмото на Валери Симеонов продължава с откровена лъжа – например, че една избирателна секция в чужбина струва на горкия български данъкоплатец между 8 и 12 хиляди евро, а ползата от тези секции, според политика, е никаква.

– Каква всъщност е цената на една секция в чужбина?

– Доколкото изчислиха компетентни хора – около 1700 евро Това обаче включва и командировъчните за онези държавни или партийни чиновници, които се изпращат на разходка по места, уж за да гарантират честността на вота. Само че Симеонов за техните излишни командировъчни мълчи, както и за много други неща. Той просто е бесен, че някой си позволява да критикува предложенията му и си го признава съвсем директно, като заявява в края на писмото: „Но както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни, капризничещи псевдосънародници”. Така че, Фили, ти и всички приятели в Австралия, пък и  по целия свят, трябва да помните тези няколко неща. Първо, ние – като очевидно това включва Симеонов, плюс някакви тайнствени сили зад гърба му – можехме, но не ви попречихме да уредите личния си живот навън, така че ни дължите благодарност и послушание. И по-добре да пращате вече не 3, а 6 милиарда евро в България, за да имаме пари в бюджета. Второ, вие сте палета, които само се мотаят, лаят излишно за демокрация и граждански права, като по този начин пречат на нас, великите политици и български патриоти, да направим нещата по наш образ и подобие. Трето, капризите ви са безкрайни, няма да ги търпим повече, ще правим каквото щем, защото у нас е властта, а у вас – само думите. На всичкото отгоре, вместо да се засрами след избухналия скандал, Симеонов продължи с наглото си поведение. В интервю вчера той заяви, че по нови Избирателен кодекс всеки, която иска да гласува в чужбина, ще има тази възможност. Само дето ако случайно живее в град с под 1 милион жители – цитирам – „ще трябва да си вдигне задника и да попътува малко” до най-близкия град с над 1 милион. Честито пътуване на българите от Пърт или Даруин. Непременно трябва да добавя обаче, Фили, че казаното от тъй нареченият политик Валери Симеонов, макар да е адресирано до българите в чужбина, засяга не по-малко и тези в България. То е предупреждение и към тях, което гласи – ако не ви харесва да живеете в страна, където на власт е простотията, наглостта и лъжата, махайте се, докато не сме ви махнали. Благодаря за откровеността, бих казал пък аз, преди да ударя шамар на всеки подобен политик, който смята, че е по-голям патриот от мен и да бъде такъв му е дадено свише.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване