05/18/16 03:48
(http://vasvalch.com/)

Изкуството и науката в социалните медии

art of social media guy kawasaki

Търсех си бързо четиво за социални медии и попаднах на The Art of Social Media. Основната причина да посегна към звучащата доста базово книга бяха имената на авторите – Guy Kawasaki и Peg Fitzpatrick. Надали има някой, който дори за малко да се е занимавал с дигитален маркетинг в последните години и да не е чувал за тях – Guy Kawasaki отдавна си е спечелил титлата на дигитален експерт, а блогът на Peg е полезен ресурс за онлайн маркетинг.

The Art of Social Media е сбор от съвети и трикове, които ви позволяват да получите по-голяма видимост и да ангажирате аудиторията в социалните медии по-активно, независимо дали пишете от името на марка, или от позицията на експерт. Дори ако от години оперирате в онлайн пространството, е полезно да си сверите часовника с някои от най-добрите професионалисти в света. А ако тепърва започвате диалога със своята публика, това е един интересен наръчник за старт.

Стратегията

Книгата излезе през 2014 и няма как съвети за динамичната дигитална среда да не са остаряли поне малко. Но за мен далеч по-полезни от конкретните тактики като Google Hangouts и Twitter Chats са разсъжденията на тема стратегия и логика. В онлайн пространството печелят тези, които взимат бързи решения – а за да вземете бързо решение, трябва да се водите от ясна стратегия. Ето няколко от най-интересните стратегически въпроса, които ми направиха впечатление:

  • Тествайте нови канали, за да трупате последователи бързо – Guy Kawasaki е фен на новите социални мрежи. Целта му е да се появи със собствен профил възможно най-рано. Така повече от ранните участници в платформата ще решат да го последват, просто защото има по-малко конкуренция за внимание. За мен това няма много смисъл, ако нямате ясна представа какво съдържание ще публикувате в новата мрежа, но разбирам смелото решение.
  • Следете статистиките за всеки подход – на мен не ми допада постоянното републикуване на едно и също съдържание, което Guy Kawasaki използва. Дотолкова, че го махнах от Twitter и Facebook фийдовете си. Но когато цифрите говорят, аз мълча – а статистиките, които той показва в книгата, ясно сочат, че повтарянето на постове може да донесе много повече видимост на съдържанието. Изводът е ясен: каквото и да предприемете, оставете цифрите да ви кажат дали сте прави или не.
  • Бъдете консистентни – авторите посочват нещо много важно – трябва да сте консистентни. Избирайте един и същ vanity URL, ползвайте еднаква профилна снимка, за да сте разпознаваеми. Към това бих добавила и „бъдете консистентни в стила си“. Ако феновете могат да разпознаят поста ви дори при махнато лого – значи сте постигнали високо качество.
  • Носете добавена стойност – можете да сте добри в споделянето на информация, анализ на събития, подкрепа с how-to материали или чисто забавление. Но със сигурност трябва да намерите начин да носите добавена стойност. Kawasaki печели със споделянето на огромно количество информация – новини, видеа, интересни идеи. От него не очакваме дълбок анализ, но несъмнено получаваме добавена стойност с информираност. Намерете своето нещо.

Ресурсите

И въпреки че казах да се фокусираме върху стратегията, Guy и Peg са адски полезни и с насоките за ресурси, инструменти и тактики за победа в социалните мрежи. Ако няма да стигнете скоро до книгата, вижте списъка с приложения и инструменти от Peg, както и този Pinterest board с ресурси, поддържан от авторите.

Накратко, The Art of Social Media е ценен източник на идеи и съвети в много детайл. Ако Jab, Jab, Jab, Right Hook показва добрите практики в социалните медии, то The Art of Social Media отговаря на въпроса „как?“ и влиза в технически детайли. Смятам, че книга за инструменти и тактики има далеч по-кратък живот, но това не е повод да я подцените.

Постът Изкуството и науката в социалните медии е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 05/18/16 03:48 http://vasvalch.com/art-of-social-media/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване