05/27/16 08:38
(http://vasvalch.com/)

Google Analytics в полза на твоя блог

google analytics

Google Analytics може да е най-големият враг на един блогър. Виждала съм множество сайтове, които само губят от това, че обръщат толкова внимание на метриките си – то идва като дефицит на вниманието към читателите. Но Analytics всъщност може да се превърне и в страхотен приятел, ако го използвате правилно. От известно време работя върху Custom Dashboard за собствено ползване и реших да го споделя с вас – не просто като великодушен жест, а с чисто егоистичната цел да ме допълните и да споделите кои метрики следите в собствените си анализи.

Моят подход е плод на няколко месеца ровене и разглеждане какво е поведението на читателите на блога. Целта тук не е да подхранвам егото си на невероятен писател, а да видя кои постове са интересни на хората и да се опитам да „раждам“ повече от тях. Смисълът на един личен блог така или иначе не е в ордите посетители, освен ако не се храниш от реклама или спонсорства – целта за мен винаги е била да достигна малка, но качествена аудитория от хора, с които имаме общи теми за разговор.

За да съм сигурна, че това е така, разчитам на един Custom Dashboard, който навестявам веднъж месечно.

Кой е идвал и колко е останал

Първият поглед е върху това колко човека са минали през сайта. Тази част е по-скоро за обща култура. По-важен е вторият елемент на тази графика – процентът от тези сесии, които са продължили повече от 2 минути. Просто съм задала Goal за Visit Duration повече от 2 минути (виж как се задават цели) и виждам съответстващия му Conversion rate. Обикновено броят потребители и този процент вървят ръка за ръка, но понякога има големи отклонения, за които после проверявам повече детайли.

Откъде идват посетителите

След като знам колко читателя са минали през сайта, обръщам внимание и на това откъде са дошли. Затова поглеждам общия сплит по канали (пай-графиката работи супер за това), най-добре представящите се социални мрежи и най-силните referral-сайтове по брой доведени сесии. Големи разлики в тези данни виждам доста рядко – което прави редките отклонения още по-любопитни.

Съдържание, което работи (или не)

Когато вече съм наясно кой и откъде е дошъл, е време да преминем към най-важните въпроси: какво са чели посетителите на сайта и какво е задържало вниманието им. За тази цел гледам няколко отделни метрики, всяка от които носи много полезна информация:

  • постове с най-много Page Views – накратко, най-четеното съдържание за периода. Като второстепенна метрика тук следя времето прекарано на страницата. Това ми дава ясна представа не просто дали хора са видяли поста, но и дали той е задържал вниманието им.
  • лендинг страници с най-много сесии – в повечето случаи тук ще видите същите постове както в горния списък. Все пак в повечето случаи хората, които четат блогове, идват за конкретен пост. Но от време на време там ще се появяват и постове, които не сте промотирали активно през съответния период – например постове, които получават регулярен органичен трафик. При мен тук неизменно фигурират някои постове от пътувания или ревюта на театрални постановки и книги. Така ще идентифицирате водещото съдържание, което ви докарва хора на сайта. Тук отново следя второстепенна качествена метрика – средно време на сесията. Това ми показва дали постът е задържал посетителя на сайта.
  • постове с най-дълго време на страницата – това са дългите четива; онези, които печелят вниманието на читателя и го задържат. Полезно ми е да виждам тази информация дори за еднократни посещения, но като второстепенна метрика виждам и общия брой сесии за съответния пост. Постове само с 1-2 сесии и дълго време на страницата са по-скоро случайност, отколкото показател за наистина качествено съдържание.

От какво се интересуват читателите

Следващият фокус е от какво се интересуват читателите. Оставям ги сами да ми кажат – наблюдавам търсенията на сайта, както и ключовите думи от органично търсене (колкото и малко видими такива да има). При мен търсачката на сайта не се ползва често, така че успявам да прегледам почти всички търсения. Информацията, която предоставя Google за ключови думи използвани в органично търсене, също не е много – затова там се фокусирам не просто на броя сесии от думата, а върху времето прекарано на сайта след „кацане“ на посетителя. Оказва се, например, че съветите при пътувания водят хора за много дълги сесии.

Кога и как четат

За финал, интересувам се по кое време моите читатели са най-активни. Затова съм си изкарала най-силните за посещения дни от седмицата и часове от денонощието. Към всяка от таблиците, подредени по сесии, съм вкарала и средна продължителност на сесията, за да следя качество освен количество на трафика. Виждам, например, че следобедните часове, макар и силни по трафик, водят хора, които прекарват по-малко време на сайта – а по обед посетителите са не само много, но и с повече време за четене.

Ако ви харесва

Ето как изглежда самият Dashboard на живо. Ако ви харесва, можете да го импортирате в своя Analytics акаунт от тук.

 blog dashboard google

Постът Google Analytics в полза на твоя блог е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 05/27/16 08:38 http://vasvalch.com/google-analytics-blog-dashboard/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване